Θέατρο

Η Κυρία Κούλα στο Faust

Δύο αταίριαστοι εραστές, σε μια συνηθισμένη ερωτική ιστορία, μέσα στους ρυθμούς της χαοτικής Αθήνας, είναι οι πρωταγωνιστές στη νουβέλα του Μένη Κουμανταρέα «Η Κυρία Κούλα», που παρουσιάζεται από 24 Νοεμβρίου, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή  σε σκηνοθεσία Έφης Θεοδώρου, στο Faust, με πρωταγωνιστές τη Μαρία Ζορμπά και τον Κωνσταντίνο Πλεμμένο.

Ο Μένης Κουμανταρέας  έγραψε την Κυρία Κούλα στα τέλη της δεκαετίας του ’70 (το 1978). Το πιο μικρό σε λέξεις βιβλίο του, αγαπήθηκε πολύ από το κοινό και είχε μεγάλη απήχηση .Ο συγγραφέας επεξεργάζεται  τα δικά του προσωπικά συναισθήματα στις συχνές, εκείνη την περίοδο, διαδρομές του με τον Ηλεκτρικό, έτσι, η νουβέλα αυτή κρύβει μέσα της πολλά προσωπικά του βιώματα, «Η κυρία Κούλα είμαι εγώ», θα πει σε κάποια συνέντευξή του, στον απόηχο του Φλωμπέρ και του Τσίρκα.

Ο συγγραφέας καταγράφει με μοναδικό τρόπο την περιπέτεια του έρωτα ανάμεσα σε δύο πρόσωπα κοινωνικά και ηλικιακά αταίριαστα, που όμως τολμούν να σπάσουν τα κοινωνικά πρότυπα και να διεκδικήσουν ένα χώρο για το όνειρο μέσα στους ρυθμούς της επανάληψης που έχει η καθημερινότητα: διαδρομές, στάσεις, αναχωρήσεις, ο δημόσιος κι ο αυστηρά ιδιωτικός χώρος, συγκρούσεις και συμφιλιώσεις είναι το σκηνικό μέσα στο οποίο ο Κουμανταρέας ‘σκηνοθετεί’ με λεπτότητα και ευαισθησία αυτή την αναπάντεχη συνάντηση της Κούλας και του Μίμη, ήρωες του καιρού τους, αναμφίβολα, αλλά και παντός καιρού.

Το μυστήριο του έρωτα, ο φόβος  του γήρατος και του θανάτου, η απόπειρα να μην «είναι η μοναξιά η μόνη φυσική κατάσταση του ανθρώπου», όπως θα υποστηρίξει αργότερα ο συγγραφέας, μέσα σε μια ατμόσφαιρα ρεαλισμού και μελαγχολίας.

Η ιστορία

Η μια είναι γυναίκα ώριμη, συντηρητική, παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών. Ο άλλος, νέος, ανέμελος φοιτητής. Σ’ ένα βαγόνι του Ηλεκτρικού, στη διαδρομή από το Θησείο ως την Κηφισιά και με ενδιάμεσους σταθμούς το Μοναστηράκι όπου ανεβαίνει εκείνη και τον ‘Άγιο Νικόλαο όπου διατηρεί γκαρσονιέρα εκείνος, πλέκεται η ερωτική τους ιστορία. Γύρω, η χαοτική Αθήνα και η ανελέητη καθημερινότητά της. Μια ιστορία απλή με ήρωες συνηθισμένους που τολμούν να κάνουν, για λίγο, το όνειρο, πραγματικότητα.

Η Κυρία Κούλα έγινε τηλεταινία για την ΕΡΤ το 1983, σε σκηνοθεσία Διαγόρα Χρονόπουλου με την Βέρα Ζαβιτσιάνου και το Φίλιππο Σοφιανό.                                                                           Ανέβηκε επίσης στη σκηνή  της Φρυνίχου για το Θέατρο Τέχνης το 2010,σε διασκευή Άκη Δήμου και σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη, με τη Λυδία Κονιόρδου, τον Γιώργο Φριντζήλα και την Ειρήνη Ιγγλέση.

Οι συντελεστές

Σκηνική προσαρμογή – Σκηνοθεσία:  Έφη Θεοδώρου                                                                              Σκηνικά- Κοστούμια: Άση Δημητρολοπούλου                                                                              Φωτισμοί: Σάκης  Μπιρμπίλης                                                                                                                               Camera live: Μικές Γλύκας

Παίζουν: Μαρία Ζορμπά, Κωνσταντίνος Πλεμμένος

Φωτογραφίες: Μυρτώ Αποστολίδου                                                                                                                       Video – Teaser: Μικές Γλύκας

Παραστάσεις: Παρασκευή, Σάββατο  9.00 μ.μ.

Κυριακή 7.00 μ.μ.

Τιμές εισιτηρίων: 12 €, 10 € φοιτητικό, άνω των 65, ανέργων, 5 € ατέλεια

FAUST, Καλαμιώτου 11 και Αθηναΐδος 12, Μοναστηράκι