Θέατρο

«Κεκλεισμένων των θυρών»: Ένα υπαρξιακό γαϊτανάκι στο «104»

Στην κόλαση τριών ηρώων, μέσα από έναν αβάσταχτο εννοιολογικό και συγκινησιακό κύκλο εγκλωβισμού, μεταφέρει ο Jean Paul Sartre, βασικός θεωρητικός του υπαρξισμού, με το θεατρικό κείμενο «Κεκλεισμένων των Θυρών».

Αυτό το κλίμα επιχειρεί να μεταφέρει στη σκηνή και η παράσταση «Κεκλεισμένων των θυρών», που παρουσιάζεται, έως τις 5 Οκτωβρίου, σε επανάληψη στο θέατρο 104.

Πρόκειται για μια συμβολική σύλληψη της κόλασης σ’ ένα γυμνό δωμάτιο όπου έρχονται να ζήσουν ο Γκαρσέν , η Ινές και η Εστέλ οι οποίοι είναιsartre 16 καταδικασμένοι να δέχεται ο καθένας την παρουσία των άλλων δύο.

Σε κανένα ίσως από τα άλλα θεατρικά κείμενά του ο Jean Paul Sartre δεν αποδίδει με τόση ενάργεια το θηριοτροφείο των ιδεών. Ο καθένας μόνος ή με επαμφοτερίζουσες συμμαχίες στην προσπάθεια διαφυγής του, τρώει τις σάρκες των άλλων, χωρίς τελικώς δεν καταφέρνει να διασωθεί.

Σ’ αυτό το ευρηματικό και ιδιαιτέρως φορτισμένο υπαρξιακό γαϊτανάκι η προσπάθεια επαφής του καθένα από τους τρεις δεν βρίσκει ανταπόδοση από κανέναν από τους άλλους δύο. Σ’ αυτά ακριβώς τα διαρκώς ανεκπλήρωτα «θέλω» συνίσταται, κατά τον Jean Paul Sartre, η κόλαση. Κόλαση είναι οι Άλλοι.

«Η δική μας ανάγνωση και κατά συνέπεια το ανέβασμα της παράστασης βαθαίνει στην εκ των καταστάσεων σωματοποίηση του ανθρώπινου πόνου και στην αγωνιώδη προσπάθεια απελευθέρωσης απ’ αυτόν με ό, τι αυτό εννοιολογικά και αισθητικά συνεπάγεται», σημειώνουν οι συντελεστές.

 

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση – Σκηνοθεσία : Πάνος Κυπαρίσσης

Φωτισμοί: Φάνης Δούσκος

Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Σταυριανός

Ερμηνεύουν (με σειρά εμφάνισης) οι : Φαίδρα Σούτου, Γιώργος Σταυριανός , Βασιλική Σκάλκου, Χριστίνα Δαλαμάγκα

 

Info:

104- blackbox

Τιμή εισιτηρίου: γενική είσοδος 10 ευρώ- μειωμένο/φοιτητικό/ άνεργοι: 5 ευρώ

Διάρκεια παράστασης: 110΄ χωρίς διάλειμμα

Παραστάσεις κάθε Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή στις 9.15 μ.μ

Λήξη : Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014