Θέατρο

Hate Radio: Μια παράσταση για τη δύναμη των λέξεων.

Μπορούν να σκοτώσουν οι λέξεις; Μπορεί μια ραδιοφωνική εκπομπή να οδηγήσει σε μαζικές δολοφονίες; Πόσο ευάλωτοι είμαστε στη χειραγώγηση από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης;

Ρουάντα, 1994. Μια ραδιοφωνική εκπομπή υποδαυλίζει την πιο άγρια γενοκτονία μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Η κοινωνία γοητεύεται από την ιδέα του αφανισμού μιας μειονότητας, στο όνομα της ειρήνης και της ελευθερίας. Είκοσι χρόνια αργότερα, ένας κορυφαίος δημιουργός του θεάτρου αρχίζει να ερευνά την αληθινή ιστορία και παρουσιάζει μια καθηλωτική παράσταση-ντοκουμέντο που επιχειρεί να ερμηνεύσει το αδιανόητο.

Milo Rau | International Institute of Political Murder | Hate Radio, στη Στέγη from SGT | OCC on Vimeo.

Η πολυβραβευμένη παράσταση Hate Radio του πρωτοπόρου συγγραφέα και σκηνοθέτη Μίλο Ράου, η οποία μετά το Φεστιβάλ της Αβινιόν και το Theatertreffen του Βερολίνου ταξίδεψε σε περισσότερες από 15 χώρες, εξετάζει το ρόλο του σταθμού RTML (Radio-Télévision Libre des Mille Collines) της Ρουάντα στη γενοκτονία των Τούτσι και στον αφανισμό των μετριοπαθών Χούτου.

HateRadio_IIPM_2011_DanielSeiffert(c)

Hate Radio_IIPM_2011_Daniel Seiffert(c)

Το Hate Radio είναι η αναπαράσταση μιας εκπομπής του RTLM, βασισμένη σε πραγματικά περιστατικά. Ο Μίλο Ράου, εισηγητής του θεάτρου της «επανάδρασης» (reenactment), συνθέτει ένα έργο αντλώντας υλικό από αυτόπτες μάρτυρες, μελέτες και αρχειακό υλικό. Η παράσταση αναδεικνύει τον κυνισμό και τους χειρισμούς των δημοσιογράφων του σταθμού, δημιουργών ενός τερατώδους εργαστηρίου επιδέξιας ρατσιστικής προπαγάνδας που προετοίμαζε επί μήνες τη γενοκτονία με τη μορφή διαφημιστικής καμπάνιας.

Επαγγελματίες ηθοποιοί, που έζησαν τα γεγονότα, μιλούν στα μικρόφωνα και υποδύονται τους παρουσιαστές της εκπομπής. Οι θεατές βάζουν τα ακουστικά και μπαίνουν στη θέση των ακροατών. Έτσι ξεκινά ένα θέατρο του πραγματικού.

HateRadio_IIPM_2011_DanielSeiffert(c)

Hate Radio_IIPM_2011_Daniel Seiffert(c)

Συντελεστές

Κείμενο & Σκηνοθεσία: Milo Rau

Δραματουργία & Έρευνα: Jens Dietrich

Σχεδιασμός Σκηνικών & Κοστουμιών: Anton Lukas

Βίντεο: Marcel Bächtiger

Ήχος: Jens Baudisch

Παίζουν: (ζωντανά) Afazali Dewaele, Sébastien Foucault, Diogène Ntarindwa, Bwanga Pilipili• (σε βίντεο) Estelle Marion, Nancy Nkusi

Βοηθός Σκηνοθέτη: Mascha Euchner-Martinez

Διεύθυνση Παραγωγής & Δραματουργία: Milena Kipfmüller

Δημόσιες Σχέσεις: Yven Augustin

Επιστημονική συνεργασία: Eva-Maria Bertschy

Σχεδιασμός ταυτότητας: Nina Wolters

Σχεδιασμός Web: Jonas Weissbrodt

Ακαδημαϊκοί σύμβουλοι: Marie-Soleil Frère, Assumpta Mugiraneza & Simone Schlindwein

Επιλογή ηθοποιών (Βρυξέλλες/ Γενεύη): Sebastiâo Tadzio

Επιλογή ηθοποιών (Κιγκάλι): Didacienne Nibagwire

Info

13-15 Μαΐου 2015

Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Συγγρού 107

Κεντρική Σκηνή

Ώρα έναρξης: 20:30

Τιμές εισιτηρίων: 15 € | Φοιτ. 10 € | Άνεργοι 5 €