Θέατρο

«Η Λίλα λέει» για πρώτη φορά στο θέατρο

«Η Λίλα λέει», ένα ποιητικό, σχεδόν πορνογραφικό αλλά και γεμάτο χιούμορ κείμενο του Σιμώ, που όταν παρουσιάστηκε στα γαλλικά γράμματα το 1996 δημιούργησε μεγάλη αίσθηση, ανεβαίνει στις 2 Μαρτίου στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης

με την Λένα Δροσάκη και τον Βασίλη Μαυρογεωργίου  που συνσκηνοθετεί με την Μαριάννα Κάλμπαρη.

lila 9

 

Μυστήριο καλύπτει τον συγγραφέα του έργου, που κανείς δεν ξέρει αν πρόκειται για κάποιον άσημο λογοτέχνη ή πίσω από το ψευδώνυμο «Σιμώ» κρύβεται ένας καθιερωμένος δημιουργός.

 

To διήγημα μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 2004 σε σκηνοθεσία ZiadDoueiri και είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται στο θέατρο.

lila 7

Μια άκρως τολμηρή, ποιητική ιστορία για την απώλεια της αθωότητας σε μια διεφθαρμένη εποχή. Τη δική μας.

lila 8

Ο Σιμώ, γεννιέται στη Γαλλία από άραβες γονείς και μεγαλώνει στο γκέτο ενός παρισινού προαστίου. Δεν έχει δουλειά, λεφτά, όνειρα. Καμία ελπίδα και καμία προοπτική. Ώσπου γνωρίζει τη Λίλα, ένα πανέμορφο πλάσμα με αγγελικό πρόσωπο αλλά γλώσσα τόσο χυδαία “που νόμιζες πως οι λέξεις θα πλήγωναν τα χείλη της» .Κι όμως η Λίλα, λέει τα πιο ακραία πράγματα απλά, απαλά «σαν αναγγελίες πτήσεων που δε θα προσγειωθούν ποτέ». Κι αυτό την κάνει μοναδική. Μαζί της ο Σιμώ, βρίσκει επιτέλους νόημα στην άθλια ζωή του: γράφει μια ιστορία. Και η ιστορία αυτή, δεν είναι παρά όλα όσα του περιγράφει η Λίλα και τον τρελαίνουν: οι ερωτικές εμπειρίες της με άλλους άντρες, οι φαντασιώσεις της, η εμμονή της με το σεξ. Ο Σιμώ, όλο και πιο βαθιά ερωτευμένος, δε μπορεί να φανταστεί πόσο βίαια και αναπάντεχα θα τελειώσει η ιστορία του.

lila 5

 

Η παράσταση είναι αυστηρώς ακατάλληλη για ανηλίκους

lila 4

Μετάφραση – Διασκευή: Μαριάννα Κάλμπαρη

Σκηνοθεσία: Βασίλης Μαυρογεωργίου & Μαριάννα Κάλμπαρη

Σκηνικά-κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης

Μουσική επιμέλεια: Γιάννης Σορώτος

Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου

Φωτογραφίες: Μυρτώ Αποστολίδου

lila 2

 

Παίζουν (Αλφαβητικά): Λένα Δροσάκη, Βασίλης Μαυρογεωργίου

 

lila 1