Θέατρο

Η Φόλκσμπύνε στο Φεστιβάλ Αθηνών

Ήταν το 1992 όταν η πολιτική ηγεσία του Βερολίνου ανέθεσε την καλλιτεχνική διεύθυνση της Φόλκσμπύνε στον ήδη καταξιωμένο αβανγκάρντ σκηνοθέτη Φρανκ Κάστορφ, με την εξής προειδοποίηση: είτε θα κάνεις τη Φόλκσμπύνε διάσημη μέσα στα δύο επόμενα χρόνια είτε το θέατρο θα κλείσει. Και ο Κάστορφ πέτυχε να δημιουργήσει ένα από τα πιο διάσημα θέατρα στον κόσμο που εδραιώθηκε και επηρέασε τον θεατρικό κόσμο.

Τρία από τα εμβληματικά βαγόνια με τα οποία ταξίδευαν οι καλλιτέχνες του Θεάτρου Φόλκσμπύνε για να παρουσιάσουν τις παραστάσεις τους σε απομονωμένες περιοχές και γειτονιές, θα είναι στημένα στον προαύλιο χώρο της Πειραιώς 260, φιλοξενώντας δράσεις του ιστορικού γερμανικού πολιτιστικού θεσμού που μπορεί να γνωρίσει το κοινό του Φεστιβάλ Αθηνών σε ένα εβδομαδιαίο αφιέρωμα που θα αρχίσει στις 17 και θα ολοκληρωθεί στις 24 Ιουνίου .

To διάσημο βερολινέζικο θέατρο θα παρουσιάσει τρεις μεγάλες θεατρικές παραστάσεις, αλλά και παράλληλες δράσεις με ταινίες, εγκαταστάσεις, συναυλίες, περφόρμανς, γερμανική μπίρα και πάρτι με ελεύθερη είσοδο. Το αφιέρωμα θα πλαισιωθεί από ένα εργαστήρι στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και από συζητήσεις με τους συντελεστές των παραστάσεων.

Εκτός από τη διασκευή του Παίκτη του Ντοστογιέφσκι από τον Φρανκ Κάστορφ 19 και 20 Ιουνίου και το Μουρμουρητό του Χέρμπερτ Φριτς, 23 και 24 στο Ολύμπια, η ομάδα της Φόλκσμπύνε θα στήσει στα βαγόνια του Rollende Roadshow, το σκηνικό του Σ’ αγαπώ, αλλά επέλεξα την αποδραματοποίηση του Ρενέ Πόλλες το Σάββατο και την Κυριακή 18 Ιουνίου (10μ.μ)