Θέατρο

Η «Ιλιάδα» στη Μαδρίτη

Η Ιλιάδα του Στάθη Λιβαθινού συνεχίζει την ευρωπαϊκή της περιοδεία, αυτή τη φορά προσκεκλημένη από το Εθνικό Θέατρο της Μαδρίτης (Centro Dramático Nacional) στο πρόγραμμα “Una Mirada al Mundo”(“Μια ματιά στον κόσμο”).

Στο φεστιβάλ αυτό, διεθνών παραστάσεων που επιλέγει και φιλοξενεί στις δύο μεγάλες σκηνές του το Εθνικό Θέατρο της Μαδρίτης θα συμμετέχουν συνολικά πέντε παραστάσεις από πέντε διαφορετικά θέατρα:

“Gasoline Bill” από το Kammerspiele του Μονάχου, κείμενο και σκηνοθεσία René Pollesch

“Με το ίδιο μέτρο” του William Shakespeare, συμπαραγωγή Cheek by Jowl και Θεάτρου Puschkin της Μόσχας, σε σκηνοθεσία Declan Donellan

“La Sangre De Antígona” του José Bergamín από το Εθνικό Θέατρο του Μεξικού, σε σκηνοθεσία Ignacio García

“Testamento” της Vickie Gendreau απότο Théâtre de Quat’Sous σε σκηνοθεσία Eric Jean

“Ιλιάδα” του Ομήρου σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη που παρουσιάζεται ελληνικός θίασος στο Εθνικό Θέατρο της Μαδρίτης. Οι παραστάσεις θα δοθούν την Παρασκευή 17, το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Οκτωβρίου. Το Σάββατο θα γίνουν και δύο master classes-συναντήσεις σκηνοθετών και ηθοποιών με τον Δημήτρη Μαρωνίτη και τον Στάθη Λιβαθινού.

Τι γράφει για την Ιλιάδα η ιστοσελίδα του CDN.

“Δεκαπέντε εκπληκτικοί ηθοποιοί φέρνουν στη σκηνή, με έναν κώδικα απόλυτα σύγχρονο, τη μεγάλη ομηρική τραγωδία, που δεν είναι παρά η τραγωδία της ίδιας της ανθρώπινης ύπαρξης. Δεκαπέντε ηθοποιοί που αποτελούν τον μόνιμο θίασο του Λιβαθινού, διευθυντή της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου της Ελλάδας από το 2001 ως το 2007. Δεκαπέντε ηθοποιοί που απαρτίζουν ένα σύνολο ικανό να ενσαρκώσει τους πάνω από τριάντα χαρακτήρες που εμφανίζονται στη διασκευή.

Με δυο λόγια, δεκαπέντε ηθοποιοί κι ένας σκηνοθέτης απόλυτα αφοσιωμένοι στη σκηνή, στην υποκριτική, στο θέατρο, και μάλιστα κάτω από συνθήκες-στη χώρα τους- που κάνουν ακόμα πιο ηρωική την ηθική τους στάση.”