Η «Α»–Κινηματογραφική παράσταση με την Σεραφίτα Γρηγοριάδου σε σκηνοθεσία Στάθη Αθανασίου και μουσική Σταύρου Γασπαράτου παρουσιάζεται το Σαββατοκύριακο 4 και 5 Απριλίου στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων της Πάτρας με τη συνεργασία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Πάτρας.
Πρόκειται για μια ταινία ως παράσταση και μια παράσταση ως ταινία που η παραγωγή της – από συλλογική βάση- και η εξέλιξή της αποτελούν φαινόμενο για τα ελληνικά δεδομένα.
Αντιγόνη- Σοφοκλής
2.500 χρόνια πριν, ο Αθηναίος τραγικός ποιητής Σοφοκλής εισάγει στο δράμα τη σύγκρουση μιας πριγκίπισσας που εναντιώνεται στην εξουσία προκειμένου να θάψει τον νεκρό αδελφό της. Εκείνη τη στιγμή, την ώρα που γεννιόταν η Δημοκρατία, γεννήθηκε και ένα ερώτημα που έμελλε να μείνει για πάντα ανοιχτό: Είναι ο ανθρώπινος νόμος, Δικαιοσύνη;
Η ιστορία
Μια γυναίκα εξαναγκάζεται να μείνει κάτω από το κρεμασμένο πτώμα του αδελφού της, στη μέση ενός καμένου δάσους, έως ότου οι Αρχές αποφασίσουν ότι τιμωρήθηκε αρκετά.
Η ≪Α≫ είναι μια Transmedia Κινηματογραφική Παράσταση, εμπνευσμένη από το μύθο της Αντιγόνης. Ενώ στο μύθο και στην Τραγωδία του Σοφοκλή βλέπουμε την Αντιγόνη πρόθυμη να θυσιάσει τη ζωή της στο όνομα της προσωπικής της έννοιας της δικαιοσύνης, η δική μας ηρωίδα, δε βρίσκεται στο σημείο αυτό, αλλά στον αντίποδα. Δεν είναι και δε θέλει να γίνει Αντιγόνη.
Η ταινία
Η ταινία εκτυλίσσεται σε ένα όχι και τόσο μακρινό μέλλον, με κεντρικά πρόσωπα μια συμβιβασμένη αστή, την ≪Α≫ (Σεραφίτα Γρηγοριάδου), και έναν ≪τρομοκράτη≫ -όπως βαφτίστηκε από το κράτος- τον Φυγά (Τάσος Καρακύκλας). Ο Φυγάς απευθύνεται στην ≪Α≫ για να ζητήσει καταφύγιο, εκείνη όμως αρνείται να του παρέχει βοήθεια επειδή φοβάται ότι θα θέσει την ελεγχόμενη ζωή της σε κίνδυνο. Τα πράγματα θα εξελιχθούν άσχημα και για τους δύο, αφού ο Φυγάς εντοπίζεται και εκτελείται, ενώ η ≪Α≫ συλλαμβάνεται. Η ≪Α≫ οδηγείται στο Δάσος, όπου οι Αρχές εγκαταλείπουν τους καταδικασμένους. Πρέπει να παραμείνει εκεί, κάτω από το κρεμασμένο πτώμα του Φυγά, έως ότου οι Αρχές αποφασίσουν ότι έχει τιμωρηθεί αρκετά.
Η παράσταση
Στη παράσταση, η ηρωίδα (Σεραφίτα Γρηγοριάδου) βυθίζεται στο επώδυνο προσωπικό της παρελθόν επί σκηνής, ενώ η κινηματογραφική ταινία κατακλύζει όλο το χώρο. Η θεατρική σκηνή και η ταινία, δυο παράλληλα σύμπαντα που εξελίσσονται ταυτόχρονα μπροστά στα μάτια του θεατή, αλλειώνουν την έννοια του τρισδιάστατου χώρου σε μια συνύπαρξη του ονείρου, της πραγματικότητας, του αγγίγματος και του κινηματογραφικού cut. H Transmedia Κινηματογραφική Παράσταση ≪Α≫, φέρνει τον κινηματογράφο να υπηρετήσει σαν ηθοποιός το θέατρο, τη φυσική του μητέρα.
Σχετικά με την παραγωγή
Από τη γέννησή του, το Αρχαίο Δράμα είχε πάντα ένα έντονο συλλογικό και πολιτικό χαρακτήρα. Εφόσον εμπνεόμαστε από αυτό, δε μπορούμε να είμαστε εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα. Καλώντας μια ομάδα περισσοτέρων των 30 νέων καλλιτεχνών να συνεργαστεί με τους Woofs, επιλέξαμε το δρόμο της χρηματοδότησης από το κοινό για τη υλοποίηση του project, και επιτυχώς καταφέραμε να φέρουμε κοντά 607 ανθρώπους οι οποίοι έκαναν και εξακολουθούν να κάνουν πραγματικότητα αυτό το εγχείρημα. Η ≪Α≫ είναι το πρώτο συλλογικό έργο στην Ελλάδα αποκλειστικά χρηματοδοτημένο από το κοινό, το οποίο δεν περιορίζεται στα σύνορα της χώρας μας αλλά φτάνει από την Ισπανία στην Αργεντινή και από την Τσεχία στον Καναδά.
Διακρίσεις
Η ≪Α≫ συμμετείχε μέχρι στιγμής στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, στο Slamdance Film Festival, τη μεγαλύτερη κινηματογραφική και new media συνεύρεση των Η.Π.Α., ενώ το καλοκαίρι η Transmedia Παράσταση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Sani Festival. Η παράσταση έρχεται τώρα στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας το οποίο συνέβαλε τα μέγιστα στην υλοποίηση της ≪Α≫ από την πρώτη στιγμή, δίνοντας μας βήμα για να ενημερώσουμε το κοινό της Πάτρας για την εκστρατεία crowdfunding, όπως και παραχωρώντας το Θέατρο ≪Απόλλων≫ για τα γυρίσματα της ταινίας. Είναι μια φοβερή εμπειρία για εμάς το γεγονός ότι φέρνουμε την παράσταση στον ίδιο χώρο όπου γυρίστηκε μέρος της ταινίας σε σκηνοθεσία Στάθη Αθανασίου ανεβάζοντας την Σεραφίτα Γρηγοριάδου στη σκηνή του ≪Απόλλωνα≫ την οποία γνώρισε για χρόνια στις παραστάσεις του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ, με τη μουσική του Σταύρου Γασπαράτου.
info
Δημοτικό Θέατρο Απόλλων-Τηλ.ταμείου 2610273613
Σάββατο 4 Απριλίου στις 21:15 & Κυριακή 5 Απριλίου στις 20:00
Γενική είσοδος 10 ευρώ