Metamanias Θέατρο

“Δεν θα πάει η Ελλάδα κλαφτή”

Μια βαθιά υπόκλιση στον συγγενή και απόλυτα αναγνωρίσιμο κόσμο του Ντάριο Φο και κατ’ επέκταση στους δικούς μας θεατρίνους επιφύλαξε ο Σταμάτης Κραουνάκης και η Λίνα Νικολακοπούλου από κοινού με τους ταλαντούχους ηθοποιούς και συντελεστές της παράστασης “Avanti Dario”

την Πέμπτη το βράδυ στο Ηρώδειο. Μια μεγαλειώδης πολύχρωμη γιορτή με πολύ μουσική, χορό, σαφή πολιτικό χαρακτήρα και έντονα στοιχεία επιθεώρησης μέσα από αποσπάσματα εμβληματικών θεατρικών έργων του Ντάριο Φο και της Φράνκα Ράμε, αλλά και άγνωστων κειμένων και έργων τους.

Ο Κραουνάκης, ντυμένος με το φαρδύ εμπριμέ παντελόνι του παλιάτσου, ένα μπλουζάκι με τυπωμένο το χαμογελαστό πρόσωπο του Ντάριο και χάρτινο καπέλο με έναν μικρό ανεμόμυλο στην κορφή, κράτησε τον ρόλο του αφηγητή, συντονιστή ορισμένες φορές, επί της ουσίας του ίδιου του συγγραφέα. Τραγούδησε και αφηγήθηκε προκαλώντας πολλές φορές το χειροκρότημα μαζί με όλον τον θίασο : “Δεν πεθαίνει του κόσμου η ελπίδα, δεν χρεώνει το φως το πρωί, πρωτοσέλιδο σε εφημερίδα, δεν θα πάει η Ελλάδα κλαφτή” ή “δεν υπάρχει υψηλή και χαμηλή κουλτούρα, αυτά είναι λόγια του συστήματος” ή “το γέλιο είναι η υψηλότερη έκφραση της ανθρώπινης ράτσας. Η κουλτούρα του γέλιου δείχνει το επίπεδο ενός λαού… το χιούμορ είναι διαταξικό, δεν διδάσκεται, ούτε στα σχολεία ούτε στα σαλόνια, η εξουσία ‘στεγνή’ δεν γελάει ποτέ, δεν θέλει το γέλιο, γι’ αυτό παλιά τους μπουφόνους και τους θεατρίνους τους έδιωχναν και τους έθαβαν έξω από τα τείχη. Όσο πιο σκοτεινό και φασιστικό είναι ένα καθεστώς τόσο περισσότερο ένα γέλιο λειτουργεί εκεί ως ωρολογιακή βόμβα… διώχνει από την ψυχή των ανθρώπων τον φόβο…”.

Σπαρμένη με όνειρα και μάγια η νύχτα κάτω από την Ακρόπολη, έκανε το κοινό να σιγοτραγουδήσει αρκετές φορές μαζί με τον θίασο και να χειροκροτήσει θερμά τη Μάγια Λυμπεροπούλου όταν αφηγήθηκε την παράξενη ιστορία της πολιτείας που βούλιαξε στα νερά και επανέλαβε: “Έχουμε χρέος μέσα σε αυτό το χάος που ζούμε να αφηγούμαστε τη ζωή. Άνθρωποι όλων των χωρών, αφηγηθείτε την ιστορία σας”.

Δάνης Κατρανίδης, Λένα Ουζουνίδου, Άγγελος Παπαδημητρίου, Φωτεινή Μπαξεβάνη και όλος ο νεανικός θίασος υποδύθηκαν ρόλους και χαρακτήρες, ζώντας μέσα σε δυο ώρες τις πολλές ζωές ενός παλιάτσου. Παρόντες πολλοί καλλιτέχνες και πολιτικοί. Ήταν εκεί ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιώργος Κατρούγκαλος, ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος κατά την είσοδό του καταχειροκροτήθηκε από μέρος του κοινού που φώναξε Μπράβο και Όχι, η βουλευτής Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ Mαρία Κανελλοπούλου κ.ά.

Μ. Ζ

Πηγή: Αυγή