Θέατρο

«Γιατί μαμά;»: Ένα μονόπρακτο μπουφονικής αισθητικής

Τον θεατρικό μονόλογο «Γιατί μαμά» της Τζωρτζίνας Τζήλιου παρουσιάζει για άλλες τέσσερις παραστάσεις, μέσα στον Ιούνιο, στο Studio Μαυρομιχάλη, ο σκηνοθέτης Αριστοτέλης Μαγουλάς.

Μια τηλεφωνική συνομιλία μαμάς- κόρης, που ξεδιπλώνει αναμνήσεις, προσωπικές απόψεις και φόβους. Αισθήματα νοσταλγίας, πόνου, οργής και αγάπης αναβλύζουν μέσα από καλά κρυμμένες αλήθειες που καταφέρνουν τελικά να ειπωθούν κι ένα” σ’ αγαπώ”, που βάζουμε για ύπνο, έως πότε;

μαμα2

Σημείωμα του σκηνοθέτη για την παράσταση

Ένα έργο σκληρό, που δε φοβάται να πει την αλήθεια. Ένα μονόπρακτο μπουφονικής αισθητικής που διαπραγματεύεται την πολυπλοκότητα των δεσμών της σχέσης «μάνας- παιδιού» στη σύγχρονη πραγματικότητα, σαν μονόλογος του ίδιου μας του υποσυνειδήτου, που σε συγκλονίζει. Το έργο ξεσπάει μέσα από το δυναμικό χαρακτήρα της Αλίκης, με τα δεκάδες ερωτηματικά της, κι έρχεται όχι μόνο να αντικρούσειμαμα3 αλλά και να αντιμετωπίσει θέματα όπως: ο μητρικός απογαλακτισμός, η ηθική της αγωγής των παιδιών, η φιλοσοφία της αναπαραγωγής, η φθορά του χρόνου.

Ως προς τη σκηνοθετική γραμμή που ακολούθησα, βασίστηκα κυρίως στις τεχνικές του physical theatre, ώστε αρχικά να συσσωρευτεί κι έπειτα να αποδοθεί ολοκληρωτικά η δυναμική ενέργεια της αλήθειας που εξέλαβα από το έργο αυτό. Επέλεξα ένα μοτίβο στο οποίο οι θεατές καλούνται να βιώσουν τα γεγονότα μαζί με τον χαρακτήρα, να τον αφουγκραστούν. Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς: τη συγγραφέα του έργου Τζωρτζίνα Τζήλιου, μία από τις πιο αξιόλογες νέες ελληνίδες συγγραφείς την οποία εκτιμώ,

που με ενέπνευσε με το έργο της, τη Λίζυ Ξανθοπούλου για την εμπιστοσύνη της, μια διαπεραστική ηθοποιό με ώριμη ερμηνεία που έχει τη δύναμη να σου κόβει την ανάσα, το Νικόλα Καρίμαλη και τη Μαρίζα Κλαουδάτου, που ήταν βασικοί παράγοντες, ο καθένας με τη δική του μοναδική αισθητική προσέγγιση, στη σύνθεση αλλά και την ολοκλήρωση της παράστασης αυτής.

Συντελεστές

Κείμενo Τζωρτζίνα Τζήλιου

Ερμηνεία Λίζυ Ξανθοπούλου

σκηνογραφία – ενδυματολογία Μαρίζα Κλαουδάτου

video art Γιώργος Συμεωνίδης, Άρτεμις Σταθάκου

φωτογραφίες Γεωργία Σιέττου, Στέλιος Δανιήλ

μoυσική σύνθεση – sound design

Νικόλας Καρίμαλης (Razastarr)

Σκηνοθεσία Αριστοτέλης Μαγουλάς

info

παραστάσεις:10, 14, 17 και 21 Ιουνίου

ώρα 21.00, Studio Μαυρομιχάλη (διάρκεια 90′)

(λόγω περιορισμένου αριθμού παραστάσεων,γίνονται κρατήσεις 17.00 – 22.00 καθημερινά)

*τηλ. κρατήσεων: 2106453330