Θέατρο Οι δημιουργοί γράφουν

Ένα ραβασάκι της αγάπης

Για την ιστορία του ανυπότακτου Γιώργη Πέτικα, θρυλικού πρωταγωνιστή στο μυθιστόρημα του Γιάννη Μακριδάκη «Ανάμισης Ντενεκές», που ζωντανεύει εκ νέου από 9 Νοεμβρίου, σε σκηνοθεσία Μαρίας Αιγινίτου στο Θέατρο ΜΠΙΠ, ο Χάρης Χαραλάμπους γράφει στο artplay.gr

” Ένα σημείωμα για τον Ανάμιση Ντενεκέ. Ένα σημείωμα για τον Γιώργη Πέτικα. Ένα σημείωμα σαν κι αυτά που έκρυβε ο Γιώργης Πέτικας κάτω από μια μεγάλη πέτρα κάπου στη Ρεματιά των Αμάδων. Ένα ραβασάκι της αγάπης. Της απόλυτης αγάπης. Της αγάπης που μπορεί να γίνει επικίνδυνη, μοιραία. Που δεν χωράει συμβιβασμούς, ημίμετρα, πισωγυρίσματα. Της αγάπης για τη ζωή, για τον άνθρωπο. Της αγάπης για την Ελευθερία. Την ελευθερία του νου, που δεν αντέχει βαρίδια κοινωνικά, ταξικά, ηθικοπλαστικά. Την ελευθερία των δυνάμεων που βγάζει στο φως μέσα από τις σπηλιές και τα δάση της ανθρώπινης ψυχής ο Έρωτας. Την ελευθερία που χαρίζει η αρμονική και ισότιμη συνύπαρξη του ανθρώπου με τη φύση.

Ένα ραβασάκι της αγάπης για την ρίζα του καθένα. Της αγάπης για τις ιστορίες και τους θρύλους που μας νανούρισαν, μας μεγάλωσαν, μας βοηθούν να μπορούμε ακόμα να ονειρευόμαστε.
Της αγάπης για την αφήγηση μιας ιστορίας.
Της αγάπης για την λογοτεχνία.
Της αγάπης για το θέατρο.
Της αγάπης για την λογοτεχνία στο θέατρο.
Της αγάπης για την αναζήτηση της σκηνικής αλήθειας μέσα από την απόλυτη λιτότητα.
Ένα ραβασάκι της αγάπης για την Αγάπη. ”

Χάρης Χαραλάμπους