«Έμπνευση, αγωνία, πειθαρχία, δημιουργία. Η μοίρα των ανθρώπων που προσπαθούν να ασχοληθούν με τη τέχνη συχνά συνοδεύεται από αντικρουόμενα συναισθήματα. Άλλοτε ευχάριστα και άλλοτε δυσάρεστα. Όσοι όμως έχουμε αφιερωθεί εκεί, επιμένουμε. Ανεξάρτητα αν αυτό που θα δημιουργήσουμε θα παρουσιαστεί μπροστά σε κοινό ή όχι», σχολιάζει στο artplay.gr η Κατερίνα Βαϊμάκη, που μετέφρασε το έργο του Andrew Cowie «Η ζωή μου στην τέχνη», μια κωμωδία των παρεξηγήσεων, του παρουσιάζεται από τις 4 Φεβρουαρίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:15 στο Θέατρο 104, σε σκηνοθεσία Θοδωρή Βουρνά.
«Το να βάλεις τις σκέψεις σου στο χαρτί είναι μια μορφή ενδοσκόπησης. Λειτουργεί ως καθρέφτης. Σε αναγκάζει να κοιτάξεις κατάματα πράγματα για τον εαυτό σου τα οποία μπορεί να αγνοείς ή και να θες να κρύψεις. Η τέχνη της συγγραφής λειτουργεί σαν ένας καθρέφτης της ψυχής μας, ικανός να δείξει τα πιο υπέροχα αλλά και τα πιο σκοτεινά σημεία της ύπαρξής μας», προσθέτει η Κατερίνα και συνεχίζει εξηγώντας: «Ένα από τα αρχικά πράγματα που με τράβηξαν στο κείμενο του Andrew Cowie ήταν ακριβώς αυτή η σχέση. Πώς είναι η ζωή των ανθρώπων της τέχνης πίσω από τις κάμερες, στα παρασκήνια του θεάτρου, πίσω από τις πόρτες των χώρων δημιουργίας; Ποιες είναι οι σκέψεις και οι προβληματισμοί τους; Οι αγωνίες τους; Τι τους κάνει χαρούμενους; Ειδικά όταν όλα αυτά περιγράφονται με μία δόση χιούμορ, δίνει μια παραπάνω αξία στο όλο εγχείρημα.
Η αλήθεια είναι ότι όταν κάνεις την απόδοση ενός κειμένου, εκ πρώτης όψεως μπορεί να μοιάζει κάτι το απλό. Όμως, αυτή η άποψη απέχει πολύ από την αλήθεια. Οι συγγραφείς έχουν την υποχρέωση να τιμούν και να σέβονται τα κείμενα των συναδέλφων τους. Πρέπει να γίνεις ο δημιουργός. Θα πρέπει να αντιληφθείς τον κόσμο και τη φωνή του για να αποδόσεις στο έπακρο όλα όσα ήθελε να επικοινωνήσει. Παράλληλα, θα πρέπει να βάλεις και τη δική σου πινελιά, έτσι ώστε να μην πρόκειται για μία απλή μετάφραση.
Τα θεατρικά έργα έχουν άμεση σχέση με τον τόπο και την εποχή που γράφονται. Μπορεί πολλά από αυτά να μιλούν για διαχρονικά θέματα, αυτό όμως δεν τα κάνει και αυτομάτως επίκαιρα. Όταν αναλαμβάνεις την απόδοση ενός θεατρικού κειμένου θα πρέπει να εντάξεις κάπως τη χώρα και την εποχή σου. Το καλό με το συγκεκριμένο κείμενο, αν και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1998, είναι ότι παραμένει σχετικό με την εποχή μας και αυτό γιατί περιγράφει αλήθειες. Αναφέρεται στις ανθρώπινες σχέσεις πίσω από την τέχνη και αυτό είναι κάτι που με συναρπάζει.
Στην ουσία πρόκειται για θέατρο μέσα στο θέατρο. Ο Στίβεν, η Ρεβέκκα και ο Γκράχαμ προσπαθούν να προσδιορίσουν τους εαυτούς τους μέσα από τη ζωή τους στην τέχνη. Και βασανίζονται από τα ερωτήματα που απασχολούν τον κάθε καλλιτέχνη. Έχω επιλέξει σωστά; Είμαι αρκετά καλός; Μήπως έχασα την ευκαιρία μου; Να επιλέξω να ασχοληθώ με κάτι μου με εκφράζει ή με κάτι που θα μου προσφέρει καθημερινές ανέσεις; Τρεις άνθρωποι. Μία παράσταση. Ένα ερωτικό τρίγωνο που ο καθένας κοιτά προς… διαφορετική κατεύθυνση και εμείς μένουμε να αναρωτιόμαστε αν σταματάμε ποτέ ή όχι να παίζουμε θέατρο».
Κατερίνα Βαϊμάκη
Συντελεστές της παράστασης
Συγγραφέας: Andrew Cowie
Μετάφραση: Κατερίνα Βαϊμάκη
Σκηνοθεσία: Θοδωρής Βουρνάς
Βοηθός Σκηνοθέτη: Λυδία Τριγώνη
Κινησιολογία: Ντέπυ Γοργογιάννη
Επιμέλεια σκηνικών & ρούχων: Σοφία Λεγάτου
Σχεδιασμός φωτισμού: Αποστόλης Κουτσιανικούλης
Μουσική: Σίσσυ Βλαχογιάννη
Φωτογραφίες: Ιάσονας Κονταίος
Πρωταγωνιστούν: Φιόνα Γεωργιάδη, Δημήτρης Γκοτσόπουλος, Βαγγέλης Σαλευρής
INFO
Πρεμιέρα: 4 Φεβρουαρίου
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:15
Εισιτήρια: 12 κανονικό και 8 μειωμένο
Διάρκεια: 90 λεπτά
Θέατρο 104
Ευμολπιδών 41, Γκάζι, Αθήνα, T. 210 3455.020