Θέατρο

CIVIL: “Η Ιστορία είναι μνήμη που ανοίγει δρόμο στο σήμερα”

Την εμπειρία και τις σκέψεις της για την συμμετοχή του «CIVIL», της performance που εμπνεύστηκε, έγραψε και σκηνοθέτησε για την Ακαδημία Τεχνών του Βερολίνου, καταγράφει ένα μήνα μετά την παρουσίασή της η Στέλλα Χριστοδουλοπούλου.


“CIVIL – ένας μήνας μετά. Βερολίνο – Αθήνα και χρειάζεται χρόνος να καταλαγιάσουν τα πράγματα μέσα μας. Ένας χρόνος αλλιώτικος της επικαιρότητας, που σου λέει τώρα φρένο. Και άκου τι έγινε, τον απόηχο των πραγμάτων. Η παράστασή μας έγινε όπως γίνεται να περπατήσεις για πρώτη φορά, με άγρια χαρά, πολύ φόρα και λίγο αδέξια. Η αποδοχή που έλαβε στο Βερολίνο ήταν ευρεία και σπουδαία. Όχι γιατί εμείς ήμαστε ιδιαιτέρως σπουδαίοι – αλλά επειδή το θέμα της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας είναι δύσκολο, πολύπλευρο και για τους εκεί άγνωστο και ανοίκειο. Κάθε ιστορία δύναται να αφορά όλους, κι ένα στοίχημα το κερδίσαμε: να ανοιχτούν σύνορα. τα εσωτερικά και εξωτερικά σύνορα που προσδιορίζουν πεδία ζωής, πεδία δράσης και μαχών που στήνουν τον άνθρωπο απέναντι σε άνθρωπο. Κουκίδες στον χάρτη και πατρίδες για ανθρώπους απάτριδες – πέραν των συνόρων – εκεί που ανακαλύπτεις τους άλλους και τον κόσμο πιο ολόκληρο. Η Ιστορία είναι κάτι πολύ ακριβό, είναι μνήμη. Μια μνήμη που ανοίγει δρόμο στο σήμερα, γιατί όπως και να το κάνουμε πριν από μας υπήρξαν άλλοι. Πήγαμε στο Βερολίνο να θέσουμε ερωτήματα, όχι να δώσουμε απαντήσεις. Από το 1821 στην Λιτότητα, στα Μνημόνια, ΔΝΤ, Χρυσή Αυγή, Φασισμός και Ρατσισμός, άνθρωποι που πνίγονται στη Μεσόγειο, συντάξεις, ιθαγένεια, αναζήτηση εργασίας, υγεία, έλλειψη προοπτικής, χρέη, παιδεία, τέχνη. Εδώ μας ακούμπησε η μυλόπετρα της Ιστορίας, λοιπόν πώς φτάσαμε εδώ; και πώς διεκδικούμε αυτό που οραματιζόμαστε; Με ποιό τρόπο και για ποιό λόγο. Δημιουργήθηκε μια ομάδα που δούλεψε με εμπιστοσύνη κι αφοσίωση σε ρυθμούς εξαντλητικούς. Τους οφείλω ευγνωμοσύνη και σεβασμό. “Ηρωικό και όμορφο” κάποιος είπε, αυτό κρατώ.”

Συντελεστές: Ιδέα | Κείμενο | Σκηνοθεσία: Στέλλα Χριστοδουλοπούλου Performers: Ντίνα Καφτεράνη, Ηλίας Τζογόνας Μουσική Live: Costinho Βοηθος Σκηνοθετη: Μαριάνθη Γραμματικού Σκηνογράφος: Αντρέας Σκούρτης Άρπα: Θοδωρής Κοντόπουλος Σύμβουλος Δραματουργίας: Κατερίνα Κωνσταντινάκου Μετάφραση στ’ Αγγλικά: Ανδρέας Μπλουμ Γραφιστικά: Φρίντα Κρητικού

Φωτογραφίες και κείμενο Στέλλα Χριστοδουλοπούλου από την σελίδα της στο fb