Εικαστικά Θέατρο Κινηματογράφος Μουσική

Γ. Μπουτάρης : “Αυτό που με ενδιαφέρει είναι αυτή η πόλη να παράγει ταλέντα”

Αφού προσπεράσαμε τις άσχετες σε σχέση με πολιτιστικά θέματα ερωτήσεις, προς τον Δήμαρχο κ. Γιάννη Μπουτάρη, που προηγήθηκαν της συνέντευξης τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος των 51ων ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ (1-23 Οκτωβρίου) και στις οποίες δεν απέφυγε να απαντήσει με τον «δικό» του άμεσο τρόπο και τα ειρωνικά σχόλια  από τον συντονιστή Στέφανο Τσιτσόπουλο, περί της αποπεράτωσης του έργου του Μετρό  Θεσσαλονίκης, που αποτελεί πλέον ανέκδοτο για την πόλη, ξεκίνησαν οι δηλώσεις του πάνελ.

KRANOS

« Δεν είναι τυχαίο το σημείο που επιλέχθηκε να γίνει η σημερινή παρουσίαση» είπε ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης. « Βρισκόμαστε στο εργοτάξιο του Μετρό, ενός μεγάλου έργου, που σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την πόλη, στη στάση Πανεπιστήμιο, που είναι ουσιαστικά ένας ακόμη από τους θησαυρούς αυτής της πόλης, όχι μόνο όσον αφορά την πανεπιστημιακή κοινότητα των καθηγητών, επιστημόνων και 120.000 σπουδαστών. Φέτος με το «αστυβαλ», αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες και τα θέλω του κόσμου, έχουμε στόχο τη δημιουργία μιας νέας  ταυτότητας, που θα καθοδηγήσει τους πολίτες σε αναζητήσεις στον χώρο του πολιτισμού. Αναζητήσεις που κόντρα στον κοντόφθαλμο λαϊκισμό, θα βοηθήσουν στο να αναδειχθούν ταλέντα σε κάθε τομέα, ακόμη κι αν αυτά φύγουν στο εξωτερικό. Ειλικρινά δεν με θορυβεί το γεγονός αυτοί οι άνθρωποι να φύγουν από τη χώρα. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι αυτή η πόλη να παράγει ταλέντα. Ανθρώπους που διακρίνονται.»

mpoutarisAFISA

«Το φεστιβάλ θέλει να προσκαλέσει και να προκαλέσει τη Θεσσαλονίκη, να συνδεθεί μαζί του, να υπάρξει διάλογος με την πόλη μέσω των Τεχνών και οι καλλιτέχνες που έρχονται να συνεργάζονται με τις δημιουργικές και καλλιτεχνικές δυνάμεις στην πόλη» δήλωσε η κ. Έλλη Χρυσίδου, αντιδήμαρχος  πολιτισμού. « Συνεχίζουμε μετά από πέντε χρόνια συνεχούς αγώνα να αλλάξουν παγιωμένες πολιτικές κα στρατηγικές, θέλοντας να δώσουμε προοπτική. Η τέχνη πρέπει να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των καιρών, να δίνει απαντήσεις και διέξοδο στους προβληματισμούς του πολίτη. Η τέχνη είναι και πολιτική. Δουλεύουμε για να γίνει παράλληλα το φεστιβαλ των ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ γνωστό στις γειτονικές χώρες και στην Ευρώπη.»

