Θέατρο Οι δημιουργοί γράφουν

Χρήστος Πασσαλής: “Επινοώντας ξανά τις λέξεις, τις ιδέες και τον κόσμο”

Ο τίτλος της παράστασης προέρχεται από ένα απόσπασμα που διάβαζε η Ελένη όπου ο Sebald μιλάει για τον Robert Walser τον ταραγμενο Ελβετό συγγραφέα και μια δήλωσή του. Εκεί ο Walser λέει περίπου ότι θα ήθελε να γράψει ένα βιβλίο που θα λέγεται το βιβλίο του εαυτού μου”, σημειώνει στο artplay.gr ο Χρήστος Πασσαλής, που από κοινού με την τους Eλένη Βεργέτη, Νίκο Φλέσσα και Βάσια Ατταριάν, επιχειρεί να στήσει από τις 7 Ιανουαρίου στο Βiοs την παράσταση – περφόρμανς «Το Βιβλίο του Εαυτού μου».

Αυτό ήταν το σημείο εκκίνησης μαζί με την ταινία που μόλις είχαμε ολοκληρώσει. Στ’ αλήθεια θέλαμε να κάνουμε πρόβες για την ταινία που έρχεται. Η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός ζευγαριού που πέφτει θύμα αυτοκινητιστικού δυστυχήματος και κατόπιν και οι δύο νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Η ανάγκη τους να βρεθούν τους οδηγεί να συναντηθούν σε έναν τόπο φαντασίας, που δεν υπάρχει παρά μόνο στην επιθυμία τους.

Πίσω από όλα ήταν η ανάγκη να αφηγηθούμε την ερωτική επιθυμία και τους σκοτεινούς της διαδρόμους.

Είναι αδύνατον να εξηγηθεί η πορεία της δουλειάς. Θυμάμαι συζητήσεις για την Ηλέκτρα του Σοφοκλή (ένα κείμενο υπάρχει στο κεφάλαιο 33), για τις φωτογραφίες του Roger Ballen, για το Blue του Ντέρεκ Τζάρμαν, για το έργο του Jonas Mekas, και όπως πάντα για το σινεμά του John Cassavetes, του Apitchatpong Weerasethakul, του Lars von Trier, του Wong kar Wai, του David Lynch και του Zulawski.

Θέλαμε να γράψουμε ένα έργο χωρίς κανέναν αισθητικό, καλλιτεχνικό ή οποιουδήποτε άλλου είδους περιορισμό, χωρίς η ‘εμπειρία’ των χρόνων που δουλεύουμε να δυσπιστεί απέναντι σε αυτό που φέρνει η διαδικασία, ένα έργο που μπορεί να είναι κιτς, ή ενοχλητικό, ή προκλητικό αλλά που σίγουρα στόχος του είναι η ελευθερία και η έννοια του ορίου σε σχέση με τα μέσα και τα διαφορετικά στυλ παραστατικών τεχνών που χρησιμοποιούνται προκειμένου να γίνει η αφήγηση πιο επείγουσα.

Η ιστορία αυτών των κεφαλαίων του βιβλίου είναι απλή και σχεδόν μπανάλ. Η ηρωίδα χάνει τον εραστή της και προσπαθεί να βρει τρόπους να αντιμετωπίσει την απώλεια και να τον αποχαιρετήσει. Στη συνέχεια, αποφασίζει να κατέβει στον κάτω κόσμο προκειμένου να τον βρει, αδύνατον καθώς είναι για αυτήν να δεχτεί την απώλεια αυτή ως παντοτινή.

Τα δυο κεφάλαια που παρουσιάζονται εναλλάξ τον Ιανουάριο είναι δυο διαφορετικές παραστάσεις. Στο κεφάλαιο Πίστη η ηρωίδα συγκρούεται με την έννοια του θεού, με την έννοια του θανάτου και συγκροτεί το δικό της προσωπικό σύστημα μέσα από το οποίο θα προσπαθήσει να καταστρέψει τις παραδεδομένες αξίες και τα όρια της λογικής.

Στο κεφάλαιο Αγάπη, βρίσκουμε την ηρωίδα κάποιο καιρό μετά. Αποχαιρετά τον πραγματικό κόσμο και αποφασίζει να βυθιστεί στον κόσμο της φαντασίας της.

Τα δύο κεφάλαια στόχο έχουν την διακοπή της πραγματικότητας, την δήλωση δυσπιστίας απέναντι σε αυτό που ονομάζουμε πραγματικότητα και την αποθέωση του εαυτού, ως τη μεγαλύτερη μάχη, πολιτική, προσωπική και υπαρξιακή που μπορεί να υπάρξει. Ακολουθώντας σχεδόν πιστά τον Witgenstein στο ότι αληθινός επαναστάτης είναι αυτός που επαναστατεί εναντίον του ίδιου του εαυτού του, η ηρωίδα του Βιβλίου επιχειρεί την αποδόμηση του εαυτού της προκειμένου να τον ξαναεπινοήσει και άρα να επινοήσει εκ νέου τις λέξεις, τις ιδέες και τον κόσμο”.

Χρήστος Πασσαλής

TheBookofMyself_2a

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Χρήστος Πασσαλής

Δραματουργία: Eλένη Βεργέτη, Νίκος Φλέσσας, Βάσια Ατταριάν

Βοηθός σκηνοθέτη: Eλένη Βεργέτη, Βάσια Ατταριάν

Φωτισμοί: Χρήστος Πασσαλής

Σκηνικά: Χρήστος Πασσαλής

Κοστούμια: Bασιλεία Ροζάνα

Μουσική επιμέλεια / ηχητικός σχεδιασμός: Χρήστος Πασσαλής

ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ

Στα Κεφάλαια 7 ΠΙΣΤΗ & 12 ΑΓΑΠΗ (μέρος Α’) ερμηνεύουν οι Ελένη Βεργέτη και Φιντέλ Ταλαμπούκας

Στο Κεφάλαιο 33 ΑΓΑΠΗ/Τι είπε η Αντιλόπη (μέρος Β’) ερμηνεύει η Ελένη Βεργέτη

TheBookofMyself_4a

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Παραστάσεις: από Σάββατο, 07 Ιανουαρίου 2017 έως Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2017 ( εκτός Πέμπτης 26 Ιανουαρίου)

Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Πέμπτη με Κυριακή στις 21:00

Κάθε Πέμπτη & Σάββατο θα παρουσιάζονται τα Κεφάλαια 7 ΠΙΣΤΗ & 12 ΑΓΑΠΗ (μέρος Α’)

Κάθε Παρασκευή & Κυριακή θα παρουσιάζεται το Κεφάλαιο 33 ΑΓΑΠΗ/Τι είπε η Αντιλόπη (μέρος Β’)

Διάρκεια: Κεφάλαιο 7+12: 90 λεπτά & Κεφάλαιο 33: 75 λεπτά

Εισιτήριο: 10 ευρώ (ενιαίο) & 18 ευρώ (και για τις 2 παραστάσεις)

Χώρος: ΒΙΟS.main

Διεύθυνση: Πειραιώς 84. Αθήνα

Τηλέφωνο κρατήσεων:  210-3425335