Θέατρο

Ιστορίες από το «Πράσινο Βιβλίο»

Την θεατρική διασκευή τριών διηγημάτων από το “Πράσινο Βιβλίο” του Στρατή Μυριβήλη, παρουσιάζει η ομάδα HomoLudensTheatre στο ΠΟΛΗ Θέατρο της Πλατείας Βικτωρίας από τις 11 Φεβρουαρίου.

Για πρώτη φορά “Οι Γοργόνες”, “Ο Δευκαλίων” και “Μια Μαχαιριά” μεταπηδούν από τις σελίδες του βιβλίου στη σκηνή του θεάτρου.

 


Η πνευματώδης γραφή του Μυριβήλη ταξιδεύει το κοινό σε έναν κόσμο από εικόνες της Ελλάδας του ‘30, ενώ συγχρόνως το συνεπαίρνει σε έναν δικό του κόσμο, άχρονο, γεμάτο “εξαίσιες φαντασίες και θάματα”, για να μιλήσει τελικά για τις διαχρονικές αγωνίες του ανθρώπου. Αφηγείται με κέφι κι έναν παιχνιδιάρικο αυτοσαρκασμό, ιστορίες για το πέρασμα του χρόνου, τις προσδοκίες, την ταυτότητα, την αποδοχή, την αγάπη.

μμμμμμ 4444444

Η Ομάδα

Ο βασικός πυρήνας των ΗomoLudens (Μαργαρίτα Αμαραντίδη, Εύα Ανδρονικίδου και Μελίνα Αναλυτή) συναντήθηκε τον Οκτώβρη του 2014 με αφορμή το έργο “Αυτά που επιστρέφει η θάλασσα” της Κολομβιανής Obeida Benavides, το οποίο επιλέχθηκε και παρουσιάστηκε στην Ανοιχτή Πλατφόρμα Nέων Δημιουργών του Εθνικού Θεάτρου το Μάιο του 2015, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε πρωτότυπη μετάφραση. Αυτή υπήρξε και η πρώτη τους δουλειά.
Η ομάδα ενισχύθηκε σταδιακά από άτομα με διαφορετικές ιδιότητες και εμπειρία από διάφορους τομείς καλλιτεχνικής έκφρασης, καθώς επίσης προς όλα τα επίπεδα των αναγκών μιας θεατρικής παραγωγής.

μμμμμμ 55555

Το όνομα της ομάδας είναι εμπνευσμένο από το ομώνυμο βιβλίο του Ολλανδού ιστορικού Johan Huizinga, που γράφτηκε το 1938, και κάνει λόγο για την σημαντικότητα του παίζειν στον πολιτισμό και την κοινωνία. Homo Ludens σημαίνει “ο παίζων άνθρωπος” και κατά κάποιον τρόπο υποδεικνύει την καλλιτεχνική της προσέγγιση και έκφραση. Ο άνθρωπος που παίζει είναι ένα ζωντανό ον: δημιουργεί το πλαίσιο, τις συνθήκες και τους όρους του παιχνιδιού του, αλλά συγχρόνως επενδύει στην οργανικότητά του και το απροσδόκητο.

μμμμμμμμ777777
Ταυτότητα

Διασκευή / Δραματοποίηση / Σκηνοθεσία: Μαργαρίτα Αμαραντίδη

Παίζουν: Εύα Ανδρονικίδου, Ευθύμης Γεωργόπουλος, Ηβη Κουκά, Δημήτρης Μαμιός, Μυρτώ Ναούμ, Νίκος Ρουμπάκης, Διονύσης Σάββας

μμμμμμ33333

Σκηνικά / Κοστούμια: Μελίνα Αναλυτή
Βοηθός σκηνογράφου: Αναστασία Παντελοπούλου
Σχεδιασμός Φωτισμών: Βασίλης Κλωτσοτήρας
Mουσική Επιμέλεια: Μαργαρίτα Αμαραντίδη
Επιμέλεια Κίνησης: Αυγουστίνος Κούμουλος
Χορογραφίες: Άννα Βαρδαξόγλου
Φωτογραφίες: Alex Janero
Βίντεο: Μιχάλης Θεοφάνης
Διεύθυνση Παραγωγής: Εύα Ανδρονικίδου
Βοηθοί Παραγωγής: Gerta Dyle, Σπύρος Μαρτζούκος
Γραφιστικός Σχεδιασμός: Γιώργος Αμαραντίδης (meteoros)

μμ222222222

Η καμπάνια ενίσχυσης της παράστασης τρέχει στο Indiegogo:
https://www.indiegogo.com/projects/myrivilis-project-by-homoludenstheatre-greece/x/12400540#/

μμμμμ66666

ΠΟΛΗ Θέατρο, Φωκαίας 4 & Αριστοτέλους 87 Πλατεία Βικτωρίας (δίπλα στον ηλεκτρικό σταθμό) κάθε Πέμπτη και Παρασκευή στις 21:00