XRYSIDOU

Η  Θούλη Μισιρλόγλου, γενική συντονίστρια του καλλιτεχνικού προγράμματος και επιμελήτρια των εικαστικών δρώμενων, αναφέρθηκε εκτενώς στην συμμετοχή της Γιόκο Όνο: « Η Γιόκο Όνο περφόρμερ, ακτιβίστρια, τραγουδίστρια, εικαστικός και σύντροφος του Τζον Λένον, είναι η πιο πασίγνωστη άγνωστη για το κοινό της πόλης. Θα παρουσιάσει τα έργα της, «Imagine peace», «Wish trees» , όπου τα δέντρα των ευχών καλούν να συνεχίσεις να εύχεσαι και να ελπίζεις  και «Exit» , performance με τη συμμετοχή του κοινού που προωθεί την ιδέα της συλλογικότητας της καλλιτέχνιδος, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Στα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν δυο δικής της έμπνευσης performances, με το όνομα Skyladders και Mend Peace. Μια καλλιτέχνης που δεν πιστεύει στην τέχνη για την τέχνη και υποστηρίζει την φιλοσοφία του ατελούς έργου, του μη ολοκληρωμένου.  Επίσης, η έκθεση του Ν.Γύζη αλλά και το 7Ply Project Festival, αφιερωμένο στην τέχνη κα την κουλτούρα του δρόμου, διαμορφώνουν την όσο το δυνατόν καλύτερη αντιπροσώπευση και συμμετοχή των εικαστικών και παραστατικών τεχνών».

MYSIRLOGLOU

Ο Γιώργος Χριστιανάκη υπεύθυνος για τον τομέα της  μουσικής αναφέρθηκε στην Ισλανδή τσελίστρια Hildur Gudnadottir, τη συναυλία ρεμπέτικης μουσικής από τους γνωστούς Πλήρη Ντάξει, τον τζαζ πιανίστα Romain Collin, στην όπερα «Aida» του Βέρντι (παραγωγή του Μεγάρου Μουσικής), τη συναυλία του Σταύρου Γασπαράτου και την ορχήστρα δωματίου του Θεάτρου της Σκάλας του Μιλάνου.

YLIKO

Ο κ. Σάββας Πατσαλίδης, έχοντας την επιμέλεια του θεατρικού τομέα των ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ, αναφέρθηκε στη θεατρική παράσταση  “Μάνα κουράγιο”  του Μπρεχτ από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) σε σκηνοθεσία Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς, το Schaubuhne Berlin Theatre, αλλά και την τιμή να ανέβει από την ομάδα Εν δυνάμει της Ελένης Δημοπούλου, το εξαιρετικό έργο «Το άλλο σπίτι». Η ομάδα «God’s Entertainment» από την Αυστρία, με μια διαδραστική performance, θα καλεί τους πολίτες, να μπουν σε τέντες, όπου  με έναν ιδιαίτερο τρόπο θα μετρούν το βαθμό του σωβινισμού τους.

CONF

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Θεσσαλονίκης (Thessaloniki International Short Film Festival) το όραμα του Γιάννη Ζαχόπουλου, κλείνοντας 10 χρόνια παρουσίας θα έχει ένα εκτενές αφιέρωμα στα καλύτερα ελληνικά και ξένα φιλμ της δεκαετίας, αφιέρωμα στον Αχιλλέα Κυριακίδη και τις μμ ταινίες του, 10 ταινίες πού θα παρουσιάσει ο ίδιος, αλλά και masterclass και Q&A. Το TISSF είναι στα 3 καλύτερα φεστιβάλ μμ όλων των βαλκανικών χωρών και συμπεριλαμβάνεται στα 44 καλύτερα φεστιβάλ μικρού μήκους παγκοσμίως και η ένταξή του στο πρόγραμμα των 51ων ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ είναι ένα σημαντικό γεγονός.

PROJECTORAS

Προφεστιβαλίκες και παράλληλες εκδηλώσεις:

27/9 Νύχτα τέχνης  επιμέλεια Μάριος Ελευθεριάδης

5/10 Καπάνι Project

8-9/10 Το Α.Π.Θ. στην πόλη/ 90 χρόνια Α.Π.Θ.

20/10-30/10 Παραβολές και Μάρτυρες  Έκθεση ζωγραφικής Nikola Saric

 

Ρεπορταζ – κείμενο – φωτογραφίες Μαρία Μαυρίδου