Θέατρο Μόδα Όπερα

Ίσμα Τουλάτου: «Η ανατροπή του make up»

“Εμπνευσμένο από την ολοένα και μεγαλύτερη σύγκλιση της Όπερας με τη Μόδα τις τελευταίες δεκαετίες – από τότε δηλαδή που ο ένας μετά τον άλλο οι κορυφαίοι σχεδιαστές ενέδωσαν στον πειρασμό της πιο θεατρικής απ΄ όλες τις τέχνες υπογράφοντας κοστούμια  για μερικές από τις πλέον συζητημένες παραγωγές  στα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα-το project Όπερα και Μόδα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, επιχειρεί να εξερευνήσει ευρύτερους τρόπους αμοιβαίας έμπνευσης ανάμεσα στους δύο κόσμους. Σε μια εποχή που τόσο η Όπερα όσο και η Μόδα βιώνουν βαθιές αλλαγές, ένα τέτοιο εγχείρημα – ποιός ξέρει- ίσως και να κρύβει μεγάλες εκπλήξεις!…», γράφει στο artplay.gr η συνάδελφος Ίσμα Τουλάτου, που είχε την ωραία έμπευση και συνεχίζει να φαντάζεται και να σχεδιάζει ιστορίες, μαζί με εκλεκτούς καλλιτέχνες.

Γράφει η Ίσμα:

«Dammi i colori…» («Δως΄μου τα χρώματα»)! Ο τίτλος της νέας παραγωγής του κύκλου Οπερα&Μόδα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής που θα παρουσιαστεί στις 19 Μαϊου στο θέατρο «Ολύμπια», παραπέμπει στη διάσημη άρια «Recondita Armonia» από την αγαπημένη «Τόσκα» του Πουτσίνι. Με τη φετινή παράσταση, κλείνει ένας πρώτος κύκλος για το project που εγκαινιάστηκε τον Απρίλιο του 2013 στις σκάλες της ΕΛΣ, συνεχίστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και την επόμενη χρονιά στο Ωδείο Αθηνών για να καταλήξει, συμβολικά, στη «βάση» της κρατικής Όπερας, στην οδό Ακαδημίας, λίγο πριν από τη μεταστέγαση του οργανισμού στο νέο του σπίτι, στο ΚΠΙΣΝ στο Φάληρο.

Το φετινό event, σε σκηνοθεσία-χορογραφία του Κωνσταντίνου Ρήγου, επιχειρεί μια ανατροπή σε σχέση με τα προηγούμενα με στόχο να τονίσει τον πειραματικό και «ανήσυχο» χαρακτήρα του project. Είναι αφιερωμένο στο make up, δια χειρός του «γκουρού» του χώρου Αχιλλέα Χαρίτου, και αποτελεί μια πραγματική «έκρηξη» των  χρωμάτων και ταυτόχρονα μια πρόταση αισιοδοξίας, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.  Παράλληλα, με την ενδυματολογική επιμέλεια του Γιώργου Σεγρεδάκη, κοστούμια από το βεστιάριο της ΕΛΣ συνδυάζονται με ειδικές για την παράσταση κατασκευές με σκοπό να καταδειχθεί το πώς, ένα θεατρικό «κομμάτι» μπορεί ν΄ αποτελέσει δημιουργία σύγχρονης ραπτικής. Η δημιουργική συμμετοχή της Swarovski, ενός ονόματος στενά συνδεδεμένου τόσο με τη Μόδα όσο και με την Όπερα, δίνει λάμψη στη βραδιά… Συνεκτικό στοιχείο σ’ όλα αυτά η μουσική επιμέλεια του Δημήτρη Γιάκα: άριες από γνωστές όπερες ερμηνεύονται από αγαπημένους μονωδούς της ΕΛΣ (Ινές Ζήκου, Βασιλική Καραγιάννη, Τσέλια Κοστέα, Τάσος Αποστόλου, Δημήτρης Πακσόγλου) με το φινάλε ν΄αποτελεί πραγματική και μεγάλη έκπληξη!… Ιδιαίτερη μνεία αξίζει σίγουρα και στο  μπαλέτο της ΕΛΣ (Α΄χορευτές, σολίστ, κορυφαίοι, corps de ballet) που συμμετέχει στην παράσταση η οποία εκτυλίσσεται επάνω στο σκηνικό του Αντώνη Δαγκλίδη για τον «Βαφτιστικό»…

Εμπνευσμένο από την ολοένα και μεγαλύτερη σύγκλιση της Όπερας με τη Μόδα τις τελευταίες δεκαετίες _ από τότε δηλαδή που ο ένας μετά τον άλλο οι κορυφαίοι σχεδιαστές ενέδωσαν στον πειρασμό της πιο θεατρικής απ΄ όλες τις τέχνες υπογράφοντας κοστούμια για μερικές από τις πλέον συζητημένες παραγωγές στα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα_ το project επιχειρεί να εξερευνήσει ευρύτερους τρόπους αμοιβαίας έμπνευσης ανάμεσα στους δύο κόσμους. Σε μια εποχή που τόσο η Όπερα όσο και η Μόδα βιώνουν βαθιές αλλαγές, ένα τέτοιο εγχείρημα – ποιός ξέρει- ίσως και να κρύβει μεγάλες εκπλήξεις!…»

Ίσμα Τουλάτου

p1aiv2osjrnqo1h921tdr1ss51gfl6_900

 

 

ΟΠΕΡΑ ΚΑΙ ΜΟΔΑ

Dammi I Colori – Δώσ’ μου τα χρώματα

Πέμπτη 19 Μαΐου 2016 – Θέατρο Ολύμπια

Ώρα έναρξης 21.00

Ιδέα-Γενική επιμέλεια: Ίσμα Τουλάτου
Σκηνοθεσία-Χορογραφία: Κωνσταντίνος Ρήγος

Special Guest:  Αχιλλέας Χαρίτος
Μουσική επιμέλεια – Συνοδεία παράστασης: Δημήτρης Γιάκας
Ενδυματολογική Επιμέλεια: Γιώργος Σεγρεδάκης
Φωτισμοί: Χρήστος Τζιόγκας
Ερμηνεύουν:

Τάσος Αποστόλου (βαθύφωνος),

Ινές Ζήκου (μεσόφωνος), 

Βασιλική Καραγιάννη (υψίφωνος), 

Τσέλια Κοστέα (υψίφωνος), 

Δημήτρης Πακσόγλου (τενόρος),

Γιάννης Σαμπροβαλάκης (κλαρινέτο)

Με τους Α’ Χορευτές, τους Σολίστ, τους Κορυφαίους και το corps de ballet της ΕΛΣ

Ειδική συνεργάτις: Πόλυ Χρυσανθακοπούλου

Είσοδος ελεύθερη, με δελτία προτεραιότητας, τα οποία θα διανέμονται από τα Ταμεία του Θεάτρου Ολύμπια (Ακαδημίας 59 – τηλ. κέντρο 210 3662100), τις εξής μέρες και ώρες: Τρίτη 17/5 από τις 15.00 έως τις 19.00 και Τετάρτη 18/5 από τις 11.00 έως τις 14.00.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Έκθεση φωτογραφίας

«Dammi i colori…The making of», του Βασίλη Μακρή

Κέντρο επισκεπτών του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

25 Μαΐου – 5 Ιουνίου 2016

Είσοδος ελεύθερη