Θέατρο Φεστιβάλ

Επίδαυρος : Ένα φεστιβάλ μόνη της

Από Νοέμβρη… καλοκαίρι! Και για πρώτη φορά στα τελευταία χρόνια το πρόγραμμα της Επιδαύρου για την ερχόμενη χρονιά ανακοινώνεται στα τέλη Νοεμβρίου, κάπως χωρισμένο από το υπόλοιπο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών. Για να νιώσουμε λίγο καλοκαίρι, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, μας προσκάλεσε σ’ ένα αθηναϊκό καλοκαιρινό στέκι, στο six d.o.g.s, που θα αναλάβει και τη διοργάνωση του πάρτι έναρξης για το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2018, όπως μας ανακοινώθηκε. Και ομολογώ ότι όλα τα είχαν φροντίσει, αφού η βροχή σταμάτησε λίγο πριν τη συνέντευξη τύπου και ξανάρχισε λίγο μετά τη λήξη της!

Μόνο για το Φεστιβάλ Επιδαύρου, Μικρής και Μεγάλης, και για τις δράσεις του Λυκείου  Επιδαύρου, ήταν η συνέντευξη Τύπου. Οχι μόνο γιατί είναι το «βαρύ πυροβολικό του Φεστιβάλ, και θα μπορούσε να είναι από μόνη της η Επίδαυρος ένα φεστιβάλ», αλλά και για καλύτερη προσέλκυση τουριστών στο πλαίσιο του πολιτιστικού τουρισμού, όπως είπε ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος. Προφανώς σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η μακρά διάρκεια του Φεστιβάλ Επιδαύρου για το 2018, που ξεκινάει στις 29 Ιουνίου και ολοκληρώνεται στις 18 Αυγούστου! Στην προσέλκυση και πολιτιστικού τουρισμού, στην εγκαιρότερη γνωστοποίηση του προγράμματος ενός ιστορικού φεστιβάλ και αυτό δεν είναι διόλου κακό. Και στο σημείο αυτό να παρατηρήσουμε κάτι διαδικαστικό: ίσως θα ήταν προσφορότερο το υλικό της συνέντευξης Τύπου να μοιράζεται κατά την είσοδο των δημοσιογράφων κι όχι κατά την έξοδο, για να έχουμε λίγο χρόνο να ξεφυλλίσουμε και να εστιάσουμε σε θέματα που θα θέλαμε να διευκρινίσουμε.

Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος αναφέρθηκε στην ετήσια θεματική ενότητα που από την ανάληψη των καθηκόντων του ισχύει για τις επιδαύριες παραστάσεις. Φέτος το θέμα είναι «Πολιτεία και πολίτης», για όλες τις επιδαύριες δράσεις, στη Μικρή και τη Μεγάλη Επίδαυρο, αλλά και στο Λύκειο Επιδαύρου.

Ασφαλώς όλοι είχαμε στο νου μας τα όσα είχε πει σε δύο συνεντεύξεις του την περασμένη εβδομάδα, ο Γιώργος Κιμούλης, βάλλοντας κατά του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου επειδή θα σκηνοθετήσει φέτος παράσταση στην Επίδαυρο και υπονοώντας ότι την παραγωγή θα αναλάβει η εταιρεία παραγωγής που έχει ο γιος του, Μίλτος Σωτηριάδης. Πριν από αυτά, και πριν σας παρουσιάσουμε όσα θα δούμε φέτος στα θέατρα της Επιδαύρου, αλλά και στο Στάδιο του αρχαιολογικού χώρου, αφού κι εκεί θα φιλοξενηθεί παράσταση φέτος, να σας πούμε μερικές ακόμα ειδήσεις από τη συνέντευξη Τύπου.

  • ότι το Φεστιβάλ είναι πολύ κοντά σε συμφωνία με την Υδραϊκή Ναυτική Εταιρεία για να ξαναρχίσουν οι δια θαλάσσης διαδρομές από τον Πειραιά προς την Επίδαυρο.
  • και ότι από φέτος ξεκινά εκδοτική συνεργασία με το Μορφωτικό Ιδρυμα της Εθνικής Τραπέζης, με σειρά εκδόσεων για το αρχαίο δράμα, και το πιθανότερο είναι το καλοκαίρι να έχουν ήδη κυκλοφορήσει τα πρώτα τομίδια.

