Θέατρο Οι δημιουργοί γράφουν

Η Ειρήνη Μαργαρίτη στο σύμπαν του Crimp

«Στο σύμπαν του Crimp οι άνθρωποι μοιάζουν να επινοούν τους εαυτούς τους, μοιάζουν καταδικασμένοι να «παίζουν» εμμονικά τους ρόλους τους», σημειώνει στο artplay.gr η Ειρήνη Μαργαρίτη που σκηνοθετεί το « Play house » του Martin Crimp, το οποίο ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα στις 4 Μαρτίου στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων.

Και επειδή στα αγγλικά όπως σημειώνει ο ίδιος ο Crimp, «Play House» σημαίνει « σπίτι παιχνιδιού », αλλά και « θέατρο », ρωτήσαμε την Ειρήνη πόσο και πως χρησιμοποιεί ο συγγραφέας το παιχνίδι στην αφήγηση της ιστορίας του και κυρίως πως το χρησιμοποιεί η ίδια στην σκηνική της  αφήγηση. Και η Ειρήνη Μαργαρίτη απάντησε:

«Το παιχνίδι ξεκινά. Είμαι ο Batman λέει το παιδί και είναι όντως. Απλώς φοράει ένα πουλόβερ ριγμένο στην πλάτη σαν μπέρτα και τρέχει πάνω κάτω να σε σώσει. Ίσως να διακόψει για λίγο το παιχνίδι, ίσα-ίσα  να σου κάνει μια παρατήρηση για το πώς πρέπει να φωνάξεις βοήθεια κι αμέσως μετά να ξαναγίνει ο Batman, η αεροσυνοδός, ο κλέφτης και ούτω καθεξής.  Αυτή η ελαφρότητα, νομίζω, είναι πολύτιμη σαν τρόπος δουλειάς. Αυτή η πρωταρχική πίστη και η δυνατότητα να «είσαι»  χωρίς κόπο. Απλώς λες ότι είσαι κάποιος ή κάτι και είσαι. Χωρίς καμία δεύτερη σκέψη.

Κάπως έτσι ξεκινάει και το έργο. Με έναν άντρα και μια γυναίκα. Δεν μας απασχολεί ποιοι είναι ακριβώς. Ξέρουμε ότι τους λένε: Κατρίνα και Σάιμον κι ότι είναι ζευγάρι. Μόλις μετακόμισαν στο καινούριο τους σπίτι. Δείχνουν να είναι ευτυχισμένοι. Χωρίς καμία δεύτερη σκέψη.

Στο Play House οι χαρακτήρες μοιάζουν να επινοούν τους εαυτούς τους καθώς μιλάνε και διαμέσου του λόγου τους. Παίζουν με τις λέξεις, με τις επαναλήψεις, την αμηχανία τους ή τα συναισθήματά τους. Το παρελθόν τους έρχεται στην επιφάνεια με τη μορφή αναφορών και όχι σαν πραγματικό βίωμα. Εννοούν άραγε τίποτα από αυτά που λένε ή απλώς υποκρίνονται την ζωή ενός ζευγαριού με όλα τα κλισέ που αυτή μπορεί να έχει; Και μήπως τελικά ο ρόλος που παίζει ο καθένας τους δεν διαφέρει σε τίποτα από τον ρόλο που παίζει ο καθένας μας σε μία σχέση/συμβίωση;

Στο σύμπαν του Crimp οι άνθρωποι μοιάζουν καταδικασμένοι σε μια ιδιαίτερη ρηχότητα, σε μια μυστηριώδη μοναξιά, καταδικασμένοι να «παίζουν» εμμονικά τους ρόλους τους και όχι να ζουν πραγματικά».

Ειρήνη Μαργαρίτη

 

Playhouse©FanisPavlopoulos

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Ειρήνη Μαργαρίτη

Μετάφραση: Μαρία Μαμούρη

Σκηνικά / Κοστούμια: Κατερίνα Καλφόγλου

Φωτισμοί:  Μαρία Αθανασοπούλου

Φωτογραφίες: Φάνης Παυλόπουλος

Μουσική επιμέλεια: Μίκης  Παντελούς

Επιμέλεια κίνησης: Γιώργος Ανδρουλάκης

Υπεύθυνη επικοινωνίας: Ευαγγελία Σκρόμπολα

Παίζουν: Μαρία Μαμούρη,  Απόστολος Φράγκος

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Πρεμιέρα:  Σάββατο, 04 Μαρτίου 2017 στις 21:00

Παραστάσεις: Σάββατο, 04 Μαρτίου 2017 έως Κυριακή, 09 Aπριλίου 2017

Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Σάββατο & Κυριακή στις 21:00

Διάρκεια:  60 λεπτά

Εισιτήριο: 10 €, 8 € (φοιτητικό, άνω 65), 5 € (κάρτα ανεργίας, ΣΕΗ)

Χώρος: Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων

Διεύθυνση: Κύπρου 91Α & Σικίνου 35Α, Κυψέλη

Τηλέφωνο: 213 00 40 496, 69 45 34 84 45

 

*Φωτογραφία εξωφύλλου: Στέλιος Χατζηαδαμίδης