Θέατρο

«Domino» στα Αισχύλεια από την ομάδα Vasistas

Μετά τις παραστάσεις στο Γαλλικό Ινστιτούτο (Σεπτέμβριος 2013) και τη Γαλλία (2014) η ομάδα Vasistas παρουσιάζει το Domino, τη Δευτέρα 21 Ιουλίου, στην Ελευσίνα, στο πλαίσιο των «Αισχυλείων 2014» και του θεσμού «Σύγχρονη θεατρική δραματουργία».

Το Domino πραγματεύεται το θέμα της επιδημικής κατάρρευσης, μιας αλυσιδωτής αντίδρασης που οδηγεί σε γενικευμένη κατάσταση «επείγοντος», εστιάζοντας στους επιζώντες.

 

DOMINO | Vasistas | Teaser from Vasistas on Vimeo.

Οι Vasistas δημιουργούν στη σκηνή πολλαπλές απόπειρες επαναλειτουργίας του κοινωνικού συνόλου, πριν τη συνολική κατάρρευση. «Όταν είσαι στα σκατά ως το λαιμό, δεν μένει παρά να τραγουδάς» λέει ο Σάμουελ Μπέκετ.

 

Vasistas "Domino" (Φωτογραφία: Agnès Mellon/Komm'n'act)

Vasistas “Domino” (Φωτογραφία: Agnès Mellon/Komm’n’act)

 

Η δραματουργία βασίζεται στο έργο του Ευγένιου Ιονέσκο «Παιχνίδια σφαγής», εφαρμόζοντας στο έργο τους ιδιαίτερους αφηγηματικούς κώδικες και τη σκηνική γλώσσα που εξελίσσει η ομάδα τα τελευταία χρόνια.

Στη σκηνή εναλάσσονται στιγμιότυπα, θραυσματικά ταμπλώ ενός κόσμου όπου το τέλος πλησιάζει, όπου άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με το κενό. Με τρόπο επείγοντα, παράλογο και νοσταλγικό.

Το ηχητικό και αισθητικό σύμπαν της παράστασης δημιουργείται από πρώιμες, ξεχασμένες ηχογραφήσεις του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα και χορογραφίες της ίδιας εποχής. Κινητοποιούμε κάτι από το εύθραστο παρόν μας πραγματοποιώντας μια συλλογική πτώση προς τα πίσω.

Η νέα δουλειά των Vasistas εγγράφεται στο πλαίσιο μιας απλής, προκαθορισμένης κατάστασης, την κατάρρευση μιας εποχής, μιας γενιάς, ενός οικονομικού συστήματος, ενός ζώντος οργανισμού.

Το DΟΜΙΝΟ πραγματοποιείται σε συμπαραγωγή των Vasistas με τα Open Latitudes (3)-european project | KOMM’N’ACT | Théâtre des Bernardines | MIR festival | Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας και την υποστήριξη του OZON RAW Magazine.

 

Σκηνοθεσία: Αργυρώ Χιώτη

Δραματουργία: Vasistas, Χριστιάνα Γαλανοπούλου

Σκηνικός χώρος: Εύα Μανιδάκη

Κοστούμια: Παύλος Θανόπουλος

Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας

Βοηθός σκηνοθέτη: Δάφνη Κούτρα

Προσαρμογή και διδασκαλία του “Cold song”: Κορνήλιος Σελαμσής

 

Ερμηνεύουν:

Ευθύμης Θέου, Τζωρτζίνα Χρυσκιώτη, Ελένη Βεργέτη, Αντώνης Αντωνόπουλος, Ευδοξία Ανδρουλιδάκη,

και οι: Νικολέτα Ξεναρίου, Ματίνα Περγιουδάκη, Ασπασία-Μαρία Αλεξίου, Μπάμπης Γαλιατσάτος, Ρίτα Λυτού, Βίκυ Μαραγκάκη, Νατάσα Παπανδρέου, Αναστασία Ζαγκλή, Φιντέλ Ταλαμπούκας

 

info

Παλαιό Ελαιουργείο – Παραλία Ελευσίνας

Aνοιχτό Θέατρο

Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014 στις 21:00

60 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)