Θέατρο Οι δημιουργοί γράφουν

Γλυκερία Καλαϊτζή: “Ένας γυάλινος κόσμος, ένα παιχνίδι ψευδαίσθησης και αποστασιοποίησης”

“Σπαράγματα. Αυτή η λέξη μου έρχεται αμέσως στο νου για τον Γυάλινο κόσμο. Σπαράγματα μνήμης. Ίσως γιατί εκφράζει, εκτός από την αποσπασματικότητα, και την οδύνη των αναμνήσεων, που ξαναζωντανεύουν”, σημειώνει στο artplay.gr η σκηνοθέτις Γλυκερία Καλαϊτζή με την αφορμή της επιστροφής της παράστασης στο Θέατρο Τ της Θεσσαλονίκης. ” Και οι αναμνήσεις του Τομ, στον Γυάλινο κόσμο, δεν ξαναζωντανεύουν μόνο για τα μάτια του κοινού. Μέσω της τεχνικής της αναπαράστασης, που επιλέγει, η πραγματικότητα εκείνου του καιρού βιώνεται εκ νέου από τον ίδιο, αλλά σε μια άλλη διάσταση. Είναι δρων πρόσωπο αλλά και παρατηρητής της δράσης του. Σχεδόν σαν να υποβάλλει τον εαυτό του σ’ ένα είδος ψυχοθεραπείας, ο Τομ δεν επιστρέφει στο παρελθόν του από νοσταλγία, αλλά επειδή θέλει επιτέλους να ξεχάσει, να απαλλαγεί από την ενοχή ότι επέλεξε τη φυγή, εγκαταλείποντας τη μητέρα του και κυρίως την ψυχικά και σωματικά «ανάπηρη» αδερφή του. Μια ενοχή, που σαν άλλη καβαφική πόλη τον ακολουθεί συνεχώς και παντού. Αλλά και μια ενοχή, που σε μεγάλο βαθμό του είχε ήδη καλλιεργήσει η μητέρα του, η Αμάντα, καθώς, μετά τη φυγή του πατέρα τους, φόρτωσε στον μικρό της γιο ευθύνες και υποχρεώσεις προστάτη οικογένειας. «Με ποιο δικαίωμα ρισκάρεις την ασφάλειά μας; Τι θα απογίνουμε εμείς αν…», φωνάζει στο γιο της, όταν εκείνος της λέει πόσο απεχθάνεται τη δουλειά του στην αποθήκη παπουτσιών. Επιστρέφοντας στο παρελθόν του, και με την απόσταση που του χαρίζει ο χρόνος, ο Τομ μπορεί, ίσως για πρώτη φορά, να δει πιο καθαρά και τις ανάγκες των άλλων. Αυτό ίσως μεγαλώνει την οδύνη αλλά ταυτόχρονα λυτρώνει.

Στην παράσταση το παιχνίδι της αναπαράστασης γίνεται με υλικά κινηματογραφικής και θεατρικής ψευδαίσθησης. Κάπως σαν να ζωντανεύει το πανί της οθόνης, σε μια αίθουσα παλιού κινηματογράφου, σαν εκείνες που κατέφευγε ο Τομ, για να γλυτώσει από την καταπίεση της Αμάντας. Στο πανί και το σανίδι, ο Τομ ξαναγράφει στιγμές από τη ζωή του στο σπίτι, με τη μητέρα του και την αδερφή του, και ο θεατής έχει την ευκαιρία, μαζί με τον Τομ, να βιώνει το εκεί και το τώρα της οθόνης παράλληλα με το εδώ και τώρα της σκηνής. Ένα παιχνίδι ψευδαίσθησης και αποστασιοποίησης ταυτόχρονα. Ένας γυάλινος κόσμος, όπου όμως μπορείς να δεις και τους μηχανισμούς που τον κινούν”.  

Γλυκερία Καλαϊτζή

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Μετάφραση – Σκηνοθεσία: Γλυκερία Καλαϊτζή

Σκηνικά: Ευαγγελία Κιρκινέ

Κοστούμια: Μαρία Καραδελόγλου

Μουσική: Μάκης Καραδελόγλου

Κίνηση: Αλέξανδρος Μιχαήλ

Οπτικό περιβάλλον – Φωτισμοί: Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος

Video mapping: Δημήτρης Ζάχος

Βοηθός σκηνοθέτη: Ελίνα Καλαϊτζόγλου

Φωτογραφίες: Χρήστος Κυριαζίδης

 

ΔΙΑΝΟΜΗ

Γιώτα Φέστα: Αμάντα

Χρήστος Παπαδόπουλος: Τομ

Κατερίνα Συναπίδου: Λώρα

Δημήτρης Κρίκος: Τζιμ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Χώρος: Θέατρο Τ, Αλεξάνδρου Φλέμινγκ 16, Θεσσαλονίκη

Πρεμιέρα: Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018 στις 21:30

Παραστάσεις: Κάθε Παρασκευή 21:30 | Σάββατο 21:30 | Κυριακή 19:00 | Δευτέρα 21:30 | Τρίτη 21:30

Τιμές εισιτηρίων: 14€ κανονικό | 12€ φοιτητών & άνω των 65 | 10€ ανέργων, ΑΜΕΑ & ατέλειες | 10€ γενική είσοδος κάθε Τρίτη

Ατέλειες: Κάθε Δευτέρα (κατά προτεραιότητα)

Προπώληση εισιτηρίων: viva.gr

Τηλέφωνο κρατήσεων: 2310 854 333

Parking: Με 3€ και την επίδειξη του εισιτηρίου σας, μπορείτε να αφήνετε το αυτοκίνητό σας στο parking που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο Θέατρο Τ.