Θέατρο

Η «Κασσάνδρα» στη Θεσσαλονίκη

Η «Κασσάνδρα» του Σέρτζιο Μπλάνκο, η ιστορία μιας τρανς μετανάστριας που έγραψε ο Ουρουγουανός συγγραφέας, παρουσιάζεται από την Δέσποινα Σαραφείδου, 4-7 Δεκεμβρίου στο Blackbox της Θεσσαλονίκης, Βασιλίσσης Όλγας 65.

Η «Κασσάνδρα» ξετυλίγει την Οδύσσειά της, φορώντας κόκκινες γυαλιστερές μπότες. Με τα σπαστά αγγλικά της, μιλάει για τη δική μας αναζήτηση νοήματος και ελπίδας. Πόλεμος, εξουσία, κερδισμένοι και χαμένοι, σεξ, χιούμορ και σαρκασμός. Ευριπίδης και Bugs Bunny, Abba, Manchester United και Σκάρλετ Ο’Χάρα.

Η ιστορία της τρωαδίτισσας ηρωίδας και των μύθων που την περιβάλλουν γράφεται και ξαναγράφεται, προκειμένου να φτάσει σε ό,τι ο συγγραφέας περιγράφει ως «μια πραγματική ‘‘ξε-γραφή’’ του μύθου».

Το έργο πρωτοανέβηκε στην Αθήνα το 2011, όπου και παίχτηκε επί τρεις περιόδους. Παρουσιάστηκε επίσης στη Νέα Υόρκη. Από το 2011 έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμα φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Η.Π.Α., Αλβανία, Ελβετία, Κόσοβο, Τσεχία, fYROM, Βουλγαρία, Ισπανία), αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές και βραβεία, όπως: Bραβείο Α΄ Γυναικείου Ρόλου (Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Apollon 2011, Φίερ), Βραβείο Καλύτερης Διαδραστικής Περφόρμανς (Διεθνές Φεστιβάλ Μονοδράματος MonoAkt – Κόσοβο, 2012),

Βραβείο Ερμηνείας Actor of Europe 2012 (Διεθνές Φεστιβάλ Actor of Europe – Ρέσεν), Βραβείο Καλύτερης Ερμηνείας σε Trans Ρόλο & Βραβείο Καλύτερου Πρωτότυπου Κειμένου (3rd Gay Theatre Awards – Αθήνα, 2014).