Θέατρο

Η «Σκακιστική Νουβέλα» στο Πορεία

Σε εντατικές πρόβες βρίσκεται ο Γιάννης Νταλιάνης καθώς πρωταγωνιστεί στην «Σκακιστική Νουβέλα» του Στέφαν Τσβάιχ, η οποία ανεβαίνει στις 6 Οκτωβρίου στο Θέατρο Πορεία σε σκηνοθεσία Μαριλίτας Λαμπροπούλου.

Σε αυτό το κομψό αριστούργημα, ο Τσβάιχ εξομολογείται εμμέσως πως η καταστροφή της Ευρώπης στη δεκαετία του ’40 υπήρξε η αιτία καταποντισμού του έργου του και αναπτύσσει με ευφυή τρόπο το θέμα του πνευματικού εγκλεισμού που βρίσκει διέξοδο στην τρέλα.
Το έργο, που κυκλοφορεί σε μετάφραση Μαρίας Αγγελίδου από τις εκδόσεις Άγρα, αφηγείται το ταξίδι ενός φημισμένου πρωταθλητή σκακιού που ταξιδεύει με πλοίο στη Βραζιλία. Στο ίδιο πλοίο βρίσκονται ως επιβάτες αρκετοί Ευρωπαίοι που θέλοντας να αφήσουν πίσω τους τη βία και τη σύγχυση του ναζισμού, αναζητούν καταφύγιο στην Αργεντινή και τη Βραζιλία ως τόπο εξορίας και ελπίδας. Η Σκακιστική Νουβέλα, το τελευταίο αριστούργημα του Στέφαν Τσβάιχ, δημοσιεύτηκε το 1943 στη Στοκχόλμη, τρία χρόνια μετά την αυτοκτονία του συγγραφέα και της γυναίκας του στη Βραζιλία.

Συντελεστές παράστασης:
Μετάφραση: Μαρία Αγγελίδου
Δραματουργική επεξεργασία – Θεατρική διασκευή: Θοδωρής Τσαπακίδης, Γιάννης Νταλιάνης, Μαριλίτα Λαμπροπούλου
Σκηνοθεσία: Μαριλίτα Λαμπροπούλου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ιφιγένεια Ντούμη
Μουσική – Ηχητικός σχεδιασμός: Σταύρος Γασπαράτος
Σκηνικά – Κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης

Ερμηνεύει: Γιάννης Νταλιάνης

Από 6 Οκτωβρίου 2015 για 12 μόνο παραστάσεις.
Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Από 6 Οκτωβρίου 2015 έως 10 Νοεμβρίου 2015 κάθε Τρίτη στις 21:00 και από 30 Νοεμβρίου 2015 έως 11 Ιανουαρίου 2016 κάθε Δευτέρα στις 21:00.
Τιμές Εισιτηρίων: Κανονικό 12 ευρώ, Φοιτητικό, Νεανικό (κάτω των 24ων), Ανέργων: 10 ευρώ.

M. Z