Θέατρο Οι δημιουργοί γράφουν

Η Κατερίνα Μαυρογεώργη και το «Μέχρι τώρα»

Για το πώς η αποκάλυψη μιας φίλης της ότι χρόνος δεν υπάρχει έγινε η αφετηρία για σκέψεις που έφτασαν να γεννήσουν το θεατρικό έργο «Μέχρι Τώρα» το οποίο επανέρχεται στις 16 Οκτωβρίου στο Skrow Theater, η Κατερίνα Μαυρογεώργη γράφει στο artplay.gr

 


«Το καλοκαίρι του 2014 η καλύτερή μου φίλη μου αποκάλυψε πως ο χρόνος δεν υπάρχει στ’ αλήθεια και πως η ίδια το γνωρίζει-και το βιώνει- αυτό από παιδί. Άθελά της , έγινε η αφετηρία για πολλές σκέψεις και αισθήσεις που ξαφνικά έμοιαζαν τόσο επείγουσες ενώ πριν από ένα δευτερόλεπτο ούτε καν υπήρχαν. Ας πούμε λοιπόν, ότι από εκεί ήρθε και μας βρήκε το «θέμα» του Μέχρι Τώρα.
Από την άλλη, εμείς με τα κορίτσια, την Μαρία, την Βάσια και τη Νικολίτσα θέλαμε να κάνουμε μια παράσταση μαζί. Τους είπα ότι γράφω ένα κείμενο κι αν θα θέλανε να το δουλέψουμε. Όταν τους το διάβασα πρώτη φορά είχα τόσο άγχος που άρχισα να απαγγέλω έναν πρόλογο ο οποίος κράτησε γύρω στα 10’. Αλλά κάποτε τελείωσε και άρχισε η ανάγνωση.
Τα κορίτσια, η Μαρία , η Βάσια και η Νικολίτσα καταλαβαίνουν το κείμενο πολύ καλύτερα από εμένα. Ο κινηματογραφικός τρόπος με τον οποίο η Μαρία και η Βάσια διαβάζουν και στήνουν το έργο κουμπώνει απόλυτα με τους ρυθμούς και τις ανάσες που είχα κι εγώ όταν το έγραφα. Είναι απίστευτη αυτή η ετεροχρονισμένη ταύτιση. Είναι πολύ συγκινητική.
Στο έργο υπάρχουν πολλά και διάφορα: υπάρχει καταρχήν η Άννα, το κορίτσι-παγκόσμιο κύπελλο που κάνει την πιο σκληρή προπόνηση του κόσμου. Υπάρχει και το πρόσωπο που τη συντροφεύει. Και την βοηθά. Και την υπονομεύει. Χρησιμοποιώντας τελείως αντισυμβατικές μεθόδους. Υπάρχει ο χρόνος που τελειώνει, αλλά υπάρχει κι ο χρόνος που μοιάζει με ένα ζουμερό πορτοκάλι πάνω στο τραπέζι μας. Μια πίσω αυλή και ένα στωϊκό φλαμίνγκο που όλα τα παρακολουθεί. Και έξω από το Skrow, υπάρχει μια πραγματικότητα σε έναν άλλο ρυθμό, μια ζωή που συνεχίζεται κανονικά, άνθρωποι που πάνε στις δουλειές τους, παιδιά που γυρνάνε από το σχολείο, γιαγιάδες που πάνε βόλτα τα εγγόνια τους…»

Κατερίνα Μαυρογεώργη

 

Ταυτότητα

Σκηνοθεσία: Μαρία Φιλίνη, Βάσια Ατταριάν
Κείμενο: Κατερίνα Μαυρογεώργη
Επιμέλεια κίνησης / χορογραφίες: Έλενα Γεροδήμου
Σκηνικά / κοστούμια: Αλεξία Χρυσοχοΐδου
Σχεδιασμός φωτισμών: Τάσος Παλαιορούτας
Ηχητικό περιβάλλον: Άννα Παπαϊωάννου
Φωτογραφίες / Trailer: Γιάννης Καραμπάτσος
Βοηθοί σκηνοθέτη: Γιάννης Λατουσάκης, Δανάη Επιθυμιάδη, Έφη Χριστοδουλοπούλου
Ηθοποιοί: Νικολίτσα Ντρίζη, Κατερίνα Μαυρογεώργη