Θέατρο Οι δημιουργοί γράφουν Παιδί

Δήμητρα Λαρεντζάκη: «Το γαϊτανάκι αφοπλίζει την βία»

« – Για στάσου, όλα αυτά που λες δεν μου πολυαρέσουν. Για πες μου: Τι θα γίνει, αν τύχει κι ένας νέγρος, πίσσα, κατάμαυρος, πιάσει, αγγίξει το χέρι το λευκό, το κάτασπρο χέρι του παιδιού μου; Ε, Εδώ σε θέλω! Απάντησε!

– Τι θα γίνει; Να πείτε στο παιδί σας να σφίξει γερά το χέρι του μαύρου με όλη του τη δύναμη, για να μην σπάσει ο κύκλος».

“Γιατί τα παιδιά πάντα ξέρουν καλύτερα από τους μεγάλους ότι όλα είναι δυνατά και ότι η χαρά είναι επιλογή”, έγραψε μεταξύ άλλων σε ένα λιτό αλλά μεστό σημείωμα στο artplay.gr η ηθοποιός Δήμητρα Λαρεντζάκη με αφορμή την σκηνοθεσία της στο αγαπημένο έργο της Ζωρζ Σαρρή “Το γαιτανάκι”, το οποίο κάνει πρεμιέρα την Κυριακή 16 Οκτωβρίου στο Ράδιο Σίτυ της Θεσσαλονίκης, ένα έργο που όπως σημειώνει εύστοχα “αφοπλίζει την βία”:

“Όλοι οι άνθρωποι είμαστε πολίτες όλου του κόσμου. «Το γαϊτανάκι» της Ζωρζ Σαρρή είναι ένα έργο που υμνεί, που δίνει μια σκηνική μάχη για τη διαφορετικότητα, αφοπλίζοντας τη βία -μια μάχη με χορό και τραγούδι. Είναι ένα έργο που δεν σταματάει να φωνάζει -μαζί με τα παιδιά που τόσο καλά το ξέρουν αλλά δεν τα ακούμε- ότι η δύναμη είναι στην καρδιά. Ότι τα βιβλία, η γνώση, οι ιδέες, το μυαλό, χωρίς μια καρδιά που χωράει και τους άλλους είναι ανύπαρκτα, χωρίς δύναμη να κάνουν πράξη όσα έμαθαν. Ένα έργο που στις μέρες των ανά την Ελλάδα ανακοινώσεων στα σχολεία για τον αποκλεισμό των μικρών προσφύγων από τις τάξεις, παλεύει εναντίον αυτής της απόρριψης μέχρι την τελευταία σκηνή.

Έχω την αίσθηση ότι το έργο αυτό δεν τελειώνει, ότι δεν υπάρχει τελεία, ότι τα φώτα δεν κλείνουν, ότι η σκηνή βγαίνει έξω από το θέατρο στο δρόμο, στην αυλή του σχολείου, στις πλατείες, εκεί όπου τα παιδιά θα κάνουν αυτό που η ζωή και η σοφή τους φύση τα προστάζει, αυτό που ξέρει η σοφή τους καρδιά: να πιάσουν το χέρι του διπλανού, του άλλου, του ξένου, εκείνου που πιστεύει σε έναν άλλο Θεό, που μιλάει μια άλλη γλώσσα. Και όλα αυτά δεν χωρίζουν, ενώνουν. Και όλα αυτά δεν έχουν φόβο, αλλά αγάπη. Γιατί τα παιδιά πάντα ξέρουν καλύτερα από τους μεγάλους ότι όλα είναι δυνατά και ότι η χαρά είναι επιλογή. Και μόνο. Ας αντέξουμε να κοιτάξουμε τα παιδιά ίσια στα μάτια, ας αντέξουμε να μάθουμε από αυτά. Κάθε φορά. Από την αρχή”.

Δήμητρα Λαρεντζάκη

2E8A5299

“Σκεφτόμαστε στην πρεμιέρα 16/10 αλλά και στη γενική, φίλοι, γνωστοί και άγνωστοι να φέρετε στο θέατρο ένα παιχνιδάκι ό,τι μπορεί ο καθένας για να καταφέρουμε να το στείλουμε στα παιδιά πρόσφυγες εδώ ή αν καταφέρουμε και στη πατρίδα τους τη Συρία, κάτι που θα τους δώσει χαρά και τουλάχιστον ένα χαμόγελο. Σας ευχαριστούμε”. Ο θίασος

 

gaitaaa 1

Το γαϊτανάκι” της Ζώρζ Σαρρή.

Με την Παιδική Σκηνή Θεσσαλονίκης

gaitan8

Σκηνοθεσία-σκηνογραφική επιμέλεια: Δήμητρα Λαρεντζάκη
Χορογραφίες: Ελιο Φοιβος Μπέικο
Μουσική: Χάρης Γκατζόφλιας- Στίχοι: Αλεξάνδρα Γιαννοπούλου
“Αν όλα τα παιδιά της γης”: Στίχοι: Γιάννης Ρίτσος
Μουσική: Λουκιανός Κηλαηδόνης
Βοηθός σκηνοθέτη: Ντία Ζούρα
Κατασκευή σκηνικού: Νίκος Τσολερίδης- Αναστασία Γύλλου
Παίζουν: Αμαλία Ζαγοριανού, Ντία Ζούρα, Νίκος Κουνέλης, Βαγγέλης Μάγειρος, Ναταλία Λυδία Παππά, Αντρέας Παπαιωάννου, Βλάσσης Παπακωνσταντίνου

gaitann4

Φωτο  πρόβας : Ναταλία Λυδία Παππά

Radio City, Λεωφ. Βασ. Όλγας 11

Κάθε Κυριακή στις 11.30 / καθημερινά για τα σχολεία