Θέατρο Οι δημιουργοί γράφουν

Η «Ερωτική Μονομαχία» της Κερασίας

Για την «αιώνια προσκόλληση στο γλυκό μαρτύριο του έρωτα, τις πλάνες και τα παιχνιδίσματά του, τα ψέματα και τις προσδοκίες που γεννά, μέσα στις ανατροπές, τις απογοητεύσεις και τις συνομωσίες μιας πολιτικά ταραγμένης εποχής»

μιλά με αφορμή την «Ερωτική Μονομαχία» που σκηνοθετεί στο Θέατρο Άλφα από τις 12 Φεβρουαρίου, η Κερασία Σαμαρά
Κωμωδία εποχής των Ευγένιου Σκριμπ και Γκαμπριέλ Ζαν Μπατίστ Ενρέστ Λεγκουβέ, η «Ερωτική Μονομαχία», ένα «κομψοτέχνημα και ένα μαγικό κουτί που ανοίγοντάς το μας ταξιδεύει στον πορσελάνινο κόσμο των «μπιμπελό» που όλοι σίγουρα έχουμε δει στο πατρικό μας σαλόνι» όπως εξηγεί η Κερασία. Ένα έργο που «σχολιάζει αυτόν τον κόσμο, τον ζωντανεύει, περιηγείται στους ανθρώπινους χαρακτήρες του που είναι απολύτως αναγνωρίσιμοι και τους ψηλαφεί με κάποια διάθεση χιούμορ και γλυκιάς μελαγχολίας. Το χιούμορ, η κομψότητα και η χάρη χαρακτηρίζουν ολόκληρο το έργο.
Τα πέντε πρόσωπα του έργου, όλα πολύ νέοι άνθρωποι, όμορφοι και ερωτεύσιμοι, τυλιγμένοι στα ατλάζια της αποικιοκρατίας, βιώνοντας τις πρώτες συνέπειες της Γαλλικής Επανάστασης, αν και αστειεύονται με τη ζωή, βρίσκονται ο καθένας στη δική του δίνη: άλλος στη δίνη του έρωτα, άλλος στη δίνη της πολιτικής του επιλογής, άλλος και στα δύο, κι όλα αυτά κάτω από το βάρος του χρόνου που περνά αδυσώπητος.
Μέσα από την παράσταση προσπάθησα να δω πώς ο θεατρικός κώδικας αλλάζει και δοκιμάζεται στο πέρασμα των χρόνων. Προσπάθησα να ανιχνεύσω τη συγγένεια των θεατρικών ειδών μεταξύ τους, καθώς και τα δυσδιάκριτα πια όρια μεταξύ σκηνής και πλατείας.
Διάλεξα έναν άνετο, φωτεινό, οικείο θεατρικό δρόμο για ν απευθυνθώ στους θεατές μας, τους προσκαλώ λοιπόν σ ένα παιγνίδι καλαισθησίας μέσα από ένα έργο γεμάτο κομψότητα, νύξεις, προσχήματα, πονηριά, με την ελπίδα να φύγουν απ την παράσταση σαν από κάποια ευγενική γιορτή, χαμογελώντας».


Το έργο
Ένας νεαρός, όμορφος επαναστάτης γίνεται το μήλον της έριδος ανάμεσα σε δύο θελκτικές νέες γυναίκες, θεία και ανιψιά, που τον διεκδικούν.
Στη Γαλλία του 1817, όπου βασιλεύει ο βασιλιάς Λουδοβίκος ΙΗ’, οι οπαδοί του έκπτωτου αυτοκράτορα Ναπολέοντα, χαρακτηρίζονται συνωμότες για το παραμικρό. Έναν τέτοιον νέο και όμορφο ευγενή, εχθρό του βασιλέα, τον Ερρίκο ντε Φλαβινιέλ (Αλέξανδρος Νταβρής), υποθάλπει στον πύργο της η δαιμόνια Κόμισσα ντ’ Οτρεβίλ (Κερασία Σαμαρά). Η ίδια, αλλά και η νεαρή χαριτωμένη ανεψιά της Λεονή (Βίκυ Μαραγκάκη), πιάνονται στα δίχτυα της γοητείας του Ερρίκου. Η Κόμισσα κάνει τα πάντα για να τον διασώσει από τα νύχια του αρχηγού της αστυνομίας Βαρώνου ντε Μονρισάρ (Μιχάλης Μαρκάτης) ο οποίος καταδιώκοντάς τον φθάνει μέχρι τον πύργο της. Η Κόμισσα συγκρούεται μαζί του και τον παρασύρει με αριστοτεχνική κομψότητα από τη μία παγίδα στην άλλη, ώσπου φυγαδεύει τον Ερρίκο κάτω απ’ τη μύτη του αρχηγού. Στη φυγάδευση αυτή βοηθά ο Γουσταύος ντε Γκρινιόν (Σαράντος Γεωγλερής), πιστός φίλος της Κόμισσας, ο οποίος μετά τις ερωτικές της υποσχέσεις, πείθεται να παραμερίσει τη φυσική του δειλία και να θέσει τη ζωή του σε κίνδυνο, προκειμένου να της φανεί χρήσιμος στη διάσωση του Ερρίκου.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Μετάφραση: Ιώ Μαρμαρινού
Σκηνοθεσία: Κερασία Σαμαρά
Μουσική : Τάσος Καρακατσάνης
Εικαστική Δημιουργία: Θανάσης Παναγιώτου
Κοστούμια: Κώστας Βελινόπουλος
Φωτισμοί: Γιώργος: Μπούχρας
Στίχοι Τραγουδιών: Κερασία Σαμαρά
Βοηθός Σκηνοθέτη: Τόνια Αποστόλου
Φωτογραφίες: Αγγελική Ειρήνη Μήτση
Κατασκευή Κοστουμιών: Βεστιάριο Συρογιάννη
Συμπαραγωγή: Θεατρική εταιρεία ΘΕΣΙΣ και ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΦΑ

ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΣΕΙΡΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ :
Σαράντος Γεωγλερής, Αλέξανδρος Νταβρής, Βίκυ Μαραγκάκη, Κερασία Σαμαρά, Μιχάλης Μαρκάτης.

Monomaxia35

ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΦΑ
Πατησίων 37

ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:
Παρασκευή 9μ.μ.,Σάββατο 9μ.μ.,Κυριακή 7.15 μ.μ.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ:
110′ με διάλειμμα

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
15 € γενική είσοδος
10 € για φοιτητές, σπουδαστές, ΑΜΕΑ, ανέργους, πολυτέκνους και άνω των 65 ετών

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ:
Ηλεκτρονικά: www.viva.gr
Ταμείο Θεάτρου : Πατησίων 37
Ώρες Ταμείου : 10.00 13.00. και 17.30-21.00
Τηλέφωνο : 2105238742