Και ασφαλώς, συνεχίζεται και φέτος το Λύκειο Επιδαύρου, με αφιέρωμα στο χορό στην αρχαία τραγωδία.

  • Σε ό,τι αφορά την ερώτηση για το ζήτημα που έθεσε ο Γιώργος Κιμούλης, ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος απάντησε: «Στις συνεντεύξεις Τύπου δεν συνηθίζεται να γίνεται κουβέντα γι’ αυτούς που διαμαρτύρονται επειδή δεν είναι μέσα σ’ ένα πρόγραμμα. Εχω δώσει την απάντησή μου στα δύο μέσα. Επίσης θεωρώ ότι είναι άδικός, γιατί οι πολύ γνωστοί καλλιτέχνες έχουν δυνατότητα να μιλάνε στα μέσα. Ενώ με τους νεότερους δεν συμβαίνει το ίδιο», είπε. Οσο για το έργο που είχε προτείνει ο Γιώργος Κιμούλης, τους «Βατράχους» του Αριστοφάνη, «το ίδιο έργο είχε περιληφθεί στο περυσινό πρόγραμμα, σε σκηνοθεσία Κώστα Φιλίππογλου, αλλά για λόγους ανωτέρας βίας, δεν παρουσιάστηκε και είναι στο φετινό». Οσο για το κατά πόσο είναι θεμιτή η δική του σκηνοθετική εμπλοκή στο Φεστιβάλ που διευθύνει, απάντησε όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο: «Το Δ.Σ. του Φ.Α. είναι ενήμερο για το πρόγραμμα και το έχει εγκρίνει. Η παράσταση είναι συμπαραγωγή με ΔΗΠΕΘΕ (σ.σ. δεν ανακοινώθηκε ποιο θα είναι). Το Θέατρο του Νέου Κόσμου δεν έχει καμία εμπλοκή σ’ αυτή την παραγωγή. Δεν θεωρώ ότι θα μπορούσα να είμαι διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών, πετώντας στην άκρη τη σκηνοθετική μου ιδιότητα». Λίγο αργότερα, μετά το  πέρας της επίσημης συνέντευξης Τύπου, στα γνωστά πηγαδάκια, ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος ρωτήθηκε αν θα αμειφθεί για τη σκηνοθεσία του, και απάντησε: «Οι καλλιτεχνικοί διευθυντές άλλων δημόσιων οργανισμών δεν αμείβονται όταν σκηνοθετούν;».

Τα πηγαδάκια συνεχίστηκαν, ανάμεσα σε δημοσιογράφους. Με σχόλια, με παρατηρήσεις, με «αλληλοζυμώματα». Υπήρχαν κάποιοι που συνέχισαν να αναρωτιούνται αν είναι ηθικό ο κριτής να είναι και ο κρινόμενος. Υπήρχαν και άλλοι που παρατήρησαν ότι στην παράσταση που σκηνοθετεί φέτος στο Φεστιβάλ Επιδαύρου ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, οι περισσότεροι από τους βασικούς πρωταγωνιστές της είναι ηθοποιοί που έχουν ήδη κάνει επιτυχίες στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, είτε σε προηγούμενες σεζόν είτε και στη φετινή.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Επιδαύρου 2018

Σαφέστατα ο ποιητής και μεταφραστής Γιώργος Μπλάνας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο «επίσημος μεταφραστής» των φετινών Επιδαυρίων, αφού υπογράφει τη μετάφραση σε τρεις παραγωγές. Αρκετοί από τους σκηνοθέτες ήταν παρόντες και έδωσαν μια πρώτη ιδέα για το τι θα παρουσιάσουν. Να πούμε όμως ότι ο Αριστοφάνης φέτος έχει την τιμητική, ενώ πέρυσι υπήρχε μόνο μία παράστασή του («Ειρήνη» από το Εθνικό Θέατρο). Ασφαλώς η δημοφιλία του στο ευρύ κοινό και το ότι αρκετές από τις αριστοφανικές παραγωγές φέτος έχουν γνωστούς και δημοφιλείς πρωταγωνιστές, να ερμηνεύει την έντονη φετινή παρουσία της αρχαίας κωμωδίας.

