Βιβλίο Θέατρο

Κλωντέλ και Κάφκα του Φερνάντο Αρραμπάλ

Δύο θεατρικά έργα του Ισπανού γαλλόφωνου συγγραφέα Φερνάντο Αρραμπάλ, κυκλοφορούν σε ενιαίο τόμο από τις εκδόσεις Ηριδανός σε μετάφραση Νεκτάριου – Γεώργιου Κωνσταντινίδη. Πρόκειται για το Κλωντέλ και Κάφκα και το Γράμμα αγάπης.

Στο πρώτο έργο, Κλωντέλ και Κάφκα, ο Αρραμπάλ γράφει για μια φανταστική συνάντηση δύο μεγάλων μορφών της λογοτεχνίας στον «παράδεισο».  Οι δύο συγγραφείς, εκπροσωπώντας τη δική του κοσμοθεωρία ο καθένας, διασταυρώνουν τα ξίφη τους, ενώ οι γυναίκες που σημάδεψαν τη ζωή τους εμφανίζονται και παρεμβαίνουν στο διάλογό τους.

Το δεύτερο έργο, Γράμμα αγάπης, βασίζεται σε αυθεντικό υλικό, την πραγματική αλληλογραφία του συγγραφέα με τη μητέρα του. Ένας σπαρακτικός μονόλογος στον οποίο περιγράφεται και αναλύεται η τραυματική σχέση μητέρας και παιδιού. Ο γιος κατηγορεί τη μητέρα του για το χαμό του πατέρα του στην Ισπανικό εμφύλιο. Συναισθήματα αγάπης και μίσους συγκρούονται αβυσσαλέα. Μέσα από το ιδιότυπο χιούμορ του Αρραμπάλ, ο σαρκασμός, η πίκρα, τα τραύματα και τα απωθημένα έρχονται στο φως.

Εκπρόσωπος του «Θεάτρου του Πανικού», ο Αρραμπάλ, που έγινε διεθνώς γνωστός με το έργο του Νεκροταφείο αυτοκινήτων, θα μπορούσε να ενταχθεί στη χωρία των δραματουργών του παραδόξου, αν όχι του παραλόγου.