Θέατρο

Οι «Βρικόλακες» από την Κοζάνη στη Θεσσαλονίκη

Μετά την επιτυχημένη παρουσίασή της στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης, η παράσταση “Βρικόλακες” του Ίψεν σε σκηνοθεσία Γλυκερίας Καλαϊτζή συνεχίζει τη διαδρομή της στη Θεσσαλονίκη, και στο Θέατρο Τ από 19 Δεκεμβρίου.

Στο αριστούργημα του Ίψεν, που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από τους συντηρητικούς κύκλους, όταν πρωτοπαίχτηκε, όπου παρακολουθούμε τον αγώνα μιας γυναίκας να αποτινάξει τα δεσμά που της επιβάλλουν η κοινωνία, η εκκλησία και η οικογένεια, αλλά και το κόστος που καλείται να πληρώσει γι’ αυτή της την «επανάσταση», πρωταγωνιστεί η Ελένη Δημοπούλου στον ρόλο της Κυρίας Άλβινγκ.

βββββββ2

«Οι βρικόλακες, μας λένε τα παραμύθια, ζούνε για πάντα. Ούτε γερνούν ούτε πεθαίνουν. Μπορεί βέβαια οι βρικόλακες του ιψενικού έργου να μην τρέφονται με αίμα, όπως τα σύγχρονα βαμπίρ, είναι όμως κι αυτοί απέθαντοι», σημειώνει η σκηνοθέτις Γλυκερία Καλαιτζή για το έργο. «Επιβιώνουν μέσα στο χρόνο και σε κάθε κοινωνία, αλλάζοντας απλώς μορφές. Μας επιτηρούν διαρκώς μην τυχόν και ξεφύγουμε από ό,τι θεωρείται σωστό και πρέπον. Μας γεμίζουν ενοχές, αν οι επιλογές μας δεν συμβαδίζουν με τα όνειρα της οικογένειας ή με την ηθική της κοινωνίας. Μας φορτώνουν με καθήκοντα και υποχρεώσεις και μας θυμίζουν διαρκώς το χρέος μας απέναντι στους άλλους. Τελικά μας φυλακίζουν μέσα στην ίδια μας τη ζωή. Μια φυλακή από την οποία δεν είναι εύκολο να δραπετεύσουμε, χωρίς να πληρώσουμε βαρύ τίμημα.

Η κυρία Άλβινγκ έμεινε πιστή στο γάμο της κι έζησε δίπλα σ’ έναν άντρα που δεν αγαπούσε ούτε εκτιμούσε, επειδή δεν μπόρεσε να βρει τη δύναμη να τον εγκαταλείψει, φοβούμενη τα σχόλια του κόσμου. Υπέμεινε καρτερικά απιστίες, εξευτελισμούς και ταπεινώσεις. Στερήθηκε ακόμα και το ίδιο της το παιδί που το έστειλε μακριά, πιστεύοντας ότι έτσι το προστατεύει από τις συνέπειες ενός άρρωστου γάμου. Και τώρα που ο άντρας της πια έχει πεθάνει και το παιδί της έχει επιστρέψει, πιστεύει πως έφτασε η ώρα να ζήσει ελεύθερη, σύμφωνα με τα δικά της θέλω και τις δικές της επιθυμίες. Μπορεί όμως να γίνει αυτό; Γυρίζει πίσω ο χρόνος; Ή μήπως οι επιλογές μας μας καθορίζουν για πάντα; Η παράσταση, προκειμένου να αναδειχτούν και οι ποικίλες μορφές που παίρνει ο έλεγχος που ασκεί πάνω μας η κοινή γνώμη, σχεδιάστηκε εξαρχής με στόχο να παίζεται σε διαφορετικούς χώρους. Έτσι, κάθε φορά η επιρροή της κοινής γνώμης φωτίζεται διαφορετικά: αλλού το κοινό περιβάλλει τους ήρωες, αλλού τους κοιτά από απόσταση κι αλλού κάθεται ανάμεσά τους, ενισχύοντας αντίστοιχα την αίσθηση του εγκλεισμού, της κοινωνικής πίεσης, της συνενοχής και εντείνοντας, σε κάθε περίπτωση, την ψυχική ερημιά των ηρώων».

ββββββββββ 1
Μια συμπαραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης με το Θέατρο «Τ»

β4

Απόδοση-σκηνοθεσία: Γλυκερία Καλαϊτζή
Σκηνικά: Ευαγγελία Κιρκινέ
Κοστούμια: Μαρία Καραδελόγλου
Ηχητικός σχεδιασμός: Οδυσσέας Γκάλλιος
Φωτισμοί: Ρίτσαρντ Άντονυ
Κατασκευή κοστουμιών: Παρασκευή Ορφανίδου Βοηθός ενδυματολόγου: Σοφία Τσιριγώτη

βββββββββββ 3

Διανομή: Κυρία Άλβινγκ: Ελένη Δημοπούλου Πάστορας Μάντερς: Δημήτρης Ναζίρης Όσβαλντ: Δημήτρης Φουρλής Ρεγγίνε: Σοφία Αντωνίου Έγκστραντ: Γιώργος Φράγκογλου
Info
ΕΙΔΟΣ: Κοινωνικό δράμα
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 100 λεπτά (με διάλειμμα)
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή & Δευτέρα στις 9.30 μ.μ.,
από 19 Δεκεμβρίου έως 31 Ιανουαρίου

β5
ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΘΕΣΕΩΝ
Στο ταμείο του Θεάτρου Τ, Αλεξάνδρου Φλέμινγκ 16, τηλ. 2310854333