Θέατρο

«Τα τέσσερα κοριτσάκια» του Πικάσο

Το εντελώς άγνωστο, στο ευρύτερο κοινό, θεατρικό έργο του Πάμπλο Πικάσο «Τα τέσσερα κοριτσάκια», σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλατζόπουλου, παρουσιάζει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στο Φουαγιέ του Βασιλικού Θεάτρου. Η παράσταση είναι ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΗ για ανηλίκους.

Γραμμένο στα 1948, το κείμενο του Πικάσο συμπυκνώνει με μοναδικό τρόπο τις αισθητικές αλλά και ιδεολογικές αναζητήσεις του μεγάλου ζωγράφου. Η ποίηση αναμετριέται με την πεζότητα του καθημερινού λόγου και η λογική των λέξεων επιστρατεύεται για να αναδειχθεί ο παραλογισμός του συμβατικού τρόπου ζωής ενός κόσμου που απώλεσε τον παιδικό του Παράδεισο.

PHOTO_KORITSAKIA2

Σημείωμα του σκηνοθέτη

Ο μεγαλύτερος και πιο αντιφατικός εικαστικός καλλιτέχνης του 20ού αιώνα, λίγα χρόνια μετά το τέλος του Β παγκοσμίου πολέμου, όταν η Ευρώπη έχει γεμίσει ερειπωμένα κτίρια και συντρίμμια ονείρων, αποφασίζει να γράψει ένα θεατρικό έργο! Γύρω του οι ηθικές και αισθητικές αξίες του πολιτισμένου κόσμου έχουν σωριαστεί βομβαρδισμένες από την πιο χυδαία βαρβαρότητα, αλλά ο ίδιος βρίσκεται στο ζενίθ  της επιτυχίας του. Τα έργα του πουλιούνται σε αστρονομικές τιμές. Όλοι μιλούν γι’αυτόν και για το «παράδοξο» της ιδιοφυΐας του: ζωγραφίζει για την ελίτ και συντάσσεται με την ιδεολογία των προλετάριων. Ευαγγελίζεται έναν κόσμο αγγελικά πλασμένο και αναπαριστά το ζοφερά ανεστραμμένο και κατακερματισμένο είδωλό του. Και τότε ακριβώς γράφει «Τα τέσσερα κοριτσάκια» του. Που παραληρούν, στριγγλίζουν, χαζογελάνε, ονειρεύονται, κοροϊδεύουν, τραγουδούν, γδύνονται, αυτοσαρκάζονται και θρηνολογούν μέσα σ’έναν φανταστικό λαχανόκηπο, όπου υπάρχουν τα πάντα μόνο για μια στιγμή και ύστερα εξαφανίζονται, διαλύονται ή εκρήγνυνται μέσα σ’ένα ολόφωτο πυρηνικό μανιτάρι…

Ανεβάζουμε αυτό το έργο σήμερα που όλα στον κόσμο έχουν αλλάξει τόσο πολύ, ακριβώς για να εμποδίσουν την αλλαγή του Κόσμου.

PHOTO_KORITSAKIA4

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Θεατρική απόδοση κειμένου-σκηνοθεσία: Γιάννης Καλατζόπουλος

Συνεργάτης στην σκηνοθεσία: Μαρίνα Χατζηιωάννου

Κινησιολογία, σκηνογραφία-ενδυματολογία: Κατερίνα Παπαγεωργίου

Μουσική: Πάρης Παρασχόπουλος

Φωτισμοί: Στέλιος Τζολόπουλος

Μουσική διδασκαλία: Βασιλική Αλεξίου

Παίζουν: Έλενα Ζήκου, Σίσσυ Ιγνατίδου, Κάτια Παπαιωάννου, Ασπασία Πιτιλάκη.

 

info

ΚΘΒΕ

Φουαγιέ Βασιλικού Θεάτρου

27/8- 7/9 2014.

ΗΜΕΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ: Τετάρτη έως Κυριακή.

Ώρα έναρξης: 21.00

ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