Θέατρο

Η «Αδύναμη Καρδιά» της Κερασίας Σαμαρά

Την «Αδύναμη Καρδιά» του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι παρουσιάζει κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο Θέατρο Ακαδημία Πλάτωνος, η Κερασία Σαμαρά και ο  Τάκης Μπαρμπέρης παίζει ζωντανά μουσική στη σκηνή ζωντανεύοντας τραγούδια σε ποίηση Πούσκιν.

Για την παράσταση η Κερασία σημειώνει : «Μια Αδύναμη Καρδιά συνθλίβεται κάτω από το βάρος της ευθύνης  απέναντι σ’ ένα πρόσωπο ισχυρό, έναν παντοδύναμο εργοδότη, έναν άλλο Μεγάλο Αδερφό που, ελεήμων, πετώντας ψίχουλα ευεργεσίας δρέπει τυφλή αφοσίωση και αγάπη από τον απόλυτα εξαρτημένο από την καλοσύνη του υπάλληλο.  Αυτό που κυρίως δονεί τους δύο κεντρικούς ήρωες του έργου, τον Βάσια και τον Αρκάντι, είναι ο φόβος. Ένας φόβος απόλυτα σημερινός, απόλυτα αναγνωρίσιμος, σαν αυτόν που μας συντροφεύει σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας.

Θέλησα πρωτίστως να μοιραστώ με τους θεατές μας την ιστορία όπως την έγραψε ο συγγραφέας.

Ο Αλέξανδρος Νταβρής,που παίζει στην παράσταση το Βάσια,μου έφερε πέρσι τη νουβέλα αυτή. Αρχικά δεν μπόρεσα να μην παρατηρήσω την ψυχρή χειρουργική ακρίβεια των συμπτωμάτων μιας κλινικής περίπτωσης βαριάς αγχώδους διαταραχής που οδηγεί τον ήρωα στην απώτατη παράνοια, μέσα σε 36 βασανιστικές ώρες.

Κατόπιν, παρά τον τρόμο της επερχόμενης απώλειας του ήρωα, που όπως πάντα στο Ντοστογιέφσκι συνοδεύει ερεβώδη ψυχικά τοπία,η γεύση που τελικά μου άφησε είναι μιας επιτηδευμένης αφέλειας, ενός στοιχείου τρυφερότητας απέναντι στους ήρωες,αλλά και την αίσθηση μιας ελεγείας προς τη χαμένη αθωότητα.

Ο Βάσια καταδιώκει ανελέητα τον μόνιμο εχθρό του, τον εαυτό του. Δεν έχει σκοτεινές επιθυμίες, δεν έχει αμαρτίες, δεν πληρώνει για κολασμένα παραπτώματα,είναι αγνός ως ο αμνός του θεού και γι αυτό ακριβώς σφαγιάζεται.Δεν υπάρχει τέλος στο μαρτύριο της ανθρωπότητας,δεν υπάρχει δικαιοσύνη,δεν υπήρξε ποτέ λύτρωση.

Ο Ντοστογιέφσκι συμπάσχει με την απέραντη μοναξιά του σύμπαντος και σίγουρα,όπως πάντα,βασανίζεται από τις ενοχές του εξ αιτίας της δυσπιστίας του απέναντι στη θεία πνοή.

Όρισα επτά νοηματικές ενότητες ως αντίστοιχα στάδια παραφοράς του «καημένου Βάσια». Η δράση συμπληρώνεται από μικρά αφηγηματικά μέρη .

Οι ενότητες της δράσης ενώνονται μεταξύ τους με μελοποιημένα ποιήματα του Πούσκιν που φωτίζουν την ψυχική κατάσταση των ηρώων σ΄ εκείνη τη δεδομένη στιγμή.

Ο Τάκης Μπαρμπέρης παίζει ζωντανά μουσική στη σκηνή ζωντανεύοντας τα τραγούδια σε ποίηση του Πούσκιν και στιχουργική απόδοση του Ηρακλή Λογοθέτη.

Η υπογράφουσα αφηγείται και τραγουδά, ενώ το εικαστικό περιβάλλον του Κώστα Βελινόπουλου τονίζει την κρίσιμη καμπή ανάμεσα στην αναγνωρίσιμη πραγματικότητα και στην παραφροσύνη.

Alexandros Ntavris

Ταυτότητα

Παίζουν: Αλέξανδρος Νταβρής (Βάσια), Bασίλης Γιακουμάρος (Αρκάντι), Κέλλυ Ανυφαντή (Πέτια)

Ζωή Αρβανιτάκη (Λίζα)

Αφήγηση – Τραγούδι : Κερασία Σαμαρά

Ζωντανή μουσική: Τάκης Μπαρμπέρης

Μαγνητοσκοπημένα, ο Γρηγόρης Βαλτινός σε φιλική συμμετοχή.

Συντελεστές

Μετάφραση – Στιχουργική απόδοση: Ηρακλής Δ. Λογοθέτης

Σκηνοθεσία – Θεατρική απόδοση: Κερασία Σαμαρά

Μουσική σύνθεση : Τάκης Μπαρμπέρης

Σκηνικά – Κοστούμια : Κώστας Βελινόπουλος

Επιμέλεια κίνησης: Χριστίνα Βασιλοπούλου

Φωτισμοί : Γιώργος Μπούχρας

Βοηθός σκηνοθέτη: Κέλλυ Ανυφαντή

Κινηματογράφηση: Νίκος Βουτενιώτης

Vasilis Giakoumaros, Alexandros Ntavris

 

Info

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 9.00 μ.μ.

Θέατρο ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ ,

Σπύρου Πάτση & Μαραθωνομάχων 8 (Έναντι Εθνικής Βιβλιοθήκης, Λεωφ.Αθηνών), Βοτανικός , τηλ.: 211 4097332

Τιμές εισιτηρίων: 13 € γενική είσοδος,7 € για φοιτητές, κατόχους ΟΓΑ, Α.Μ.Ε.Α. 65+, 5 € για ανέργους,ατέλειες ηθοποιών δωρεάν.

 

Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά χωρίς διάλειμμα