Θέατρο

«Διδώ και Αινείας» στο Θέατρο Βικτώρια.

Την θεατρική παράσταση «Διδώ και Αινείας», βασισμένη στην Όπερα του Henry Purcell, ενός από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της εποχής του Μπαρόκ, παρουσιάζει από τη Δευτέρα 17 Νοεμβρίου το Θέατρο Βικτώρια.

Λίγα λόγια για το έργο:

Το διάσημο σκηνικό έργο του “Διδώ και Αινείας” σε λιμπρέτο του Nahum Tate, είναι ένα από τα αριστουργήματα του παγκόσμιου λυρικού ρεπερτoρίου. Βασισμένο στην Αινειάδα του Βιργιλίου, ανήκει στην κατηγορία της Όπερας Δωματίου και πρωτοπαρουσιάστηκε τον Ιούλιο του 1688 στο Josias Priest girl’s school στο Chelsea London. Από τότε η «Διδώ» έχει τύχει εξαιρετικής επιτυχίας με διάσημα ανεβάσματα στα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα του κόσμου. Μεγάλες τραγουδίστριες όπως η περίφημη κοντράλτο Kathleen Ferrier, η Kirsten Flagstad, η Tatiana Troyanos, η Janet Baker, η Jessye Norman κ.α. χάρισαν την φωνή τους στην θρυλική βασίλισσα της Καρχηδόνας και στο περίφημο «Lamento» της Διδούς “When I am laid in Earth” το οποίο στην τελευταία σκηνή περιγράφει συγκλονιστικά την απελπισία και τον θάνατο της ηρωίδας και ανήκει στης χρυσές σελίδες της οπερατικής ιστορίας!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Σύνοψη:

Καρχηδόνα! Στο παλάτι της η βασίλισσα Διδώ είναι ανήσυχη…Ο έρωτας της για τον Τρώα ήρωα Αινεία που έχει φτάσει στο βασίλειο δεν είναι αρκετός για να την κάνουν ευτυχισμένη… άσχημα προαισθήματα βαραίνουν και σκιάζουν την σκέψη της για το μέλλον της και τον λαό της! Η αδερφή της Μπελίντα και η κυρία επί των τιμών της με τη βοήθεια των αυλικών προσπαθούν να την καθησυχάσουν ώστε να δεχθεί να παντρευτεί τον Αινεία! Εκείνος καταφτάνει και οι δυο νέοι συμφωνούν να ενωθούν με τα δεσμά του γάμου! Σε μια σκοτεινή σπηλιά η Μάγισσα σχεδιάζει την καταστροφή της βασίλισσας και της Καρχηδόνας…επικαλείται τα πνεύματα του κακού και τους εξηγεί το σχέδιο της: Ένα πνεύμα θα εμφανιστεί στον Αινεία με την μορφή του Ερμή, μεταφέροντας του ψεύτικη εντολή του Δία με την οποία θα τον διατάζει να εγκαταλείψει την Καρχηδόνα και την Διδώ και να φύγει με τον στόλο του για την Ιταλία όπου και θα ιδρύσει την Νέα Τροία…την Ρώμη! Η Μάγισσα θα κάψει την Καρχηδόνα και θα βυθίσει τον στόλο του Αινεία! Στο δάσος κατά την διάρκεια ενός κυνηγιού που λαμβάνουν μέρος οι δυο νέοι και οι φίλοι τους για να γιορτάσουν τον επικείμενο γάμο τους, η Μάγισσα δημιουργεί μια καταιγίδα…όλοι φεύγουν και το σκοτεινό πνεύμα εμφανίζεται στον Αινεία μεταφέροντας του τα άσχημα νέα! Ενώ οι ναύτες ετοιμάζουν την αναχώρηση τους και η Μάγισσα σχεδιάζει την τρικυμία που θα καταστρέψει τον στόλο, ο Αινείας θλιμμένος, υποκύπτοντας στις δήθεν εντολές του Δία, αποχαιρετά την βασίλισσα στο παλάτι της! Η Διδώ συντετριμμένη αυτοκτονεί…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Αδάμ

Μουσική διδασκαλία / Διεύθυνση ορχήστρας-continuo: Δημήτρης Βεζύρογλου

Μουσική διδασκαλία χορωδίας Valery Oreshkin

Επιμέλεια κίνησης: Νατάσα Παπαμιχαήλ

Φωτισμοί: Παναγιώτης Λαμπής

Επιμέλεια-κατασκευή κοστουμιών: Ηλιάνα Γκοτζαρίδη

Κατασκευή κοσμημάτων Λια Μπάρμπα (Περσαλία)

Φωτιστικό installation: Χριστίνα Θανάσουλα

Βοηθός Σκηνοθέτη: Λουκάς Θεοδοσόπουλος

Φωτογραφίες: Γεωργία Σιέττου, Στέλιος Δανιήλ

Σχεδιασμός Αφίσσας: Κωνσταντίνος Γεωργαντάς

Διανομή:

Dido: Ελένη Λιώνα / Μαρισία Παπαλεξίου

Aeneas: Νίκος Ζιάζιαρης

Belinda: Ευτέρπη Κατσαμάτσα

Sorceress: Πωλ Ζαχαριάδης

Second Woman/First Witch: Πένυ Δεληγιάννη

Second Witch/Spirit: Χριστίνα Κατσαμάτσα

Sailor: Μιχάλης Αγγελιδάκης

Oρχήστρα:

1ο βιολί: Αναστασία Μηλιώρη

2ο βιολί: Μυρσίνη Βεστάκη

βιόλα: Κωνσταντίνος Γούζιος

τσέλο (basso continuo): Απόστολος Παγώνης

 info

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00

Έναρξη παραστάσεων Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Διάρκεια 60′

Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 15 ευρώ,

Φοιτητικό/Νεανικό (έως 25 ετών)/Συνταξιούχων: 12 ευρώ,

Θέατρο Βικτώρια

Μαγνησίας 5 (και 3ης Σεπτεμβρίου 119)

Τηλέφωνα: 210 – 8233125 & 6972964339