Θέατρο

«Ιώβ» από τον Γκραουζίνις με τον Θανάση Τσαλταμπάση

Σε υποκριτικούς δρόμους που δεν μας έχει συνηθίσει θα κινηθεί φέτος ο Θανάσης Τσαλταμπάσης, ο οποίος σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις θα παρουσιάσει την παράσταση Ιώβ, στο Θέατρο Ιλίσια Βολανάκης.

Η παράσταση, η πρεμιέρα της οποίας έχει προγραμματιστεί για τα μέσα Οκτωβρίου, θα είναι και το εναρκτήριο έργο της νέας σεζόν για το Θέατρο Ιλίσια Βολανάκης το οποίο θα παρουσιάσει συνολικά τρείς νέες παραγωγές.

Βασισμένη σε επιλεγμένα κείμενα της Παλαιάς Διαθήκης, καθώς και σε κείμενα που αφορούν στην ιστορία του Ιώβ από την παγκόσμια λογοτεχνία και ποίηση, η παράσταση αποτελεί μία αναπάντεχη συνάντηση του πάντα ανατρεπτικού Τσέζαρις Γκραουζίνις και του Θανάσης Τσαλταμπάσης, ο οποίος φέτος θα κινηθεί σε «κόντρα», για εκείνον, υποκριτικούς δρόμους.

Αφορμή για τη συγκεκριμένη παράσταση στάθηκαν οι πολιτικές αναταράξεις των τελευταίων μηνών, ο φόβος των ανθρώπων για το απρόοπτο και, εν γένει, το ευμετάβλητο της ζωής.

Ο Ιώβ, πρόσωπο της Παλαιάς Διαθήκης, ήταν φημισμένος για το ήθος και την ορθοφροσύνη του. Δεν είχε κανένα παράπονο από τη ζωή του, ως τη στιγμή που από ένα καπρίτσιο του Σατανά, μπήκε στο θεϊκό στόχαστρο. Ο Θεός τον υποβάλλει σε δοκιμασίες, αφαιρώντας του όλα όσα του είχε προσφέρει γενναιόδωρα, προκειμένου ν’ αποδείξει στο Σατανά ότι η αγάπη που του έτρεφε ο Ιώβ ήταν από σεβασμό και όχι από φόβο, μην τυχόν στερηθεί την ευδαιμονία. Ο Ιώβ, παρά τον πόλεμο δοκιμασιών, δεν παραπονέθηκε ποτέ, γι αυτό και ως ανταμοιβή για την υπομονή του -που έμεινε παροιμιώδης ως «ιώβειος υπομονή»-, αποκαταστάθηκε από το Θεό στην αρχική του κατάσταση υγείας και ευδαιμονίας.

Συντελεστές:
Δραματουργική επεξεργασία: Τσέζαρις Γκραουζίνις, Θανάσης Τσαλταμπάσης
Σκηνοθεσία: Τσέζαρις Γκραουζίνις
Σκηνικά – Κοστούμια: Κατερίνα Αϊναροζίδου
Μουσική: Κώστας Ξενόπουλος
Παίζει ο Θανάσης Τσαλταμπάσης.

Προγραμματισμένη πρεμιέρα: Μέσα Οκτωβρίου