Θέατρο

Η Λουκρητία Βοργία φωτογραφίζεται

Με την πολύ καλή ηθοποιό Θεοδώρα Τζήμου στον ομώνυμο ρόλο και τις μεταμορφώσεις της Λυδίας Φωτοπούλου στον ρόλο του Δον Αλφόνσο της Έστης, η παράσταση Λουκρητία Βοργία του Βίκτωρα Ουγκό

που σκηνοθετεί και παρουσιάζει στις 30 και 31 Ιουλίου στο Φεστιβάλ Αθηνών ο Νικίτα Μιλιβόγεβιτς δεν θα περάσει απαρατήρητη.

A5977

O Νικίτα Μιλιβόγεβιτς, από τους πιο σημαντικούς Σέρβους σκηνοθέτες, αναμετριέται με τη Λουκρητία Βοργία του Βικτόρ Ουγκό – επιλογή διόλου τυχαία:

«Το επίθετο Βοργία συνδέεται με φρικτά εγκλήματα για την κατάκτηση της εξουσίας και τις άμετρες προσωπικές φιλοδοξίες. Ανέκαθεν ο πόθος της ισχύος συνδεόταν με ανήθικες, αν όχι εγκληματικές μεθοδεύσεις», επισημαίνει ο ίδιος.

A6116

Η δική του ανάγνωση του ρομαντικού δράματος του Ουγκό δεν αποπειράται μιαν επιφανειακή ανανέωση των στοιχείων που συνθέτουν την παράσταση, αλλά μια θαρραλέα και νεωτερική ερμηνεία του κλασικού.

«Με την αμεσότητα των στρατευμένων θεατρικών του παραστάσεων ο Nikita Milivojević, έγινε σημείο αναφοράς για την δεκαετία του ενενήντα στη Σερβία, ενώ με την θαρραλέα και νεωτερική ανάγνωση των κλασικών οδήγησε το σερβικό θέατρο στον νέο αιώνα» σύμφωνα με τους κριτικούς.

A5538

Είναι κάτοχος των σημαντικότερων θεατρικών βραβείων σκηνοθεσίας στη χώρα του, ενώ σε μια δημοσκόπηση των κριτικών θεάτρου η παράσταση του «Banović Strahinja» κρίθηκε ως η πιο σημαντική θεατρική παράσταση της δεκαετίας του 90 στη Σερβία

Φωτογραφίες Εύη Φυλακτού