Θέατρο

Η Αΐνα, το ψάρι και η θαλπωρή των ονείρων

Σύμβολο ψυχής, δυνατότητα ζωής και δυναμική επικοινωνίας, το «Ψάρι», θεατρικό έργο της Χριστίνας Τασκασαπίδου , ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Τάκη Τσαρσιταλίδη στο Θέατρο Παραμυθίας από τις 4 Φεβρουαρίου.

Το έργο ξεκινά με την ηθοποιό να εισέρχεται στη σκηνή απαγγέλλοντας στα ρωσικά και μετά στα ελληνικά, ένα κείμενο της ποιήτριας Μαρίνας Τσβετάγιεβα.

Το «Ψάρι» που μιλάει για την Αγάπη, το Θάνατο, τη Ζωή και το Όνειρο, διαδραματίζεται στο μυαλό της ηρωίδας Αΐνας, η οποία αν και ζει στον κόσμο των ζωντανών, φαντάζει σα να κατοικεί στον κόσμο των νεκρών.

Μοιάζει πολύ με την κουρασμένη Ευρυδίκη, που περιμένει κάποιον Ορφέα να την τραβήξει στο φως. Κανείς και τίποτα δεν εμπνέει την Αΐνα. Ο καλύτερος φίλος της είναι η μοναξιά. Μετακινείται μόνη από τόπο σε τόπο, έχοντας ως μοναδική θαλπωρή τα όνειρα.

 

 

Κάθε βράδυ είναι για εκείνη μια ευκαιρία να συναντηθεί με το φάντασμα της νεκρής μητέρας της. Κάθε τέτοια συνάντηση την απαλλάσσει πρόσκαιρα από το φόβο της   απώλειας και  της δείχνει τη δύναμη της αγάπης, το μεγαλείο της οποίας αγνοεί η Αΐνα αφού δεν τη γνώρισε ποτέ…

Η ψυχή σαν ψάρι: μια λεπτή, υπερευαίσθητη μεμβράνη, το τύμπανο της ζωής, εκεί που ακούμπησε το αυτί του ο Ντοστογιέφσκι.

Εικόνες από κοπάδια ψαριών κολυμπούν γύρω από τους ηθοποιούς. Ο μηχανισμός της ζωής είναι παντοδύναμος και ταυτόχρονα αδιάφορος για τα ανθρώπινα αισθήματα.

Η ψυχή μετράει. Και αναμετριέται με την αγάπη.

 

7010_2MB

Συντελεστές:

Κείμενο: Χριστίνα Τασκασαπίδου

Επιμέλεια Κειμένου: Δημήτρης Ζαχαράτος

Σκηνοθεσία: Τάκης Τσαρσιταλίδης

Σκηνικά: Γκον Μπρόγκον

Φωτισμοί: Βασίλης Μυλωνόπουλος

Κοστούμια: Μαίρη Γιατρά – Ρίτσου

Video: Greenstudioscinema

Φωτογραφίες: Αρσένης Μίαρης

 

Παιζουν: Χριστίνα Τασκασαπίδου, Όλγα Βασιλείου, Σπύρος Φλώρος

 

Θέατρο Παραμυθίας: Από 4/2/2015

Παραστάσεις: Τετάρτη 20:15 και Παρασκευή 23:15

Γενική Είσοδος : 10 € / Μειωμένο : 5 €

Διάρκεια : 1 Ωρα

 

Θέατρο Παραμυθίας:

Παραμυθίας 27 και Πλαταιών, Κεραμεικός

Τηλ. 210 3457904, 6978810824

 

 

.