Θέατρο

Έρχεται η Λουκρητία Βοργία του Μιλιβόγεβιτς

Την Λουκρητία, θηριώδη γόνο της οικογένειας των Βοργίων, που μπροστά στο δρόμο για την εξουσία και την κοινωνική ανέλιξη διέπραξε τα πιο ειδεχθή εγκλήματα, έργο που έγραψε ο Βίκτωρ Ουγκώ, σκηνοθετεί ο Νικίτα Μιλιβόγεβιτς 30 και 31 Ιουλίου

στην Πειραώς 260 και στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

Οι Βοργίες , η πλέον διαβόητη παπική οικογένεια στην ιστορία, υπήρξαν γνωστοί για την ανηλεή χρήση της εξουσίας και την κυριαρχία τους στον Καθολικό κόσμο του 15ου αιώνα.
Το έργο του Ουγκό εστιάζει στη ζωή της Λουκρητίας Βοργία, κόρης του Πάπα. Προϊόν του Μακιαβελικού κόσμου όπου η διαφθορά, τα ψέματα, οι δολοφονίες και η ιδιοτέλεια είναι οι αχώριστοι συνοδοί της εξουσίας. Τούτος είναι ένας κόσμος που η ανηθικότητα της δύναμης γίνεται αδιαμφισβήτητη Αρχή, και οι συμμαχίες και τα φαινόμενα είναι απαρέγκλιτα απατηλά.

Το ενδιαφέρον ερώτημα που θέτει ο συγγραφέας μέσα από το έργο του και στο οποίο εστιάζει η παράσταση είναι ,αν η φρικώδης συμπεριφορά είναι κάτι το οποίο η Λουκρητία Βοργία αναγκάζεται να υιοθετήσει για να επιβιώσει ή είναι μέρος της φύσης της;

Ο σκηνοθέτης Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς και η ομάδα των συντελεστών της παράστασης εξερευνούν μια κοινωνία διαρκούς αλλαγής ρόλων και προσωπείων, εκθέτοντας έτσι τους διαχρονικούς μηχανισμούς της εξουσίας. Εννέα ηθοποιοί γλιστρούν μέσα και έξω από τους ρόλους τους. Δημιουργούν ένα διαρκώς ελισσόμενο τοπίο συμφερόντων και εξαπάτησης με τις μάσκες της εξουσίας να αλλάζουν ακατάπαυστα.

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ
Το επίθετο Βοργία συνδέεται με φρικτά εγκλήματα για την κατάκτηση της εξουσίας και τις άμετρες προσωπικές φιλοδοξίες. Ανέκαθεν ο πόθος της ισχύος συνδεόταν με ανήθικες, αν όχι εγκληματικές μεθοδεύσεις.

Πειραιώς 260, Κτίριο Η
30-31 Ιουλίου 2015
21:00

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση
Ismini Radulovic
Σκηνοθεσία
Nikita Milivojevic
Σκηνικά – Κοστούμια
Kenny Maclellan
Μουσική
Amalia Bennett
Χορογραφία
Amalia Bennett
Φωτισμοί
Νίκος Βλασόπουλος
Βοηθός Σκηνοθέτη
Ειρήνη Φαναριώτη
Οργάνωση Παραγωγής
Μανόλης Σάρδης / PRO4

Ερμηνεύουν
Δόνα Λουκρητία Βοργία – Θεοδώρα Τζήμου
Δον Αλφόνσο της Έστης – Λυδία Φωτοπούλου
Τζενάρο – Ανδρέας Κωνσταντίνου
Μάφιο Ορσίνι – Αινείας Τσαμάτης
Ζέπο Λιβερέτο – Έκτορας Λιάτσος
Ασκάνιο Πετρούτσι – Γιώργος Βουρδάμης
Ολοφέρνο Βιτελότσο – Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου
Γκουμπέτα & Ρουστιτζέλο – Μάνος Βακούσης
Πριγκίπισσα Νεγκρόνι – Ειρήνη Φαναριώτη
Δύο μαυροφορεμένοι μασκοφόροι –
Μοναχοί / Ευγενείς / Σκοποί – 8 άτομα

Φωτογραφία εξωφύλλου: Angelica Aufrais