Θέατρο Φεστιβάλ

Ελευσίνα: Με στόχο τον πολιτισμό και την αειφορία

Έχοντας ως ισχυρότερό της επιχείρημα τη μακρόχρονη επιτυχημένη παρουσία των “Αισχυλείων” και την αναβάθμιση της πόλης που πέτυχαν οι κατά καιρούς δημοτικές της αρχές επενδύοντας στον πολιτισμό,

η Ελευσίνα παρουσίασε και επίσημα την υποψηφιότητά της για να αποτελέσει την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021.

Αυτά τα επιχειρήματα, στα οποία προσέθεσε τη μακραίωνη Ιστορία της ιερής πόλης της αρχαιότητας, αλλά και τις πληγές που υπέστη χάρη της βιομηχανικής ανάπτυξης, επικαλέστηκε ο δήμαρχος Ελευσίνας Γιώργος Τσουκαλάς τη Δευτέρα το βράδυ, στο δημαρχείο της πόλης, για να τεκμηριώσει την υποψηφιότητα, που χαρακτήρισε ηθική υποχρέωση “να αποτυπώσουμε και να περιγράψουμε την πόλη μας όπως πραγματικά είναι, να βελτιώσουμε την πόλη και να την αναβαθμίσουμε”.

Την παρουσίαση στο κατάμεστο δημαρχείο της πόλης χαιρέτισαν ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Γιάννης Βασιλείου, που χαρακτήρισε την υποψηφιότητα “σχέδιο με οραματικό χαρακτήρα αλλά και δίκαιο”, ενώ υποσχέθηκε πως η αντιπεριφέρεια θα το στηρίξει υλικά και ηθικά.

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του δήμου Γαβριήλ Καμπάνης σημείωσε πως «η Ελευσίνα είχε πάντα κάτι ενδιαφέρον να πει» και τόνισε πως «όραμά μας είναι να βρούμε τον τρόπο συμφιλίωσης της αρχαίας παράδοσής μας και της νεότερης βιομηχανικής και τεχνολογικής μας εξέλιξης”.

Στην ισορροπία της κουλτούρας της οργανικής σύνδεσής του ανθρώπου και της φύσης με αυτήν που στηρίζεται στη μηχανή και τη βιομηχανική πρόοδο, ώστε να προκύψει ένα νέο μοντέλο βιωσιμότητας και αειφορίας, αναφέρθηκε η θεατρολόγος και τεχνική σύμβουλος του φακέλου Κέλλυ Διαπούλη.

Στην παρουσίαση, όπου εκτέθηκε η φιλοσοφία της υποψηφιότητας, το “παρών” έδωσαν οι βουλευτές Αλέξης Μητρόπουλος και Γιάννης Δέδες, εκπρόσωποι των γειτονικών Δήμων Μάνδρας, Ασπροπύργου, Φυλής, Μεγαρέων, που εξέφρασαν την υποστήριξή τους, αλλά και δεκάδες καλλιτέχνες και άνθρωποι των γραμμάτων, όπως οι σκηνοθέτες Φ. Κουτσαφτής και Β. Βαφέας, οι εικαστικοί Β. Ξένου, Μ. Σπηλιόπουλος, Διοχάντη, Ν. Ναυρίδης, Αμ. Παπαφιλίππου, Λ. Καλλιγά, ο συγγραφέας Γιώργος Συμπάρδης, οι σκηνοθέτες – περφόρμερ Φ. Κανακάρης, Ευρ. Λασκαρίδης, Σπ. Ανδρεόπουλος, Αλ. Μυστριώτης, Αργ. Χιώτη, οι χορογράφοι Χ. Κούσιος, Φρ. Τρούσα, Τζ. Αργυρίου, η αρχαιολόγος Κ. Παπαγγελή κ.ά, καθώς και ο διευθυντής της πρώτης Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Σπ. Μερκούρης.

Πηγή Αυγή, Σπύρος Κακουργιώτης