Θέατρο

Ένας «Πελεκάνος» χιουμοριστικός αλλά και υπογείως τρομακτικός

«Μία παράσταση γλυκιά χιουμοριστική αλλά και υπογείως τρομακτική» χαρακτηρίζει τον Πελεκάνο του Βασίλη Ραΐση» ο ηθοποιός Μιχάλης Καλιότσος που υπογράφει τη σκηνοθεσία του έργου το οποίο παίζεται κάθε Τρίτη στις 20:30 στον Πολυχώρο Πολιτισμού Διέλευσις μέχρι τέλος Μαρτίου.

“Τρία μονόπρακτα συνθέτουν το πλαίσιο γνωριμίας, συμβίωσης και δημιουργίας οικογένειας ενός ξεχωριστού ζευγαριού. Μια γυναίκα και ένας άντρας που διεκδικούν τη διαφορετικότητά τους σε έναν κόσμο που τους συνθλίβει. Που φοβούνται τη δέσμευση αλλά τελικά δημιουργούν μία σχέση που γεννιέται επιπόλαια, ωριμάζει επιπόλαια και γεννούν ένα παιδί επιπόλαια. Εκείνη εμφανίζεται στο πρώτο ραντεβού ντυμένη νύφη. Εκείνος αφορίζει τον γάμο αλλά είναι έτοιμος να παντρευτεί. Παίζει βιολί με συγκίνηση αλλά εκείνη συγκινείται βλέποντας λέαινες να κατασπαράζουν έγκυες ζέβρες. Στέκουν και οι δύο πάνω από ένα λίκνο ως γονείς και προσπαθούν να καθρεφτιστούν στο μωρό τους. Και κάπου ανάμεσα στην ιστορία τους περιμένει να μπει ένας πελεκάνος. Ένα έργο για το ακατόρθωτο του έρωτα.

Ο Πελεκάνος κατά την γνώμη μου είναι αυτός η αυτή που προσδοκούμε να έρθει κοντά μας. Θα μπορούσε επίσης να είναι το αντίδοτο του ψέματος. Την στιγμή που ρίχνουμε τις μάσκες και ερχόμαστε κοντά, πολύ κοντά, στον άλλον. Όλοι ποθούμε να είμαστε με ανθρώπους που μας κάνουν να είμαστε αληθινοί. Για να είμαστε όμως αληθινοί δεν πρέπει να φοβόμαστε. Αλλιώς  διώχνουμε το καινούργιο και γυρίζουμε πίσω στο βόλεμα, στην συνήθεια. Θέλει τόλμη και πάθος η αλλαγή, αλλά δεν είναι εύκολη η μετάβαση. Μπαίνει στην μέση ο φόβος και ο φόβος σκοτώνει. Αν δεν πηγαίνεις κόντρα σε αυτό θα αναγκάζεσαι να χρησιμοποιείς το ψέμα για να αντιμετωπίζεις τους άλλους με την δική σου ψεύτικη αλήθεια. Ο φόβος σε ευνουχίζει, ζεις με την πεποίθηση ότι το ψέμα είναι η αντικειμενική αλήθεια του σύμπαντος. Το ζευγάρι της παράστασης μπερδεύεται ανάμεσα στο ψέμα και την αλήθεια γιατί φοβάται να ενωθεί. Δεν ξέρω αν στο τέλος συμβιβάζονται. Κάθε είδους συμβιβασμός σε μια σχέση έχει μια θλίψη μέσα του, έναν μικρό θάνατο. Ο Πελεκάνος λοιπόν είναι μια παράσταση για την αλήθεια και το ψέμα την φαντασία και την πραγματικότητα. Για έναν άντρα και μια γυναίκα που συγκρούονται μεταξύ τους, εγκλωβισμένοι σε ένα κάδρο που αλλάζει πίνακες».

 

Ταυτότητα παράστασης:

 

Κείμενο: Βασίλης Ραΐσης

Σκηνοθεσία-μουσική επιμέλεια: Μιχάλης Καλιότσος

Σχεδιασμός φωτισμού: Γιάννης Ζέρβας

Σκηνικά-κοστούμια: η ομάδα

Χειρισμός Φωτισμών: Στεφανία Λάτση

Μουσική επεξεργασία: Παύλος Λάππας

Βίντεο προβολές: Βασίλης Ραϊσης

Φωτογραφίες: Πάνος Παπασωτηρίου (panosot)

Επεξεργασία αφίσας: 4P Productions

Διάρκεια: 1 ώρα

Παίζουν: Τάσος Αντωνίου, Τώνια Αποστόλου

 

Εισιτήρια: 10€, VIVA/+65: 8€, φοιτητικό/ανέργων/ΑμΕΑ: 7€, ατέλεια: 5€,

Διέλευσις:

Λέσβου 15 και Πόρου, 11256, Κυψέλη Τηλ.: 2108613739

[email protected]    www.dieleusis.gr     fb: Πολυχώρος διέλευσις

Κρατήσεις θέσεων

Παρακαλούμε, λόγω περιορισμένων θέσεων, επικοινωνήστε μαζί μας για κράτηση

στο [email protected], ή στο τηλέφωνο 210 8613739