Θέατρο

“Η Τάξη μας” έχει Trailer

Μια συγκλονιστική αληθινή ιστορία, το «Our Class» του Ταντέους Σλομποντζιάνεκ, ανεβαίνει σε πανελλήνια πρεμιέρα στον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου στη Λευκωσία στις 26 Φεβρουαρίου σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού.

«Η τάξη μας», είναι ένα έργο για τα γεγονότα της πόλης Jedwabne στην Πολωνία, όταν κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου και υπό γερμανική κατοχή, οι Καθολικοί Πολωνοί κάτοικοι σκότωσαν τους Εβραίους Πολωνούς συντοπίτες τους. Η παράσταση παρακολουθεί τη διαδρομή 10 συμμαθητών πριν και κυρίως μετά τα τρομερά εκείνα γεγονότα που άλλαξαν για πάντα τις ζωές τους.

 

 

«…Οι γείτονές μας περπατούσαν στο πλάι μας, φώναζαν και μας χλεύαζαν: Φονιάδες του Χριστού! Σατανάδες! Κομμούνια! Καλά να πάθετε! Μετά κατουρήθηκα πάνω μου. Αυτό είναι η ζωή;..

Στις 10 Ιουλίου του 1941, στην μικρή πόλη Γιεντβάμπνε της Πολωνίας, βορειοανατολικά της Βαρσοβίας και ενώ η χώρα βρισκόταν υπό γερμανική κατοχή, ο εβραϊκός πληθυσμός οδηγήθηκε και εγκλωβίστηκε σε έναν αχυρώνα. Κάποιοι άναψαν φωτιά, με αποτέλεσμα να καούν ζωντανοί οι περισσότεροι από αυτούς. Τα θύματα υπολογίζονται περίπου σε 1.600. Κάποιοι αναφέρουν ότι σώθηκαν μόλις επτά. Αυτοί που έκαψαν τους Πολωνούς Εβραίους δεν ήταν ναζί αλλά χριστιανοί κάτοικοι του Γιεντβάμπνε.

Η ιστορία παρέμεινε θαμμένη για δεκαετίες έως ότου το 2001, ο τότε Πολωνός πρωθυπουργός Γέρζι Μπούζεκ αναγνώρισε τις ευθύνες της χώρας του για την τραγωδία της Γιεντβάμπνε. «Εάν είμαστε υπερήφανοι για τους Πολωνούς που έσωσαν Εβραίους διακινδυνεύοντας τη ζωή τους», είχε δηλώσει στην εφημερίδα Le Monde ο πρώην πρωθυπουργός, «πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε την ενοχή εκείνων των Πολωνών που πήραν μέρος σ” αυτές τις δολοφονίες».

Το 2009 έγινε η πρεμιέρα του έργου Our Class, του Ταντέους Σλομποντζιάνεκ, βασισμένου στα γεγονότα του ’41, στο National Theatre, στο Λονδίνο.
Η ιστορία βρίσκεται στο επίκεντρο και της ταινίας «Ποκλόσι» ( Ο θερισμός) που προκάλεσε τεράστιο θόρυβο στην Πολωνία, διχάζοντας κοινό και πολιτικούς.

 

kkkkkkkkkkk

Μετάφραση: Έρι Κύργια
Διασκευή/Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός
Σκηνικά/Κοστούμια: Γιώργος Γιάννου
Μουσική/Μουσική Διδασκαλία: Λευτέρης Μουμτζής
Κίνηση: Αλεξία Μπεζίκη
Σχεδιασμός Φωτισμών: Σταύρος Τάρταρης
Ακουστικός Σχεδιασμός: Γιώργος Χριστοφή

Ερμηνεύουν (με αλφαβητική σειρά):
Γιώργος Αναγιωτός, Δέσποινα Γιαννοπούλου, Αντρέας Κούτσουμπας, Παναγιώτης Λάρκου, Μάριος Μεττής, Κώστας Συλβέστρος, Τζωρτζίνα Τάτση, Ανδρέας Τσέλεπος, Χάρης Χαραλάμπους, Έλενα Χαραλαμπούδη

Μ. Ζ