Θέατρο

Η «Ραμόνα …» ταξιδεύει στην Οδό Κυκλάδων

Η bijoux de kant εγκαινιάζει το ιστορικό θέατρο του Λευτέρη Βογιατζή, με την παράσταση «ΡΑΜΟΝΑ travel / η γη της καλοσύνης», την πρώτη sold out παράσταση του Φεστιβάλ Αθηνών.

Μετά την κάθοδό της από τον Βορρά και την επιτυχημένη καλοκαιρινή περιοδεία της η «ΡΑΜΟΝΑ travel / η γη της καλοσύνης» θα ξεκινήσει το χειμερινό πρόγραμμα στο «Θέατρο Οδού Κυκλάδων – Λευτέρης Βογιατζής», όπου θα παρουσιάζεται μόνο για 20 παραστάσεις.

 

ramona 3

Άλλο ένα ταξίδι. Τα ίδια πρόσωπα με άλλα ονόματα. Ένα λεωφορείο που διασχίζει τα Βαλκάνια. Άλλη γη, άλλα μέρη, οι ίδιες πάντα γδαρμένες επιθυμίες. Η «ΡΑΜΟΝΑ travel / η γη της καλοσύνης» είναι οι μνήμες, τα λόγια, οι εικόνες, τα ξόρκια, τα μαγικά δεσίματα που όλοι μας ψελλίσαμε ή ονειρευτήκαμε. Οι γκάιντες και ο Αττίκ. Τα σκυλάδικα και η Βέμπο. O Βελουχιώτης και η Παναγία της Τήνου. Η νεότερη Ελληνική ιστορία του καθενός, δηλαδή η παγκόσμια. Άλλο ένα ταξίδι της «bijoux de kant» στη χώρα του διηνεκούς ρομαντισμού. Στη χώρα που επιτελούνται θαύματα, στη χώρα που όλοι πρέπει να πιστέψουν με τη διαδικασία του επείγοντος. Η ΡΑΜΟΝΑ travel είναι ένα δημοτικό τραγούδι που υποδύεται άλλη μια παράσταση.

 

 

Σημείωμα του σκηνοθέτη Γιάννη Σκουρλέτη

Mια κοπέλα από το Διδυμότειχο είναι η Ραμόνα. Φορέας της ιστορίας της που δεν είναι άλλη από την ιστορία αυτού του τόπου. Είναι και Μήδεια και Αντιγόνη και αφίσα σε σκυλάδικο και συνθηκολογημένη του εμφυλίου. Η Ραμόνα ταξιδεύει αιώνες αυτή τη διαδρομή από τη γέννα μέχρι το θάνατο και πάλι απ’ την αρχή. Η γλώσσα της έχει το γρατσούνισμα του έρωτα, της ξενιτειάς, της ορφάνιας. Είναι μια βαθιά ελληνική γλώσσα που ταξιδεύει κι αυτή αιώνες, αλλάζοντας συνεπιβάτες. Η bijoux de kant παραδίδει τη δραματουργική της προσέγγιση σ’ ένα έργο σκληρού ρομαντισμού. Σκηνοθετεί ένα ταξίδι στη χώρα της καλοσύνης, του θαύματος, του ορατού και του πανταχού απόντος. Η Ραμόνα ,για μένα, είναι ένα συγκινητικό ταξίδι πίστης, ένα ταξίδι όπου το θαύμα είναι το τελικό ζητούμενο και η πίστη σ’ αυτό η μόνη αποσκευή.

 

ramona 8

Ταυτότητα

Κείμενο: Γλυκερία Μπασδέκη

Σκηνοθεσία: Γιάννης Σκουρλέτης

Μουσική: Κώστας Δαλακούρας

Βοηθός Σκηνοθέτη: Ηλέκτρα Ελληνικιώτη

Σκηνογραφία: Γιάννης Σκουρλέτης, Δήμητρα Λιάκουρα, Περικλής Πραβήτας

Κίνηση: Τάσος Καραχάλιος

Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα

Φωτογραφίες: Πάνος Μιχαήλ

Παίζουν: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Λένα Δροσάκη, Δημήτρης Μοθωναίος, Κρις Ραντάνοφ και Βασίλης Ζιάκας (ακορντεόν)

 

ramona 4

info

ΡΑΜΟΝΑ travel / η γη της καλοσύνης

μια παράσταση της «bijoux de kant»

Θέατρο Οδού Κυκλάδων – Λευτέρης Βογιατζής

1 Οκτωβρίου – 2 Νοεμβρίου 2014 / μόνο για 20 παραστάσεις

Παραστάσεις: Τετάρτη έως Σάββατο στις 21.00 & Κυριακή στις 19.00 / Διάρκεια 100 λεπτά

Εισιτήρια: εισιτήριο 18 € / φοιτητικό 12 € / 10 € άνεργοι, πολύτεκνοι & ΑΜΕΑ / 5 € ατέλεια