Θέατρο

Ένας Άμλετ για δύο

Μια σπουδή στο πλέον αγαπημένο έργο του Σαίξπηρ, τον Άμλετ των ανθρώπων, παρουσιάζουν από τις 11 Δεκεμβρίου και κάθε Σάββατο και Κυριακή στο Θέατρο Αργώ, ο Φαίδων Καστρής και η Ζωή Ξανθοπούλου, με τίτλο HAMLET & Άμλετ.

Εγκλωβισμένοι σε μια πλατφόρμα θανάτου, ο Hamlet, το πολυπρόσωπο σκηνικό φάντασμα του σαιξπηρικού κόσμου, μετατρέπει σε Άμλετ έναν σημερινό άνθρωπο. Τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα κινούν τα πρόσωπα του Hamlet και τα καθοδηγούν ως το θάνατο που έρχεται «πάνω στο άνθος των αμαρτιών τους». Ο θάνατος θα κυριαρχήσει, η ζωή θα συνεχίσει…

Ο Άμλετ θα ήθελε να «είναι» αλλά παλεύει με το «φαίνεσθαι».

Η παράσταση εμπεριέχει την ίδια την ανάγκη της ενασχόλησης με τον Άμλετ του Σαίξπηρ, την ίδια τη φύση της έμπνευσης των δημιουργών της. Είτε αποκαλύπτοντας πόσο οι αλήθειες και οι συνειδητοποιήσεις του έργου θα μπορούσαν να ακουμπάνε τις ιστορίες του καθενός μας, είτε με τη ρεαλιστική ψευδαίσθηση που δημιουργεί το ίδιο το θέατρο αφού άλλωστε ο ίδιος ο συγγραφέας το χρησιμοποιεί ως πίστα επίγνωσης κι αντίληψης του κόσμου.

Το «HAMLET & Άμλετ» είναι μια θεατρική συνάντηση δύο πλασμάτων, δύο κόσμων, πολλών ψυχών μέσα σ’ ένα αλλόκοτο περιβάλλον ζωντανών – νεκρών και νεκροζώντανων, με επιρροές από τον μπεκετικό κόσμο, την Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων και τον υπαρξιακό εγκλεισμό του Σάρτρ.

«Να ‘ναι κανείς ή να μην είναι;» «Όλα θα πάνε καλά. Πρέπει να κάνουμε υπομονή…»  Ας σταθούμε μια στιγμή κι ας αναρωτηθούμε για τη ζωή μας, μαζί με τον Άμλετ, «τι ώρα είναι τώρα;»

Ένας κόσμος όπου συνομιλούν το «είναι» και το «φαίνεσθαι», η ζωή και ο θάνατος, πλατφόρμες θανάτου, εφιάλτες ζωντανών κι όνειρα πεθαμένων. Τόσοι τρόποι να πεθάνουν οι ήρωες του έργου κι ούτε ένα εγχειρίδιο για το πώς να ζήσουν!

Ο Άμλετ είμαστε εμείς. Οι ερωτήσεις του είναι και δικές μας. Να είσαι ή να μην είσαι;

 

Μετάφραση: Βασίλης Ρώτας

Δραματουργική επεξεργασία, προσαρμογή για δυο ηθοποιούς :Φαίδων Καστρής

Σκηνοθεσία : Ζωή Ξανθοπούλου

Σκηνογραφία : Βασίλης Αποστολάτος

Ψιμυθίωση : Ήρα Σ. Μαγαλιού

Φωτογραφίες, βίντεο, αφίσα : Δήμητρα Τριανταφύλλου

Στην παράσταση ακούγεται το τραγούδι Uncertainity του Jack Blue.

Ερμηνεύουν ο Φαίδων Καστρής και η Ζωή Ξανθοπούλου.

 

Από 11 Δεκεμβρίου στο θέατρο Αργώ (Κάτω Σκηνή) για 10 παραστάσεις.

 

Παραστάσεις Σάββατο 21:00 και Κυριακή 19:00

Εισιτήρια 14 ευρώ, 10 ευρώ (φοιτητικό, ανεργίας, ΑΜΕΑ, άνω των 65 ), 5 ευρώ (ατέλειες)

Θέατρο Αργώ

Ελευσινίων 15, Αθήνα

Στάση Μετρό Μεταξουργείο

Τ 210 5201684

Τ 210 5201684