ΟΛΓΑ ΣΕΛΛΑ

Πρόγραμμα Φεστιβάλ Επιδαύρου 2018

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

29 και 30 Ιουνίου

Αχαρνείς του Αριστοφάνη

Απόδοση, Σκηνοθεσία, Χορογραφία: Κώστας Τσιάνος

Σκηνογραφία – Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ

Μουσική: Γιώργος Ανδρέου

Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος

Παίζουν οι: Πέτρος Φιλιππίδης, Παύλος Χαϊκάλης, Κώστας Κόκλας, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης και 15μελής χορός

 

6 και 7 Ιουλίου

Αγαμέμνων του Αισχύλου (Κύκλος ΟΡΕΣΤΕΙΑ)

 

Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας

Σκηνοθεσία: Τσέζαρις  Γκραουζίνις

Σκηνικά – Κουστούμια: Κέννυ ΜακΛέλλαν

Μουσική – Μουσική Διδασκαλία: Χάρης Πεγιάζης

Κίνηση: Eddie Lame

Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος

Βοηθός σκηνοθέτη: Συγκλητική Βλαχάκη

 

Παίζουν οι: Γιάννης Στάνκογλου, Μαρία Πρωτόπαππα, Ιώβη Φραγκάτου κ.ά.

 

Διεύθυνση παραγωγής: Αναστασία Καβαλάρη

Επικοινωνία: Ανζέλικα Καψαμπέλη

Καλλιτεχνική διεύθυνση Stefi Productions: Αλίκη Δανέζη-Knutsen

Παραγωγή: Stefi Productions-Γιάννης Μ. Κώστας

 

13 και 14 Ιουλίου

Εθνικό Θέατρο

Πλούτος του Αριστοφάνη

Σκηνοθεσία: Νικίτα Μιλιβόγεβιτς

(Η διανομή θα ανακοινωθεί προσεχώς.)

 

20 και 21 Ιουλίου

Εθνικό Θέατρο

Ηλέκτρα του Σοφοκλή

Σκηνοθεσία: Θάνος Παπακωνσταντίνου

(Η διανομή θα ανακοινωθεί προσεχώς.

 

27 και 28 Ιουλίου

Θεσμοφοριάζουσες του Αριστοφάνη

Μετάφραση: Παντελής Μπουκάλας

Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος

Μουσική: Νίκος Κυπουργός

Κοστούμια: Άγγελος Μέντης

Χορογραφίες: Σεσίλ Μικρούτσικου

Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης

Παίζουν οι: Μάκης Παπαδημητρίου, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Νάντια Κοντογεώργη, Γιώργος Χρυσοστόμου, Ελένη Ουζουνίδου, Γιώργος Παπαγεωργίου, Άντρη Θεοδότου, Κατερίνα Μαούτσου, Νάνσυ Σιδέρη, Ελένη Μπούκλη, Αντιγόνη Φρυδά, Ίριδα Μάρα, Φραγκίσκη Μουστάκη, Νατάσα Σφενδυλάκη κ.ά

 

3 και 4 Αυγούστου

Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος

Ορέστης του Ευριπίδη

Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας

Σκηνοθεσία: Γιάννης Αναστασάκης

Σκηνικά – Κοστούμια: Γιάννης Θαβώρης

Παίζουν οι: Χρίστος Στυλιανού (Ορέστης), Ιωάννα Κολλιοπούλου (Hλέκτρα), Χριστόδουλος Στυλιανού (Μενέλαος), Νικόλας Μαραγκόπουλος (Aγγελιοφόρος) κ.ά.

 

10 και 11 Αυγούστου

Βάτραχοι του Αριστοφάνη

Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας

Σκηνοθεσία: Κώστας Φιλίππογλου

Κίνηση: Σοφία Πάσχου

Παίζουν οι: Λάκης Λαζόπουλος, Σοφία Φιλιππίδου, Αντώνης Καφετζόπουλος, Δημήτρης Πιατάς κ.ά.

