Θέατρο

Ένας “Έρωτας” τελειώνει

Συνεχίζεται έως και την Κυριακή 17 Μαίου, η παράσταση Έρωτας της Λουντμίλας Πετρουσέφκαγια, ένα τρυφερό κείμενο για τα παράξενα του έρωτα, από την ομάδα Passatempo

στο Θέατρο Τ της Θεσσαλονίκης σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζηβανού.

Με επιρροές από τον Τσέχωφ και πολύ χιούμορ, η βραβευμένη ρωσίδα συγγραφέας, χρησιμοποιεί την ιστορία ενός νιόπαντρου ζευγαριού, που ετοιμάζεται να ζήσει την πρώτη νύχτα του γάμου του, για να μιλήσει για όλα εκείνα τα παιχνίδια του μυαλού και της καρδιάς, που εμποδίζουν τα πραγματικά αισθήματα να φανερωθούν και τον έρωτα να θριαμβεύσει.

Erotas 1

Η Σβέτα και ο Τόλια γνωρίζονται ήδη από το πανεπιστήμιο, αλλά ποτέ δεν τόλμησαν να πλησιάσουν ο ένας τον άλλον ή να μοιραστούν τα αισθήματά τους. Τώρα ξαφνικά βρίσκονται παντρεμένοι. Αλλά τι σημαίνει γάμος; Αρκεί μια τελετή ή μια υπογραφή για να δεθούν δύο άνθρωποι; Για τη Σβέτα δεν υπάρχει γάμος χωρίς έρωτα, για τον Τόλια το πιο σημαντικό είναι η αγάπη και η εκτίμηση. Δύο διαφορετικές ιδιοσυγκρασίες, δυο διαφορετικοί άνθρωποι, δυο διαφορετικές εμπειρίες, που ο γάμος τους ένωσε για “πάντα”. Έχει όμως τέτοια δύναμη ο γάμος;
Αντιστρέφοντας το στερεότυπο ότι ο γάμος σκοτώνει τον έρωτα, η Λουντμίλα Πετρουσέφσκαγια χρησιμοποιεί τη συνθήκη του γάμου σαν μια τελετή μύησης στον πραγματικό έρωτα, υπονομεύοντας παράλληλα, με υποδόρια ειρωνεία, και όλα τα γαμήλια κοινωνικά κλισέ.

Erotas 2

Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Η Λουντμίλα Πετρουσέφσκαγια γεννήθηκε στη Μόσχα το 1938 και έζησε στα παιδικά της χρόνια σε οικοτροφείο στα περίχωρα της πόλης Ουφά. Επέστρεψε μετά τον πόλεμο στη Μόσχα, όπου σπούδασε δημοσιογραφία. Άρχισε να γράφει από νεαρή ηλικία ποιήματα και διηγήματα, ενώ παρακολούθησε και το εργαστήριο συγγραφής θεατρικού έργου του Αλεξέι Αρμπούζωφ. Για δεκαετίες ωστόσο τα κείμενά της παρέμεναν αδημοσίευτα στη σοβιετική Ρωσία. Μόνο μετά την περεστρόικα, το έργο της (διηγήματα, σενάρια, θεατρικά έργα) άρχισε να γίνεται γνωστό και σήμερα θεωρείται, παρά την ηλικία της, μια από τις πιο δυναμικές φωνές της σύγχρονης Ρωσίας. Το έργο της συχνά έχει χαρακτηριστεί «τσεχωφικό», με την έννοια ότι τα έργα της αποκαλύπτουν τη σύνθετη καθημερινότητα των απλών ανθρώπων, αυτόν τον αγώνα ανάμεσα στα θέλω και τα μπορώ, μέσα όμως από βαθύτατα κωμική ματιά, που μπορεί να μην «παρηγορεί», μας διασκεδάζει ωστόσο με έναν παράδοξο τρόπο.
Erotas 3

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση: Γλυκερία Καλαϊτζή
Σκηνοθεσία: Πέτρος Ζηβανός
Σκηνικά-Κοστούμια: Ευαγγελία Κιρκινέ
Μουσική: Κώστας Βόμβολος
Κίνηση: Ιωάννα Μήτσικα
Φωτισμοί: Κώστας Σιδηρόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Χριστίνα Σκαρλατοπούλου

Erotas 4

ΠΑΙΖΟΥΝ

Μαρίτα Τσαλκιτζόγλου, Σταύρος Μπίλλιος, Ειρήνη Σεβαστοπούλου

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Έως και την Κυριακή 17 Μαΐου, στις 9. 30 μμ.
Παραστάσεις: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή, στις 9.30 μ.μ.
Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

12 € (κανονικό), 8 € (μειωμένο)
Ισχύουν ατέλειες κάθε Πέμπτη.

Θέατρο Τ: Αλεξάνδρου Φλέμινγκ 16