Θέατρο Οι δημιουργοί γράφουν Παιδί

Γρηγόρης Χατζάκης: «Πώς ένα τρίγωνο γίνεται τετράγωνο»

Ο  Ύπνος είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής στην καινούρια παιδική παράσταση του Γρηγόρη Χατζάκη,που κάνει πρεμιέρα στις 23 Οκτωβρίου στο Σύγχρονο Θέατρο της Αθήνας. Ο “Βασιλιάς Ύπνος”, εμπνευσμένη παράσταση από το ομώνυμο παραδοσιακό παραμύθι της λαογράφου, Μαριάννας Καμπούρογλου, εγείρει με μια ενήλικη και επίκαιρη προσέγγιση της πραγματικότητας των σημερινών παιδιών, υπαρξιακά ερωτήματα και αναζητήσεις, διαπλέκει το αληθινό και το φαντασιακό, αναζητά τις «ρίζες» των ονείρων και μέσα από το σουρεαλισμό και το χιούμορ μετατρέπει το παιδικό θέατρο από μονόλογο νουθεσίας σε διάλογο με τον πραγματικό κόσμο των παιδιών.

Με αφορμή την παράσταση, βασισμένη στο παραδοσιακό παραμύθι «Ο Βασιλιάς Ύπνος», που κάνει πρεμιέρα την Κυριακή 23 Οκτωβρίου στο Σύγχρονο Θέατρο, ο σκηνοθέτης Γρηγόρης Χατζάκης έστειλε στο artplay.gr το παρακάτω μήνυμα:

“Τα αντίθετα έλκονται. Η ομορφιά δε βρίσκεται στα αντίθετα, αλλά στην έλξη. Το έργο είναι γεμάτο αντιθετικά δίπολα. Υπάρχει το παραδοσιακό και το σύγχρονο, το παιδικό και το ενήλικο, το χωριό και το παλάτι, το όνειρο και η πραγματικότητα. Η ιστορία δεν είναι για το καλό και το κακό. Είναι για την αναζήτηση. Υπάρχει μια ιστορία μέσα στο έργο που ένα τρίγωνο προσπαθεί να γίνει τετράγωνο. Και τελικά συναντάει ένα άλλο τρίγωνο και γίνεται το τετράγωνο που ονειρευόταν.  Αυτό είναι το θέμα. Πώς ένα τρίγωνο γίνεται τετράγωνο. Η ομορφιά των αντιθέσεων δεν βρίσκεται στους πόλους, αλλά στην ουσία της έλξης τους, στην αναζήτηση και στην τελική συνάντηση. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να βρούμε τι κινητοποιεί το “ανάμεσα”.

Γρηγόρης Χατζάκης

 

poster2

Συντελεστές:

Κείμενο – Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Χατζάκης

Σκηνικά: Ζωή Αρβανίτη

Κοστούμια: La Reina

Μουσική: Βύρων Κατρίτσης

Κίνηση: Μαρία Καραγεώργου

Παίζουν:

Κατερίνα Αντζουλάτου

Άννα Κολιοφώτη

Νίκος Πλυτάς

Κλεοπάτρα Τολόγκου

Φωτογραφίες: Στυλιανός Παπαρδέλας

Γραφιστική Επιμέλεια: Michelangelo Bevilacqua

Παραστάσεις:

Για τα σχολεία: Καθημερινές πρωινές από 24 Οκτωβρίου μέχρι τέλος Απριλίου.
Για το κοινό: Κάθε Κυριακή δύο παραστάσεις πρωί (11:30)-μεσημέρι (15:00).
*23 και 30 Οκτωβρίου μία πρωινή (11:30) παράσταση

τιμή εισιτηρίου 8 ευρώ