 

17 και 18 Αυγούστου

Οιδίπους επί Κολωνώ του Σοφοκλή

Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου σε συνεργασία με τo INDA (Ινστιτούτο Αρχαίου Δράματος του Φεστιβάλ Συρακουσών)

Σκηνοθεσία: Γιάννης Κόκκος

Η παράσταση θα παρουσιαστεί πρώτα στο 54ο Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Θεάτρου των Συρακουσών (8 Μαΐου – 8 Ιουλίου) και κατόπιν, στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου

 

6 και 7 Ιουλίου

Ομάδα VASISTAS

Χοηφόροι του Αισχύλου (Κύκλος ΟΡΕΣΤΕΙΑ)

 

Σκηνοθεσία: Αργυρώ Χιώτη

Δραματουργία: Ομάδα VASISTAS

Σύμβουλος δραματουργίας: Νίκος Α. Παναγιωτόπουλος

Σκηνικός χώρος: Εύα Μανιδάκη

Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας

Μουσική: Jan Van de Engel

Βοηθός σκηνοθέτη: Γκέλυ Καλαμπάκα

Παίζουν οι: Εύη Σαουλίδου, Ευδοξία Ανδρουλιδάκη, Αντώνης Αντωνόπουλος, Ματίνα Περγιουδάκη, Γιάννης Κλίνης, Ελένη Βεργέτη, Τζωρτζίνα Χρυσκιώτη κ.ά.

 

20 και 21 Ιουλίου

Αντιγόνη του Σοφοκλή

Μετάφραση – Διασκευή: Νίκος Παναγιωτόπουλος

Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Ντέλλας

Σκηνογραφική επιμέλεια: Ανδρέας Σκούρτης

Ενδυματολογική επιμέλεια: Κωνσταντίνα Μαρδίκη

Μουσική: Αλέξανδρος Κτιστάκης

Σχεδιασμός φωτισμών: Παναγιώτης Λαμπής

Videographer – Φωτογραφία – Βοηθός σκηνογράφου: Χρήστος Συμεωνίδης

Ερμηνεύει: Επταμελής ομάδα ηθοποιών

 

3 και 4 Αυγούστου

Προμηθέας Δεσμώτης του Αισχύλου

Μετάφραση: Νικολέττα Φριντζήλα

Σκηνοθεσία: Μάρθα Φριντζήλα

Σκηνικό – Μουσική: Βασίλης Μαντζούκης

Σχεδιασμός φωτισμού: Felice Ross

Κοστούμια – Κατασκευές, μάσκες: Camilo Bentancor

Κίνηση: Αμάλια Μπένετ

Βοηθοί Σκηνοθέτη: Γιώργος Βουρδαμής Μαυρογένης, Ιωάννα Νασιοπούλου

Επιστημονικός συνεργάτης: Ιωσήφ Βιβιλάκης

Παίζουν οι: Δημήτρης Καταλειφός (Προμηθέας), Μαρία Κεχαγιόγλου (Ιώ), Γιώργος Βουρδαμής Μαυρογένης (Κράτος), Θεανώ Μεταξά (Βία), Ηλίας Κουνέλλας (Ήφαιστος), Κώστας Βασαρδάνης (Ερμής),

Γιώργος Φριντζήλας (Ωκεανός), Fonέs σε διδασκαλία Μαρίνας Σάττι (Χορός των Ωκεανίδων).

Στην παράσταση συμμετέχει η χορωδία του Baumstrasse καθώς και σπουδαστές του Αττικού σχολείου και του Λυκείου Επιδαύρου.

Αρχαίο Στάδιο Επιδαύρου

 

13 και 14 Ιουλίου

Ευμενίδες του Αισχύλου (Κύκλος ΟΡΕΣΤΕΙΑ)

 

Μετάφραση: Δημήτρης Δημητριάδης

Σύλληψη – Σκηνοθεσία – Ερμηνεία: Στεφανία Γουλιώτη

Καλλιτεχνική Συνεργασία: Σύλβια Λιούλιου

Σχεδιασμός ήχου: Δημήτρης Καμαρωτός

Video: Dorijan Kolundžija

Τεχνική Αλεξάντερ: Βίκη Παναγιωτάκη

Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης