Θέατρο

Ένας «Βυθός» για την Αξιοπρέπεια και το «γαμώτο»

βυθος

«Ο Βυθός», του Ισλανδού συγγραφέα Γιον Άτλι Γιόνασσον, μονόλογος βασισμένος σε πραγματική ιστορία, που μεταφράστηκε και έγινε παράσταση από τον Κωστή Καλλιβρετάκη επιστρέφει

στο Θέατρο 104, από τις 22 Σεπτεμβρίου έως και 21 Οκτωβρίου.

Το έργο βασίζεται στην ιστορία του Γκούλλι, του μοναδικού επιζώντα από το ναυάγιο μιας ψαρότρατας, ο οποίος αφού κολύμπησε επί έξι ώρες στον παγωμένο Ατλαντικό, αναρριχήθηκε στην κοφτερή λάβα των ακτογραμμών της Ισλανδίας, περπάτησε για δυόμιση ώρες και έφτασε στο πρώτο σπίτι ενός ψαροχωριού για να καταρρεύσει στην εξώπορτα. Έφτασε όμως.

 

vithos1

 

«Ο Βυθός» είναι η ιστορία του ανθρώπου που κατάφερε να επιζήσει με μη μετρήσιμη πίεση και θερμοκρασία σώματος κάτω από τους 35 βαθμούς. Οι γιατροί, μετά την περιπέτειά του, που μοιάζει νεκρανάσταση, τον έκαναν …πειραματόζωο. Ο Γιον Άτλι Γιόνασσον, μέσα από τη δραματοποίηση της ιστορίας, τον κατέστησε σύμβολο αντίστασης και πίστης, πρώτα για τους Ισλανδούς και μετά για την ανθρωπότητα.

 

Ο σκηνοθέτης της παράστασης "Βυθός" Κωστής Καλλιβρετάκης

Ο σκηνοθέτης της παράστασης “Βυθός” Κωστής Καλλιβρετάκης

 

«Στα ισλανδικά η λέξη Djúpid σημαίνει Βυθός, αλλά και Άβυσσος και το έργο αποτελεί μια αφήγηση για κάποιον που πίστεψε στον εαυτό του. Και απλά «κολύμπησε». Αντιστάθηκε στο προδιαγεγραμμένο. Κι αυτός ο αγώνας αξίζει τιμής», σημειώνει ο μεταφραστής (από τα Γερμανικά) και σκηνοθέτης Κωστής Καλλιβρετάκης.

Και προσθέτει: «Ο Γιον Άτλι βασίστηκε στην ιστορία του «Γκούλλι» για να γράψει ένα έργο – προτροπή στον ισλανδικό λαό να ορθώσει το ανάστημά του απέναντι στην κρίση που διέλυε τον κοινωνικό ιστό της χώρας».

 

Θανάσης Δόβρης: Αγώνας επιβίωσης στη σκηνή για 80΄

Θανάσης Δόβρης: Αγώνας επιβίωσης στη σκηνή για 80 λεπτά

 

Ο ηθοποιός Θανάσης Δόβρης, που παλεύει μόνος του με τα δικά του παγωμένα κύματα στη σκηνή σημειώνει: «Ο βυθός» έχει γραφτεί σε μορφή μονολόγου και βασίζεται στην αληθινή ιστορία επιβίωσης ενός ψαρά στην Ισλανδία ο οποίος επιβίωσε του ναυαγίου του σκάφους του, ναυάγιο στο οποίο χάθηκαν όλοι οι σύντροφοί του, στα ανοικτά του βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού. Ταυτόχρονα είναι η προσπάθεια ενός ηθοποιού να επιβιώσει πάνω στην σκηνή μόνος του με ό, τι άπειρες αδυναμίες, ευκολίες, έλλειψη γνώσης και απόγνωση ζωής έχει στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και στον συγκεκριμένο τόπο που ζει».

Το Djúpid έχει παιχτεί στο Reykjavík City Theater σε σκηνοθεσία του ίδιου του Jόnasson, και στη Schaubühne Berlin σε σκηνοθεσία των Egill Heiðar- Anton Pálsson. Αποτελεί δε το πρώτο ισλανδικό έργο που ανεβαίνει στην Ελλάδα.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

O Γιον Ατλι Γιόνασσον το 2004 ψηφίστηκε ως ο καλύτερος Ισλανδός συγγραφέας. Εκτός από θεατρικά έχει γράψει κι αρκετά σενάρια για τον κινηματογράφο.   Η ταινία “The Deep” της οποίας το σενάριο συνυπέγραψε με τον σκηνοθέτη Baltasar Kormákur προκρίθηκε στη πρώτη λίστα των υποψήφιων για Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας του 2013, αλλά κέρδισε και τον αριθμό ρεκόρ των 11 βραβείων Εdda-ανάμεσά τους τα βραβεία καλύτερης ταινίας, καλύτερης σκηνοθεσίας και Α’ ανδρικού ρόρλου. Η ταινία προβλήθηκε τον Φεβρουάριο του 2014 στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες.

 

vithos2

Δημιουργικοί συντελεστές:

Κείμενο: Jόn Atli Jόnasson
Μετάφραση (από τα Γερμανικά)/σκηνοθεσία: Κωστής Καλλιβρεττάκης
Σκηνικά/Κουστούμια: Δάφνη Κούτρα
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου

Βοηθός σκηνοθέτη: Μάνος Στεφανάκης

Ερμηνεύει ο Θανάσης Δόβρης

Info

Από 22 Σεπτεμβρίου έως και 21 Οκτωβρίου 2014

κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.15.

Γενική είσοδος : 10€ / άνεργοι-ατέλειες : 5€

Διάρκεια παράστασης: 80’

Θέατρο 104

Ευμολπιδών 41, Γκάζι, Αθήνα- Στάση Μετρό Κεραμικός