Θέατρο Μουσική Οι δημιουργοί γράφουν

Η Φωτεινή Παπαδόδημα και η συνάντηση με έναν μοναδικό ταξιδιώτη

Γεννημένος στη Λιμόζ αλλά με την Μεσόγειο στην καρδιά, ο Ζακ Λακαριέρ, ερωτεύεται βαθιά και πιστά την Ελλάδα, χωρίς να χάσει ποτέ την συγκίνηση και την λατρεία του για τον τόπο, την ιστορία και τους ανθρώπους του, καταφέρνοντας σε ένα βιβλίο να περικλείσει τους χυμούς, τα αρώματα, το φως και την θάλασσα του ελληνικού καλοκαιριού,  υπογράφοντας ένα εμβληματικό και αξεπέραστο οδοιπορικό που εισχωρεί βαθιά στην ελληνική πραγματικότητα της εποχής του.

Με τη μορφή μουσικού οδοιπορικού, η Φωτεινή Παπαδόδημα σχεδιάζει μια παράσταση βασισμένη στην Οδύσσεια του Ομήρου και τη σύγχρονη «Οδύσσεια» του Λακαριέρ, που παρουσιάζεται έως τις 27 Μαίου στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Εθνικού Θεάτρου και για την οποία αναφέρει στο artplay.gr :

«Τρεις ηθοποιοί και  τρεις μουσικοί εξερευνούν τις περιηγήσεις  του Ζακ Λακαριέρ στην Ελλάδα, ενός μοναδικού ταξιδιώτη, ποιητή, συγγραφέα, “εραστή’’ της ελληνικής γλώσσας, γης και ιστορίας.

Μοναχικός περιηγητής, στα χνάρια του Ηρόδοτου, του Παυσανία, μεταφραστής των μεγάλων ποιητών, Σεφέρη, Ελύτη, Ρίτσου, διασχίζει την ελληνική γη, συχνά με τα πόδια, ατενίζοντας “τη μιζέρια και την ομορφιά σαν δύο πλαγιές του ίδιου λόφου”.

Συνδέει το παρελθόν με το παρόν. Γράφει για να μας υπενθυμίζει τη σχέση μας με τις ανεξάντλητες πηγές σοφίας : τους μύθους, τα έπη, την ποίηση, το  αρχαίο δράμα, κι ακόμη τα μνημεία, τη  δύναμη και την ομορφιά της ελληνικής φύσης. Γνωρίζει την Ελλάδα μέσα από τη σχέση του με τους απλούς ανθρώπους που συναντά στο δρόμο του.

Ταξιδεύει και γράφει. Σε καφενεία, σε λεωφορεία, σε παγκάκια, στο δρόμο περπατώντας.

Μαζί του ταξιδεύουμε κι εμείς χρησιμοποιώντας τη μουσική σαν οδηγό.

Κάθε σταθμός είναι αφορμή για να μιλήσουμε για τα “θαύματα’’ του πνεύματος που συντελέστηκαν εδώ, αλλά και για τον διαρκή αγώνα των Ελλήνων για ελευθερία.

Όχι τόσο για να επιβάλουμε τη δική μας ματιά πάνω στην ιστορία, όσο για να θυμηθούμε τις αστείρευτες πηγές δύναμης που κρύβει η γλώσσα και ο τόπος ο ελληνικός».

Ταυτότητα παράστασης

Δραματουργία – επιλογή κειμένων-συγγραφή κειμένων: Φωτεινή Παπαδόδημα

Σκηνοθεσία-Μουσική: Φωτεινή Παπαδόδημα

Σύμβουλος σκηνογραφίας: Ολγα Μπρούμα

Κίνηση:Pauline Huguet

 

Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιώργος Κέντρος, Αμαλία Τσεκούρα, Ελεάννα Καυκαλά, Φωτεινή Παπαδόδημα

Μουσικοί: Φωτεινή Παπαδόδημα, Γιώργος Παλαμιώτης, Λεωνίδας Σαραντόπουλος

 

Αίθουσα εκδηλώσεων κτιρίου Τσίλλερ (Αγίου Κωνσταντίνου 22-24)

Ωρες παραστάσεων:Πέμπτη,  Παρασκευή, Σάββατο στις 18:30

Συμβουλευτείτε την ιστοσελίδα του Εθνικού Θεάτρου.

Γενική είσοδος 5€

Μ.Ζ