Θέατρο Παιδί

Chiara Guidi “Το θέατρο έχει ανάγκη τα παιδιά”

«Πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στη φαντασία των παιδιών, να μην την περιφρονούμε και να μην προσπαθούμε να την κάμψουμε. Η παιδική φαντασία οφείλει να ακουστεί”, υποστηρίζει η διεθνώς αναγνωρισμένη δημιουργός και ερμηνεύτρια του θεάτρου

Chiara Guidi, που έρχεται στην Αθήνα την προσεχή Τρίτη 22 Οκτωβρίου και για τρεις ημερες θα παρουσιάσει στο Θέατρο Πόρτα ένα εργαστήρι της μεθόδου της που ερευνά τη σχέση του ήχου της φωνής με τον ήχο των εκφωνούμενων λέξεων.
Η Guidi διερευνά τους παιδικούς φόβους και την αναπαράστασή τους σε γνωστούς μύθους και έχει δημιουργήσει από το 1990 μια σειρά από παραστάσεις για παιδιά. Δημοφιλής δημιουργία της υπήρξε ο “Κοντορεβυθούλης”.
Ρωτώντας την τι, κατά τη γνώμη της, πρέπει να εμπεριέχει μια παράσταση που απευθύνεται σε παιδιά, η Ιταλίδα δημιουργός απαντά χωρίς περιστροφές: “Έχω την πεποίθηση ότι το θέατρο έχει ανάγκη τα παιδιά, γιατί μόνο μέσα από εκείνα μπορεί να πηδήξει στο κενό που ανοίγει η φαντασία του παιχνιδιού, ελέγχοντας και δοκιμάζοντας τη γλώσσα. Το παιδικό κοινό διαθέτει την ικανότητα να βλέπει και να ακούει εκείνο που δεν είναι εκεί. Μέσα από τα παιδιά αναζητώ το θέατρο της παιδικότητας, για να τα προσκαλέσω σε σκηνικούς χώρους που συνδημιουργούμε, έχοντας την ανάγκη του βλέμματός τους. Μπροστά στο παιδικό βλέμμα η μορφή δυναμώνει, ενώ χωρίς αυτό εξασθενεί. Μέσα από τα παιδιά αναζητώ το θέατρο της παιδικότητας. Και τα προσκαλώ πάντα σε σκηνικούς χώρους ως συνδημιουργούς, έχοντας την ανάγκη του βλέμματός τους”.
Ιδρυτικό μέλος του διεθνούς θιάσου Socìetas Raffaello Sanzio από κοινού με τους Ρομέο και Κλαούντια Καστελούτσι, η Chiara Guidi εγκαινιάζει το 2011 τα Puerilia, ετήσιο φεστιβάλ παιδικού θεάτρου. Το 2014 παρουσιάζει στην Αυστραλία, την παράσταση για παιδιά “Ο Τζακ και η φασολιά”, σε συνεργασία με το φεστιβάλ της Αδελαΐδας, ενώ παράλληλα στην Ιταλία ανεβάζει το “Μάκβεθ επί του Μάκβεθ επί του Μάκβεθ. Μια σπουδή για αριστερό χέρι”, σε συνεργασία με άλλους καλλιτέχνες και στο πλαίσιο του Φεστιβάλ αφιερωμένου στη συγγραφέα Ελφρίντε Γέλινεκ.
Η Guidi έρχεται στην Ελλάδα προσκεκλημένη από το Ερευνητικό Πρόγραμμα ARCH – Αρχειακή Έρευνα και Πολιτιστική Κληρονομιά, που αποσκοπεί στη διεξαγωγή πρωτογενούς έρευνας στο πεδίο των θεατρικών σπουδών.

Μάνια Ζούση
Πηγή: Αυγή