Θέατρο

Κλείνουν όλα τα μικρά θέατρα της Αθήνας

Λουκέτο σε όλα τα μικρά θέατρα της Αθήνας, περισσότερα από 150 λένε οι άνθρωποι του χώρου, βάζει ο Δήμος Αθηναίων εφαρμόζοντας τον νέο νόμο περί λειτουργίας θεάτρων.

Ο θεατρικός κόσμος είναι ανάστατος, καθώς ήδη από το απόγευμα της Δευτέρας 4 Αυγούστου, πολλοί από τους ιδιοκτήτες των «χώρων πολλαπλών πολιτιστικών δράσεων» βρήκαν θυροκολλημένα τα «σφραγιδόχαρτα».

Οι χώροι αυτοί, όπως επισημαίνουν πολλοί από τους ιδιοκτήτες και διαχειριστές τους, βρίσκονταν πολλά χρόνια κυριολεκτικά στον αέρα, αφού ο προηγούμενος νόμος αναγνώριζε μόνο κάποια παλιά θέατρα. Ήταν ένας νόμος της Δικτατορίας του Ιωάννη Μεταξά (νόμος του 1937)και όλως τυχαίως ο Δήμος Αθηναίων, εφαρμόζοντας τον νέο νόμο, επέλεξε την 4η Αυγούστου επέτειο της Μεταξικής Δικτατορίας για να θυροκολλήσει τα «σφραγιδόχαρτα».

Πως φτάσαμε όμως στο κλείσιμο των θεάτρων; Οι επαγγελματίες του χώρου ήδη σε ανακοίνωσή τους από τις 27 Μαρτίου 2014, επισήμαιναν ότι η προπαρασκευή του νέου νόμου έγινε «κάτω από πολλή πίεση» και ζητούσαν οι όποιες ρυθμίσεις να έχουν μεταβατικό χαρακτήρα «και η νομοθεσία που διέπει τα θέατρα να κωδικοποιηθεί σωστά».

 

DEF70149254DDD58C3DFE6CAD7348CA1

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή τον Δεκέμβριο του 2013, ψηφίστηκε αρχές του 2014 και αποτελεί ήδη νόμο του κράτους. Στην ίδια ανακοίνωση ωστόσο, την οποία υπογράφει η Ένωση Χώρων Πολιτισμού τονίζεται ότι «ήδη έχουν παρουσιαστεί σοβαρά προβλήματα ερμηνείας ως προς κάποια σημεία του νόμου (Άρθρο 3.3 και 4.3 αναφορικά με την αδειοδότηση χώρων κάτω των 50 θέσεων καθώς και την  άδεια παράστασης, η οποία θεσμοθετείται για πρώτη φορά στη χώρα μας). Έτσι, ο δήμος μεταφράζει εσφαλμένα το  Άρθρο 3.3 ζητώντας από αδειοδοτημένους χώρους συνάθροισης κοινού κάτω των 50 ατόμων βάση της ενεργητικής πυροπροστασίας ΚΑΙ ΑΔΕΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΘΕΑΤΡΟΥ, ουσιαστικά κάνοντας “μια τρύπα στο νερό” σε σχέση με την προηγούμενη κατάσταση τους και ζητώντας μας -μεταξύ αστείου και σοβαρού- να ανοίξουμε ….καφενεία προκειμένου να μπορούμε να κάνουμε θέατρο».

Σήμερα με θυροκολλημένες τις αποφάσεις για κλείσιμο αυτών των χώρων, αποφάσεις που έχουν εκτελεστικό χαρακτήρα και δεν είναι εφέσιμες, όλα αυτά τα θέατρα θα πρέπει να σφραγιστούν από τις 19 έως τις 21 Αυγούστου.

Μιλώντας στο Artplay.gr, η ηθοποιός και σκηνοθέτης Μαίρη Μαραγκουδάκη χαρακτήρισε τον νόμο «ασαφή και χαοτικό, χειρότερο από τον προηγούμενο» και ανέφερε ότι είδε το «σφραγιδόχαρτο» στον χώρο πολλαπλών πολιτιστικών δράσεων που λειτουργεί, ενώ είχε πάει για τον τελευταίο έλεγχο πριν φύγει για τις διακοπές του Αυγούστου.

Το ξαφνικό της υπόθεσης αντιμετωπίζουν περισσότεροι από 150 ιδιοκτήτες και διαχειριστές τέτοιων χώρων, καθώς μέχρι τώρα η Ένωση μη Κερδοσκοπικών Θιάσων τους εξασφάλιζε τρίμηνη παράταση εκτέλεσης των αποφάσεων σφραγίσματος.

«Όλα αυτά τα χρόνια είμαστε θανατοποινίτες που παίρνουμε αναστολή» λέει χαρακτηριστικά η Μαίρη Μαραγκουδάκη.