Θέατρο

Η Ιλιάδα στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας

Ιλιάδα

Μια νέα αφήγηση μέσα από την οποία αναδύεται όλη η σύγχρονη Ελλάδα επέλεξε ο Στάθης Λιβαθινός για την Ιλιάδα. Το συγκλονιστικό έπος του Ομήρου στην βραβευμένη μετάφραση του Δ.Ν. Μαρωνίτη ταξιδεύει αυτό το καλοκαίρι στα διεθνή φεστιβάλ Πάτρας, Φιλίππων και Θάσου, Ηρακλείου, Κυπρίων, καθώς και στο παγκοσμίου φήμης Φεστιβάλ της Μέριδας στην Ισπανία που γιορτάζει τα 60 του χρόνια.

Ιλιάδα 3
Οι 15 ηθοποιοί, σαν σύγχρονοι ραψωδοί, αφηγούνται την ιστορία του πιο βίαιου πολέμου όλων των εποχών και μετατρέπουν το εμπνευσμένο αυτό κείμενο σε μια σειρά από ποιητικές εικόνες, σκληρές, αλλά και τρυφερές, με μια απολύτως σύγχρονη θεματική.

Ιλιάδα 2Ποιος είναι σήμερα ο ήρωας και τι σημαίνει ηρωισμός; Πόση καταστροφή και πόσο θυμό μπορεί να αντέξει ο άνθρωπος; Γιατί η εμφύλια σύγκρουση αποδείχθηκε τόσο ελληνικό φαινόμενο; Η λυσσαλέα αναμέτρηση των δύο αιώνιων εχθρών, του Αχιλλέα και του Έκτορα κάποτε θα τελειώσει. Ο Πρίαμος και ο Αχιλλέας θα συμφιλιωθούν- έστω για λίγο- πάνω από το πτώμα του νεκρού Έκτορα. Οι δυο γενιές μπορούν να συνομιλήσουν και να συμφιλιωθούν κι ο πόλεμος αυτός θα μείνει στην ιστορία σαν πόλεμος που δεν έχει ούτε νικητή ούτε νικημένο.

Info:
Ρωμαϊκό Ωδείο, Πάτρα: Πέμπτη 26 Ιουνίου στις 21:30
Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, Καβάλα: Σάββατο 5 Ιουλίου στις 21:00
Διεθνές Φεστιβάλ Μέριδα, Iσπανία: 18, 19 Ιουλίου στις 22:45
Κηποθέατρο Νίκος Καζαντζάκης, Ηράκλειο, Κρήτης: 1, 2 Σεπτεμβρίου στις 21:00
Διεθνές Φεστιβάλ Κύπρια, Σεπτέμβριος 2014