Θέατρο

Η Γυναικεία Αντίσταση στο Θησείο

Η « Έξοδος», μια παράσταση που έχει εξελιχθεί σε θέατρο-ντοκουμέντο, μέσα από την συνάντηση ιστορικών και σύγχρονων ηρωίδων, ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Ρουμπίνης Μοσχοχωρίτη για 4 παραστάσεις, 22, 23, 24 και 25 Μαρτίου, στο θέατρο ΘΗΣΕΙΟΝ, σε μια συμπαραγωγή της θεατρικής ομάδας ΑΝΙΜΑ με την

αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία ΛΥΚΟΦΩΣ.

Η Μόσχω Τζαβέλα, η Ηλέκτρα Αποστόλου, η Μπουμπουλίνα, η Μαντώ Μαυρογένους, η Λέλα Καραγιάννη, Σουλιώτισσες και Μεσολογγίτισσες, εργάτριες και ανώνυμες αγωνίστριες, και η 89 χρονη Ζωή Πετροπούλου που αφηγείται ζωντανά τη δική της μάχη και ιστορία, συναντώνται στη σκηνή του Θεάτρου «ΘΗΣΕΙΟΝ.

Η «ΕΞΟΔΟΣ» παρουσιάζεται από τη θεατρική ομάδα Anima, που συνεχίζει την θεατρική της έρευνα πάνω στην ανάδειξη της γυναικείας οπτικής και στην άρθρωση ενός ισότιμου γυναικείου λόγου. Το κείμενο της παράστασης συντίθεται από αφηγηματικά κείμενα-μονολόγους, αλλά και αληθινές μαρτυρίες γυναικών που έδρασαν στην επανάσταση του 1821, στον πόλεμο του 1940, στον εμφύλιο αλλά και σήμερα.
Και διαπραγματεύεται το ερώτημα: Εγώ θα έβαζα σε κίνδυνο την ζωή μου για κάτι μεγαλύτερο και ανώτερο από το ατομικό; Και τι είναι η πατρίδα σήμερα και τι τότε; Το θέμα της παράστασης στοχεύει να αναδείξει τις αντιφάσεις, τους δισταγμούς, τις αποφάσεις, αλλά και τις πράξεις εν τέλει των γυναικών στη διάρκεια της Νεοελληνικής Ιστορίας, μέσα από τη διαφορετικότητα του γυναικείου ψυχισμού.

anima 1

Με αφετηρία το περιβάλλον μιας διαφορετικής εθνικής εορτής -κάτι μεταξύ 25ης Μαρτίου και 28ης Οκτωβρίου- την οποία οι ηθοποιοί προετοιμάζουν χρησιμοποιώντας υλικά από εθνικούς εορτασμούς, όπως ποιήματα, εικόνες, τραγούδια, απαγγελίες, στεφάνια, παρελάσεις και άλλα, αποδομείται και επαναδομείται η ιδέα του εθνικού. Στόχος της παράστασης είναι να ξαναδιαβάσουμε με καινούριο τρόπο το 1821 και το 1940, ώστε τα κείμενα αυτά να αποκτήσουν σάρκα και οστά και να φέρουν πραγματικά, σημερινά, επίκαιρα διλήμματα, γιατί ‘Ηρωας μπορεί να είναι κάποιος από εμάς, όταν βρεθεί κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες.

anima 4

Ταυτότητα της παράστασης

Σκηνοθεσία – Διασκευή: Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη
Κείμενο: Θεατρική ομάδα ANIMA
Δραματουργική επεξεργασία: Κυριακή Σπανού
Σκηνογραφία – Κοστούμια: Μάρθα Φωκά
Επιμέλεια Κίνησης – Χορογραφίες: Κάλλια Θεοδοσιάδη
Πρωτότυπη Μουσική: Κώστας Νικολόπουλος
Φωτισμοί: Παναγιώτης Λαμπής
ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Νικολίνα Καραθύμιου, Κατερίνα Μπιλάλη, Λυγερή Ταμπακοπούλου, Γιώτα Τσιότσκα, Στέλλα Γρίβα.
Και η: Ζωή Πετροπούλου

anima 3

Παραγωγή: Θεατρική ομάδα ANIMA
Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
Παραστάσεις:
Κυριακή 22/3, ώρα 5μμ,
Δευτέρα 23/3 ώρα 7μμ,
Τρίτη 24/3 ώρα 7μμ,
Τετάρτη 25/3 ώρα 5μμ.
Χώρος:
ΘΗΣΕΙΟΝ, Ένα Θέατρο Για Τις Τέχνες»
Τουρναβίτου 7,Ψυρρή, Τηλ.: 210-3255.444

M.Z