Θέατρο

Η «Έντα Γκάμπλερ» στη Συγγρού

Μια φρέσκια και αναπάντεχη εκδοχή του κλασσικού έργου του Ίψεν επιχειρεί ο σκηνοθέτης Μιχάλης Κωνσταντάτος, παρουσιάζοντας, από τις 22 έως τις 30 Δεκεμβρίου στη Στέγη, την ταραχώδη ζωή της Έντα Γκάμπλερ μέσα από την κινηματογραφικής αισθητικής ματιά του.

Με σημαντικές εμπειρίες και διακρίσεις από το χώρο του κινηματογράφου, ο Μιχάλης Κωνσταντάτος, σε συνεργασία με τη Γιώτα Αργυροπούλου, η οποία ερμηνεύει και τον κεντρικό ρόλο, ξαναγράφουν το έργο με τη μορφή κινηματογραφικού σεναρίου και το φέρνουν στο σήμερα. Μια εγκατάσταση ορίζει ένα μη ρεαλιστικό περιβάλλον και εγκιβωτίζει τα δραματικά πρόσωπα. Ο Μάξιμος Μουμούρης στο ρόλο του Λέβμποργκ πυροδοτεί τη δράση…

Παραλλήλως, μια πρωτόγνωρη ιδέα δημιουργικής συνεισφοράς των θεατών δοκιμάζεται στη διάρκεια των προβών. Ένα μπλογκ που λειτουργεί ως HeddaGabler_ (2)ημερολόγιο χαρακτήρων και ένα ειδικά σχεδιασμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα επιχειρούν να ανοίξουν διάλογο με το κοινό για το έργο, φωτοσκιάζοντας έτσι με δημιουργικό τρόπο πτυχές της σκηνοθετικής προσέγγισης.

Λίγα λόγια για το έργο

«Επιτέλους μία πράξη»! Η ατάκα-κραυγή ανήκει στην πιο απολιθωμένα αμετακίνητη, αυτοκαταστροφικά μοναχική, οδυνηρά αδρανή ηρωίδα του παγκόσμιου δραματολογίου, την Έντα Γκάμπλερ. Η κεντρική ηρωίδα του αριστουργήματος του Ίψεν δανείζει στο έργο –καθόλου τυχαία– το πατρικό της ονοματεπώνυμο. Αν και παντρεύεται τον ανώριμο και χαμηλότερου κοινωνικού και οικονομικού στάτους Γκέοργκ Τέσμαν, η ξεπεσμένη πια κόρη του στρατηγού Γκάμπλερ δεν δέχεται ποτέ να γίνει η Έντα Τέσμαν. Το παρελθόν, με τη μορφή του ανεκπλήρωτου έρωτά της για τον εμπνευσμένο επιστήμονα αλλά αυτοκαταστροφικό Άιλερτ Λέβμποργκ, εισβάλλει με ορμή.

Απωθημένες επιθυμίες, ερωτικά τρίγωνα, η ατέρμονη μάχη των δύο φύλων, κοινωνική υποκρισία, οικονομικές συναλλαγές, εκβιασμοί συνυπάρχουν σε ένα έργο με καταιγιστική πλοκή που μιλά, με δυο λόγια, για μια κοινωνία σε κρίση – σαν τη σημερινή.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Κωνσταντάτος

Απόδοση, δραματουργική επεξεργασία: Γιώτα Αργυροπούλου & Μιχάλης Κωνσταντάτος

Σύλληψη σκηνικής εγκατάστασης: Μιχάλης Κωνσταντάτος

Σκηνικά-Κοστούμια: Kenny Mac Lellan

Μουσικός σχεδιασμός: Γιώργης Σακελλαρίου

Φωτισμοί: Γιάννης Φώτου

Κίνηση: Ίρις Καραγιάν

Διαχείριση blog: Γιώργος Μπισδίκης

Casting: Athens Casting

Οργάνωση παραγωγής: Βασίλης Παναγιωτακόπουλος

Bοηθός παραγωγής: Ειρηλένα Τσάμη

Εκτέλεση παραγωγής: blind spot theatre group

Ηθοποιοί: Γιώτα Αργυροπούλου, Βάσω Καβαλιεράτου, Μάξιμος Μουμούρης, Χρήστος Σαπουντζής, Γιώργος Φριντζήλας

Παραγωγή: Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών

 

info

Μικρή Σκηνή

Ώρα έναρξης: 21:00

Τιμές εισιτηρίων: 18 € | Μειωμ. 10 € | Άνεργοι 5 €