Θέατρο

Φως στο «Υπόγειο»

Δευτέρα βράδυ, ξημερώματα Τρίτης. Μετά τη μία το πρωί. Κι όμως το φως στο «Υπόγειο» της Οδού Σταδίου καίει.

Εξάλλου το φως στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης δεν έσβησε ποτέ. Ξενύχτια για αναγνώσεις, πρόβες, πάνω από μισός αιώνας σπουδής, ήταν οι αιτίες που από εκείνο το υπόγειο βγήκε σχεδόν ολόκληρη η ιστορία του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου.

Αυτή την ιστορία του Υπογείου θέλει να μας θυμίσει η παράσταση «Υπόγειο στο Φως», μια παράσταση-αφιέρωμα στην επέτειο 60 χρόνων λειτουργίας της σκηνής του Υπογείου, που ετοιμάζει ο Κωστής Καπελώνης.

Συνδετικόςκρίκος της παράδοσης και της πρωτοπορίας του ιστορικού θεάτρου, ο Κωστής Καπελώνης, όπως τον βλέπουμε και στη φωτογραφία, δίνει τις οδηγίες του στους συντελεστές της παράστασης.

Το έργο Υπόγειο στο Φως, είναι μια ονειρική ιστορία που μας ταξιδεύει στα θεατρικά κείμενα που καθόρισαν το ρεπερτόριο του Θεάτρου Τέχνης και που σε συνδυασμό με ένα πλούσιο εικαστικό και οπτικό υλικό εισάγουν τον θεατή σε έναν κόσμο πραγματικότητας και μυθοπλασίας. Σκηνοθετώντας μια παράσταση που κινείται χρονικά ανάμεσα στο παρελθόν και στο παρόν, ο Κωστής Καπελώνης επιχειρεί να φωτίσει τα στοιχεία εκείνα που καθιστούν την ιστορία του Θεάτρου Τέχνης ανεπανάληπτα διαχρονική και παντοτινά επίκαιρη.

 Συντελεστές

Σύνθεση κειμένου – Σκηνοθεσία: Κωστής Καπελώνης

Δραματολόγος παράστασης: Έλενα Τριανταφυλλοπούλου

Επιμέλεια σκηνικού χώρου – κοστουμιών: Κατερίνα Σωτηρίου

Επιμέλεια Μουσικής- ήχων: Θάνος Καζαντζής

Βοηθός Σκηνοθέτης: Κατερίνα Παπαναστασάτου

Παίζουν (αλφαβητικά): Δημήτρης Καλαντζής, Κωστής Καπελώνης, Ηρώ Κωστή, Γιάννα Μαλακατέ, Αντώνης Ραμπαούνης

Παράλληλη εκδήλωση: Πριν από κάθε παράσταση θα πραγματοποιείται εκδήλωση (συναυλίες, προβολές, ομιλίες κ.ά.) για τα 60 χρόνια λειτουργίας του Υπογείου.

Ώρα έναρξης εκδήλωσης: 7.30 μμ

Πληροφορίες

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

28-29-30-31 Οκτωβρίου, 1-2 3 Νοεμβρίου / ώρα έναρξης 9.30 μμ.

Η παράσταση «Υπόγειο στο φως» θα παίζεται για όλη τη σεζόν, από 4 Νοεμβρίου και κάθε Κυριακή απόγευμα, με στόχο να μάθει στους μικρούς (12+ ετών ) και να θυμίσει στους μεγάλους, τηθαυμαστή ιστορίατης σκηνής του Υπογείου.

Β. Σ.