Θέατρο

Οι «Υπνοβάτες» του Μπροχ στη Στέγη

Τους “Υπνοβάτες” του Χέρμαν Μπροχ ανεβάζει στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών ο Θέμελης Γλυνάτσης.

Η ολοκαίνουρια μετάφραση της Μαρίας Αγγελίδου για τους “Υπνοβάτες” του Μπρόχ έχει μόλις παραδωθεί στον Θέμελη Γλυνάτση, ο οποίος θα σκηνοθετήσει το εμβληματικό έργο της ευρωπαϊκής παράδοσης του σύγχρονου μυθιστορήματος στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών αρχές του 2015.

Τους δυο σημαντικούς γυναικείους ρόλους του έργου κρατούν η Σοφία Μαραθάκη και η Αλεξάνδρα Ντελιθέου.bibliohermann

Πρόκειται για μια τοιχογραφία της ιστορίας της Γερμανίας στα τέλη του 19ου αιώνα. Η κατάρρευση του παλαιού κόσμου που ακολουθεί το τέλος της αυστροουγγρικής αυτοκρατορίας, λίγο πριν τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, και η πτώση των ηθικών αξιών, που προοιωνίζει την άνοδο του Ναζισμού, είναι ο καμβάς για τους ” υπνοβάτες”, που έγραψε ο Μπροχ το 1932.

Το έργο αφηγείται την ιστορία του Γιόαχιμ φον Πάσενοβ, ο οποίος ακολουθώντας την οικογενειακή επιταγή γίνεται αξιωματικός του πρωσικού στρατού, τη σχέση με τον πατέρα του, τη γνωριμία του με δυο γυναίκες, τη Ρουτσένα, ελευθέρων ηθών και την αριστοκρατικής καταγωγής Ελίζαμπετ, καθώς και τη φιλία του με τον Φον Μπέρτραντ, που εγκατέλειψε τον στρατό για να γίνει επιχειρηματίας.

Η επιθυμία του πατέρα του να παντρευτεί την Ελίζαμπετ, και να επιστρέψει στο πατρικό του σπίτι, τον φέρνουν αντιμέτωπο με διλήμματα μέσα από τα οποία ο Μπροχ αφήνει να διαφανεί το ρήγμα που έχει δημιουργηθεί στην κοινωνική συνοχή ενός κόσμου που αργοπεθαίνει προαναγγέλλοντας έτσι την επερχόμενη αποσύνθεση.

Ο Χέρμαν Μπροχ γεννήθηκε στη Βιέννη το 1886. Σπούδασε μαθηματικά, φιλοσοφία και ψυχολογία, ενώ το 1932 εξέδωσε τους “Υπνοβάτες”. Με την προσάρτηση της Αυστρίας από τους Ναζί, ο Μπροχ συνελήφθη από την Γκεστάπο, αλλά αποφυλακίζεται με την παρέμβαση των φίλων του, και ιδίως του Τζέιμς Τζόυς. Στη συνέχεια μετανάστευσε στην Αμερική, όπου και τελείωσε το σημαντικότερο έργο του, “Τον θάνατο του Βιργιλίου”. Πέθανε το 1951 στο Νιού Χέηβεν. Εκτός από μυθιστορήματα έγραψε ποιήματα, θεατρικά έργα, κριτικά και φιλοσοφικά δοκίμια.

Μάνια Ζούση

 

Πρωτη ανάρτηση 1 Σεπτεμβρίου 2014 19:22